Viktige sprintpoeng til Thor

Men ingen kune gjøre noe med Lance Armstrong. Vi fulgte Touren direkte!

(Dagbladet.no): Den 15. etappen i årets Tour de France var ikke en etappe Thor Hushovd forventet seg noe særlig av. Sju solide stigninger i alpene er ikke det sprinteren liker best.

Men da han ikke klarte å få med seg spurtpoeng på den første sjansen, lot Grimstad-gutten det stå til. Sammen med sju andre ryttere gikk han i brudd etter drøyt tre mil av etappen.

Og bruddet holdt. Sammen med klatrespesialistene Richard Virenque, to blad Gonzalez, og Jens Voigt, klatret Hushovd sakte men sikkert til topps på den tøffe stigningen før den andre sprinten.

Viktige poeng

Riktignok måtte Hushovd slippe klatrerne et halvt minutt foran seg på toppen, men i nedoverbakkene var han enorm.

På rekordtid syklet han inn tetgruppa igjen, men bare for å se sprinteren Stuart O'Grady svare direkte. Det halve minuttet O'Grady fikk klarte Hushovd aldri å spise opp.

Likevel ble det fire verdifulle sprintpoeng på dagens etappe. Og med det tok han over andreplassen i kampen om den grønne poengtrøya.

Der leder fortsatt Robbie McEwen, men han hadde en utrolig tung dag på sykelsetet. Allerede i den første stigningen måtte han slippe hovedfeltet, og han klarte aldri å reise seg igjen.

Klarer Hushovd å spise poeng framover er den grønne trøya mer enn innen rekkevidde. Da er plutselig trolig at han får den til slutt. For det McEwen viste i dag lover ikke godt for australieren foran de neste klatreetappene.

Spurtoppgjør

Klatringen i alpene ble utrolig spennende. Og til slutt ble de et oppgjør mellom de virkelig store kanonene.

For da Hushovd hadde gjort sitt og sluppet seg tilbake i feltet, lå «alle» som betyr noe, minus mannen med ledertrøya, i front. Og Armstrong gjorde kort prosess i spurten.

Ivan Basso dro opp spurten, parkerte Klöden og Ullrich, men så svarte Lance Armstrong.

Og det var tydelig at seieren betød mye for den femdobbelte mesteren fra US Postal.

- Det er klart det, for jeg hadde egentlig ikke forventet det, sier Armstrong til TV 2.

- Jeg hadde forventet at Ullrich skulle gå ordentlig til angrep på denne etappen, og det viste seg at krystallbolla ikke løy, smilte han.

Avgjort?

Men til tross for et helhjertet bruddforsøk gikk det ikke veien for Ullrich på denne etappen heller. Den største trøsten må være at han avanserte i sammendraget. For Voeckler falt helt ned til en åttendeplasss sammenlagt.

Alt mens Armstrong kledde på seg sin 61. ledertrøye i Tour de France-karrieren. Og mens andres ledertrøyer forsvinner i alpene, varer denne hele veien til Paris.Vi fulgte etappen direkte:

KNALLHARDT: Dagens etappe mellom Valreas og Villard-de-Lans byr blant annet på sju knallharde stigninger.
TØFF DAG FOR EKS-LEDEREN: Thomas Voeckler klarte ikke forsvare den gule ledertrøya i dag. Han kom inn over ni minutter etter Lance Armstrong.
SÅ GLAD: Lance Armstrong var svært glad for etappeseieren. Samtidig overtok han den gule ledertrøya.