Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Viktor dro på statsborgerskap-shopping før han vant OL-gull

- Russland tilbød de beste betingelsene.

JUBLER: Viktor Ahn feirer OL-gull i sine nye, russiske farger. Det var en spesiell historie som ledet fram til gullet. Foto: AP / NTB scanpix
JUBLER: Viktor Ahn feirer OL-gull i sine nye, russiske farger. Det var en spesiell historie som ledet fram til gullet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke noe nytt med idrettsutøvere som endrer statsborgerskap:

Vi husker alle Wilson Kipketer, som først herjet på 800-meter for fødelandet Kenya - og så for Danmark. Russland skal så seint som i fjor ha leflet med tanken om å skaffe seg et nytt - Afrika-basert - friidrettsstorlag. Og styrtrike Bahrain og Qatar er blitt kraftig kritisert for sin omfattende og aggressive rekruttering av talenter og storløpere fra langt fattigere afrikanske land.

Men et av de mest spesielle eksemplene finnes i Sotsji-lekene akkurat nå:

Ble sinna For på lørdag sikret Viktor Ahn Russland landets aller første OL-gull i skøyter kortbane.

Det var imidlertid langt ifra Ahns første gull - han ble tredobbel OL-mester under vinterlekene i Torino i 2006. Da konkurrerte han for fødelandet Sør-Korea.

Men to år etter lekene ødela Ahn kneet sitt, og skaden satte ham på sidelinja i lang tid. Han mener selv at han klarte å kjempe seg tilbake i form i tide til Vancouver-OL i 2010, men det sørkoreanske teamet var ikke enige:

Trippelmesteren Ahn ble ikke tatt ut til OL i Vancouver.

Da ble Viktor Ahn forbanna.

Budkrig Han ble så sint at han nektet å konkurrere i flere OL for Sør-Korea, og la sine unektelig ekstreme ferdigheter ut til salgs.

Ahn skal sammen med sin far ha vært i forhandlinger med en rekke land, deriblant USA. Men forhandlingene førte ikke fram

Ifølge New York Times avviste Ahn det amerikanske tilbudet.
Da kom russerne på banen.

Hvor store summer det er snakk om er ikke kjent, men Ahn velger overfor Washington Post å formulere seg slik om hvorfor han til slutt endte opp med et russisk pass i lomma:

De beste vilkårene - Av de alternativene som var tilgjengelige var det Russland som tilbød meg de beste betingelsene.

Washington Post trekker fram USAs relativt beskjedne satsing på skøyter - og strenge krav til å oppnå statsborgerskap - som medvirkende årsaker til at Ahn ikke gjorde amerikaner av seg.

- Jeg er kjempefornøyd. Det er mitt første OL i mitt eget hjemland, sier Ahn.

Som har hentet sitt nye fornavn hos den rurriske rockelegenden Viktor Tsoi.

Hele Norges coronakart