STORHETSTIDEN OVER? Engelske og franske journalister mener at Spania er på hell etter to uavgjorte hjemmekamper på rad. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos/NTB scanpix
STORHETSTIDEN OVER? Engelske og franske journalister mener at Spania er på hell etter to uavgjorte hjemmekamper på rad. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos/NTB scanpixVis mer

- Viktig å stoppe praten om at storhetstida til Spania er over

Det er faktisk noen som mener det.

(Dagbladet): Spania er regjerende EM- og VM-mester, og har vunnet de tre siste mesterskapene i fotball for herrer. I kveld møter det spanske stjernegalleriet Frankrike til toppduell i gruppe I. Frankrike er i øyeblikket gruppeleder med to poeng ned til Spania på andreplass.

Til tross for at Spania har godt og vel fem år bak seg som den beste fotballnasjonen i verden, er det folk som stiller spørsmål ved om mannskapet til Vicente del Bosque klarer å ta seg til VM-sluttspillet i Brasil 2014. Mye av grunnen er at Spania med tap i kveld sannsynligvis ender som nummer to i gruppa.

The Guardian melder blant annet at laget må slå tilbake etter den svake innsatsen mot Finland. Kommentator og ekspert på spansk fotball, Petter Veland, deler ikke dette synet.

- Jeg gjør egentlig ikke det. Jeg syns pressen har overdrevet betydningen av denne kampen. Det er uttrykket man sitter igjen med etter å ha fulgt mange spanske og engelske journalister på Twitter. Folket i Spania tar kveldens kamp med slående ro, sier Veland til Dagbladet.

Storfavoritt uansett Selv om Spania skulle bli nummer to i gruppa, vil laget spille en playoff-runde mot et annet toer-lag fra en av de øvrige kvalik-gruppene. Veland peker blant annet på at Spania vil være storfavoritt i en eventuell playoff-runde, uansett hvilken nasjon de møter.

EKSPERT: Petter Veland er ekspert på spansk fotball. Foto: Canal+
EKSPERT: Petter Veland er ekspert på spansk fotball. Foto: Canal+ Vis mer

- Kampen i kveld er viktig, det er klart, men noe av det viktigste er å stoppe den premature praten om at storhetstida til Spania er over. Det er knapt noe lag i verden som kan spille to uavgjorte kamper, hvorav den ene kampen er mot Frankrike, og folk kan si at storhetstiden går mot slutten. Det letes hele tiden etter feil man kan ta store lag på. Du ser det på Barcelona, hvor folk som har vært utrolig imponert over spillet tidligere, plutselig begynner å kritisere laget for at de spiller kjedelig fotball. Det fordi de er så overlegne, sier Veland.

En annen grunn til den tilsynelatende voksende tvilen blant journalister, er at Spania bare klarte 1-1 hjemme mot Finland for noen dager siden.

- Mot Finland så du at kampen ikke betydde like mye for spanske spillere som den burde ha gjort. Spillerne forsøkte blant annet på litt vanskeligere ting enn de vanligvis gjør. Det er en mental innstilling som spiller inn her. Det er nok hele tiden Frankrike-Spania som har vært fokuset, sier Veland.

Sammenlikner Spania med Barca Petter Veland sammenlikner Spania-Frankrike med Barcelona-Milan i Champions League da Barcelona tapte det første oppgjøret med to mål, og måtte ha tre scoringer for å ta seg videre. Det var bred enighet om at skulle bli vanskelig, men Barcelona hadde små problemer med å feie Milan av banen i returoppgjøret.

- Det er litt den samme følelsen jeg sitter med nå. Nå har Spania et bedre utgangspunkt enn det Barcelona hadde mot Milan. Barca måtte vinne med tre, Spania må kanskje bare score ett. Likheten blir den samme hvis Spania vinner i kveld. Det er når kritikere hever røsten at Spania og Barcelona slår tilbake. Det er litt det der at de må trigges litt ekstra. Kanskje de trenger den ekstra lille piffen og strømmen for å våkne. Du ser det på Barcelona også, den inngangen laget hadde mot Milan. Det var litt metthetsfølelse for spillerne i en kjedelig bortekamp, så begynte folk å snakke om at de er dårlig form og slike ting. Og da slår de grusomt tilbake, sier Veland.

Petter Veland tror paradoksalt nok at det kan bli litt lettere for Spania å tre seg gjennom et fransk forsvar enn det finske forsvaret, selv om Frankrike er et sterkere og bedre lag.

- Frankrike har et stort selvbilde, og jeg tror ikke de har behov eller lyst til å legge seg bakpå slik Finland gjorde. De har et kravstort publikum som vil at laget skal by opp til kamp. Finland hadde ingenting å tape, og det er forståelse for at de la seg med ti mann i forsvar. Den taktikken kan Frankrike også bruke, men det vil ikke bli like akseptert i fotball-Frankrike. De fire siste kampene dem i mellom har Spania vært best. Ser en på de to lagene opp mot hverandre som lag, spiller for spiller og innbyrdes oppgjør den seneste tiden, er det mye som taler for at Spania vinner i kveld, sier Veland.