Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Viktig at vi bestemte oss for èn ting

Sykkelgutta hyller taktikken etter VM-sølv.

FEIRET SØLV: Lars Petter Nordhuag (t.v.)  Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch feiret etter VM-sølvet i går.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FEIRET SØLV: Lars Petter Nordhuag (t.v.) Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch feiret etter VM-sølvet i går. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Et perfekt sølvløp av Edvald Boasson Hagen og co. i sykkel-VM søndag endrer neppe på Sykkel-Norges «dødfødte» kapteinsdiskusjon til neste mesterskap.

Før VM hvert år og OL hvert fjerde år blomstrer den samme diskusjonen opp blant eksperter, kjennere og andre sykkelentusiaster: En eller to kapteiner, og hvem skal det i så fall være?

- Diskusjonen er dødfødt. Vi ryttere tenker ikke taktikk slik diskusjonen framgår i mediene. Alt kommer an på løypa, formen, hvor mange vi er med og hvordan rittet utvikler seg. Slikt er umulig å si mye om på forhånd. Om det hadde vært en resept på hvordan vi skal løse et sykkelritt, kunne hvem som helst tatt seg av taktikken. Jeg har syklet aktivt i over 20 år og kan fortsatt ikke sette fingeren på hva som fungerer best, sier Gabriel Rasch til NTB.

Holeværingen var i VM årets norske road captain; den som tok avgjørelsene i tremannslaget. Sportssjef Steffen Kjærgaard kunne intet gjøre uten kommunikasjon fra bil nummer 27 i følgebilkøen.

Genialt I fjor ble det klabb og babb med både Boasson Hagen og Thor Hushovd med seiersambisjoner og Kurt Asle Arvesen som «road captain». Hushovd ble tidlig hindret av velt, som satte laget på prøver det ikke helt taklet.

Søndag var ordren krystallklar og Boasson Hagen ene og alene den hjelperytterne Rasch og Lars Petter Nordhaug skulle jobbe for.

Det viste seg genialt.

- Vi hadde maksimalt uflaks i fjor, men det startet med et bra utgangspunkt og en god plan da også. Hadde ikke Thor blitt hindret av velt, ville vi ha samlet oss rundt ham i det rittet. I år gikk vi 100 prosent for en annen plan, og det fungerte bra. Stoler man fullt og helt på den valgte taktikken og den rytteren man satser på, blir det som regel bra å gjøre det slik.

Fikk skryt Rasch fikk mye skryt etter rittet for måten han samlet den lille trioen på. Veteranen var iskald og lot alle bruddforsøk få gå uten norske farger. Da FdJ-rytteren ble hindret av velt tre runder før slutt, var uansett jobben hans gjort.

- Det er viktig at vi bestemte oss for en ting og at vi gikk for det. Hadde vi ikke lykkes, måtte vi tatt til oss kritikken for det i etterkant. Det må bare tas på kappen, selv om det kanskje kan føles urettferdig. Slik er det også for de andre nasjonene, mener 36-åringen som blir Sky-rytter neste år.

IMPONERTE: 
Edvald Boasson Hagen spurtet til en sølvmedalje i Nederland.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
IMPONERTE: Edvald Boasson Hagen spurtet til en sølvmedalje i Nederland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Neste sykkel-VM går i italienske Firenze om 370 dager. I beste fall får lille Norge full kvote med ni ryttere på start om proffene gjør jobben om våren og sommeren.

- Neste år blir det en hardere løype, slår Rasch fast.

Det betyr garantert nye debatter om kapteinsvalg og taktikk.

Boasson Hagen-sølvet var tidenes 11. norske landeveismedalje i VM. Belgiske Philippe Gilbert tok VM-tittelen søndag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media