Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaugs postive dopingprøve:

Viktig funn: Nå utvikler saken seg til Thereses fordel

En kvittering og en klok beslutning styrker Johaugs mulighet til å få en mildere straffereaksjon.

STYRKER FORKLARINGEN: De siste dagene er forklaringen til Therese Johaug og landslagslege Fredrik S. Bendiksen blitt styrket. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STYRKER FORKLARINGEN: De siste dagene er forklaringen til Therese Johaug og landslagslege Fredrik S. Bendiksen blitt styrket. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

THERESE JOHAUGS versjon av hva som har skjedd i dopingsaken mot henne, har styrket seg betraktelig i løpet av de par siste dagene. Det viktigste er selvsagt TV2s undersøkelse på apoteket i Livigno som viste at en kunde hadde kjøpt to leppesalver på formiddagen 3.september; en opplysning som nøyaktig samsvarer med saksframstillingen til den norske landslagslegen Fredrik S. Bendiksen.

Selv om denne handelen ikke kan bekreftes med en sikker vitnedokumentasjon fra den apotekansatte, er dette et første avgjørende steg mot å få etablert selve bruken av leppesalven som det eneste strafferettslige interessante i denne saken.

Beviset på at Thereses tube med et anabolt innhold stammer fra det angitte apoteket, kan muligens påtalenemnda i Antidoping Norge selv skaffe seg dersom det sporbaret produksjonsnummer ikke bare sitter på pakningen.

UANSETT framstår forklaringen om dette kjøpet nå så sannsynlig at saken bare fortsetter med en vurdering av hvor aktsomt Therese selv handlet ved å stole på landslagslegens forsikring om at denne sårsalven ikke inneholdt noen forbudte stoffer. Graderingen der blir lett et skjønn, men bør helst ikke bli det:

  • Om det blir påtale mot Therese må domsnemnda forankre sin vurdering i tidligere rettslige avgjørelser både nasjonalt og internasjonalt.

Når det angår selve jussen er dette en sak der følelsene hverken skal styre oss eller de som er satt til å dømme. I lengden vil Therese selv også tjene mest på det.

DERFOR gjelder det for flere å skaffe seg et bredere perspektiv enn å lete i Skiforbundets daglige drift av eliteidretten sin for å finne syndere, syndebukker eller toppledere som visstnok fortest mulig bør ta ansvar ved å stikke av akkurat mens sportens deres er i trøbbel:

  • . Dette juridiske oppgjøret gjelder Therese Johaugs aktsomhet. Ikke Skiforbundets systemer.

Derfor er det håpløst om Therese nå skulle forsvare seg med at hun bare fulgte legens råd om salve fordi hun var kontraktsforpliktet til å gjøre det. Hun kan med rette si -- som hun også gjorde på pressekonferansen sist torsdag --. at dette er legens skyld. Men det er hennes eget juridiske ansvar uansett hva det står i landslagets løperkontrakt om utøvernes plikt til å følge legenes anvisninger.

UTØVERNES ansvar for hvilke forbudte stoffer de bevisst får inn i kroppen sin, er en bærebjelke i internasjonal dopingjuss. Slik må det være. Hvis ikke kunne kyniske idrettsledere bare dytte stadig nye leger foran seg for å beskytte et dopingsystem.

I norsk skisport er det stikk motsatt. Der er de utskjelte topplederne dypt fortvilet over å miste en så dyktig lege som Fredrik S. Bendiksen på denne måten, og opptatt av å hjelpe ham så godt som mulig.

En slik omsorg gjør den grunne kritikken om omfattende systemsvikt enda mer uforstålig. På de norske skilandslagene har det bare skjedd en eneste gang at en av legene deres har lest innholdsfortegnelsen feil. Saken mot Martin Johnsrud Sundby var annerledes. Den gjaldt et norsk idrettsmedisinsk toppmiljø som samlet tolket en regel om medisinering på en annen måte enn Verdens Antidopingbyrå (WADA).

THERESES tydelige juridiske ansvar skjønner advokatene hennes. De kommer aldri til å ødelegge hennes sak ved å skylde på at hun med en slik spesiell norsk kontrakt ikke hadde noe annet valg enn å ta leppesalve med et anabolt stoff.

Denne kontrakten er ment for å sikre at utøverne ikke alene benytter seg av feil medisin. Når det ironisk nok er legene som gjør feilen, mister kontrakten sin betydning.

For Thereses advokater er ikke denne positive prøven et resultat av en systemsvikt, men av en usedvanlig menneskelig feil som på grunn av dopingreglenes logikk av og til blir straffet på en ulogisk måte:

  • For i dag virker det trygt for oss å fastslå at dette gjelder feil leppesalve og intet forsøk på å oppnå en prestasjonsfordel.

Men hva mener de andre?

DE siste dagene har det vært en kortvarig debatt mellom det internasjonale Skiforbundet (FIS) og Antidoping Norge om hvorvidt Therese burde vært suspendert umiddelbart. FIS sin generalsekretær Sarah Lewis mente at Norge hadde gjort feil ved å la hun fortsette i skimiljøet fri under saksforberedelsene, men tok feil.

Det får så være. Dette er slett ikke tida for norske antidopingmyndigheter til å krangle med ulike internasjonale organisasjoner eller domstoler, Derfor er det heller ingen grunn til å minne FIS om at det var nettopp de som lot Martin Johnsrud Sundby konkurrere fritt videre etter at de oppdaget feil på astmamedisineringen hans under Davos-rennet desember 2014.

Martin fikk aldri beskjed om feilen, fortsatte sin prosedyre for medisinbruk og ble derfor på nytt under Tour de Ski flere uker seinere gitt nok en for stor dose med lovlig medisin..

Dette punktet ble ikke tillagt noen avgjørende vekt i rettsforhandlingene til Idrettens Voldgiftsnemd (CAS) der WADA til slutt vant fram mot Martin og hans norske medisinske ekspertise. CAS omgjorde frikjennelsen fra FIS til to måneders utestengelse for nordmannen. Martin nådde heller ikke fram med det norske synet om at selve straffen ikke burde omfatte det siste rennet i Toblach. Dermed røk også sammenlagtseieren hans i Tour de Ski 2014/15.

THERESE JOHAUG kan foreløpig bare påvirke de internasjonale reaksjonene ved å vise sin grunnleggende respekt for det helt nødvendige felles arbeidet mot doping.

Også der har hun styrket sin sak ved å bli hjemme fra landslagets treningsleir. Det er en grei beskjed til det internasjonale skimiljøet om at Therese Johaug skjønner hvilket alvorlig stoff hun har fått inn i kroppen. En slik forsiktig oppførsel mens saken utredes, demper mistenksomheten mot hva Norge egentlig har drevet med i langrennsporten. Det er mildt sagt helt nødvendig nå.

For sånn faller brikkene på rett plass for Therese Johaugs forsvar.

LES OGSÅ DISSE KOMMENTARENE OM DENNE SAKEN:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!