AVSLAPPET: Therese Johaug ligger med beina høyt mellom de beintøffe øktene under landslagssamlinga på Kvitfjell denne uka.  Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet
AVSLAPPET: Therese Johaug ligger med beina høyt mellom de beintøffe øktene under landslagssamlinga på Kvitfjell denne uka. Foto: Anders Skjerdingstad / DagbladetVis mer

- Viktig at vi ikke går lei av hverandre

Derfor prioriterer Therese «aleneøktene».

KVITFJELL (Dagbladet): Therese Johaug (24) hiver seg ned på ryggen i en sofa på Dæhlie-hytta i Kvitfjell. Hun har akkurat utklasset konkurrentene, det vil si venninnene på landslaget, i et testløp opp den brutale traseen der den olympiske utformesteren ble kåret i 1994.

Ekstremt viktige trening, ikke minst med tanke på Tour de Ski. I rundt 35 minutter har jentene pushet hverandre til å yte maks, slik de veldig ofte gjør — både på og utenfor samling.

Alle de seks jentene på laget bor i det sentrale østlandsområdet, fire av dem i Oslo, og har Toppidrettssenteret ved Sognsvann som base for treninga.

Får roet «huggu» - Det er veldig mye å hente på at vi pusher hverandre, spesielt på de harde øktene, fastslår Johaug.

Samtidig er hun også veldig bevisst på at det ikke må overdrives.

- Jeg kjenner det er viktig å ta vare på de øktene jeg har for meg sjøl. Da får jeg roet «huggu» og sprunget i min egen verden, poengterer hun.

- Er det en fare for at intensiteten drives opp hvis dere trener for mye sammen?

- Nei, det er vi egentlig flinke til å kontrollere. Det er mer det med å få litt tid med seg sjøl. Det er befriende å få springe i skauen blott for seg sjøl, i sin egen lille boble.

Veldig mye sammen - Hvor bevisst er dere på dette?

- Vi er bevisst på det, for det er viktig at vi ikke går lei av hverandre. Vi er jo veldig mye sammen, derfor prøver vi å ikke henge sammen 24 timer i døgnet når vi er hjemme også. Og alle har egne kompiser og venninner ved siden av, sier Johaug.

Før hun smilende legger til:

PUSHER HVERANDRE: Marit Bjørgen og Therese Johaug er naboer og trener mye sammen. I går var de like gode til rulleski ble byttet ut med joggesko. Foto: Anders Skjerdingstad
PUSHER HVERANDRE: Marit Bjørgen og Therese Johaug er naboer og trener mye sammen. I går var de like gode til rulleski ble byttet ut med joggesko. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

- Men det blir så vi henger mye sammen likevel, for vi trives så godt sammen!

Marit Bjørgen (32) er helt enig med sin yngre nabo.

- Det er viktig at vi gir hverandre pusterom. Når man vil trene alene, må man får gjøre det. Men det er ingen tvil om at det er en fordel å gjennomføre en del økter sammen, både intervall og langkjøring, sier Bjørgen.

Savner fjellet Bjørgen har vært etablert i Oslo i flere år, sammen med samboer Fred Børre Lundberg. Therese Johaug kom etter i fjor sommer, hovedsakelig for å komme nærmere Toppidrettssenteret og fagmiljøet i Olympiatoppen.

Det angrer hun ikke på. Mer systematisk styrketrening har ført til at hun er sterkere enn noen gang. Og det trenger den jenta fra Dalsbygda for å hevde seg i moderne langrenn, men mye sprint og fellesstart.

Men at hun savner hjembygda lengst nord i Østerdalen, legger hun ikke skjul på.

- Jeg savner mange fjellturer, og den friske klare lufta. Det blir ikke helt det samme i Oslo. Men treningsmulighetene i Oslo er også kjempefine. Marka er kupert og fin. Og klimaet er en stor fordel, ikke minst på denne tida av året. Det første snøfallet har allerede kommet i Dalsbygda. Da er det vanskelig å få trent med god kvalitet, poengterer Therese Johaug.