ENDELIG I OL: Fire år etter at mange mener Petter Northug burde fått sin OL-debut, er han Norges største gullhåp i Vancouver. Den siste uka har han lagt siste finpuss på OL-formen i Sun Valley, og i går ankom han OL-byen Vancouver.   
Foto: Arnt E. Folvik
ENDELIG I OL: Fire år etter at mange mener Petter Northug burde fått sin OL-debut, er han Norges største gullhåp i Vancouver. Den siste uka har han lagt siste finpuss på OL-formen i Sun Valley, og i går ankom han OL-byen Vancouver. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

- Vil aldri få aksept for at Northug ble vraket

Krister Sørgård var Norges mest upopulære mann før forrige OL.

|||(Dagbladet): - Idiot er det mildeste jeg er blitt kalt, sa Krister Sørgård til Dagbladet 23. januar 2006.

Dagen i forveien hadde han vraket supertalentet Petter Northug - 19-åringen som lekte med norgeseliten både på jaktstarten og stafetten i NM og skrek «og æ ska faen itj te OL?!» da han tok sitt andre gull - fra troppen som skulle til OL i Torino.

Den samme troppen som noen uker seinere kom hjem igjen med halen mellom beina, uten en eneste gullmedalje.

Før lekene i Vancouver var Northug den mest selvskrevne av dem alle i troppen. Han er gullkandidat på hver eneste øvelse i OL, enten han stiller til start på fem eller seks, og går det som vi håper vender han hjem som kongen av Whistler og Vancouver.

Kanskje da kan vrakingen fra Torino omsider gå i glemmeboka.

Men det er et stykke fram dit, bare i løpet av de siste ukene har både pappa John Northug og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl vært på banen og kritisert avgjørelsen. Og det er ikke tvil om hva hovedpersonen selv, Petter Northug, mener:

- Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan de kunne vrake meg. Det var jo noen i den troppen jeg kunne ha gått fra om jeg hadde vært blind, sa Northug til Adresseavisen i fjor høst.

Fryktet høyden ville knekke Petter
Daværende landslagssjef Krister Sørgård har imidlertid aldri angret på avgjørelsen sin. Og selv om han har gitt opp å møte noen utbredt forståelse for valget han tok, som uansett ikke opptar ham, står han fast ved at han gjorde det eneste riktige med tanke på Northugs videre karriere.

- Hadde OL i 2006 vært i lavlandet, for eksempel i Liberec, ville jeg ikke vært i tvil om at Petter skulle med. Men det gikk i høyden, helt i grenseland for hva som er tillatt. Jeg er sikker på at han ikke kunne bidratt på den måten han gjør nå. Ved å ikke ta ham med oppnådde vi alt vi ville: Petter vant alt i junior-VM, et verdenscupløp like etter OL og du ser jo hvordan karrieren hans har gått siden den gang, sier Sørgård til Dagbladet.


- Tror du at du noensinne vil få bred aksept for at dere vraket ham?

- Nei, det tror jeg ikke. Folk ser bare at han slo alle, at han ble norgesmester i stafett og jaktstart. Men min jobb var å ha fagkompetanse. Og på det området forsøkte jeg å argumentere, men ingen kjøpte det jeg sa. Jeg kunne tatt ham med for å lære, men det var mye bedre for ham å gå junior-VM og vinne alt, som han gjorde, og være i knallform da OL var ferdig.

GJORDE SEG UPOPULÆR: Norges langrennstrener i 2006, Krister Sørgård, fikk utsatt for sms-sjikane både før og etter OL etter han vraket Northug. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
GJORDE SEG UPOPULÆR: Norges langrennstrener i 2006, Krister Sørgård, fikk utsatt for sms-sjikane både før og etter OL etter han vraket Northug. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

- Om Northug hadde reist rett til høyden etter NM, kunne ikke det hjulpet?

- Vi hadde 90 dager i høyden for OL, og dette var snakk om de siste 10-12 dagene før mesterskapet. Men før sesongen tok vi Petter med på to samlinger. Vi så hvor god han var, og sa på høsten at han kom til å bli en kanonløper, en ny Dæhlie eller Alsgaard. Men vi måtte gjøre de riktige tingene. Petter og alle andre kan være uenig, men jeg er helt sikker på at det var rette for ham.

- Kan du garantere at Northug ikke ville tatt medalje i OL?

- Jeg kan ikke garantere noe som helst, men hadde vi vært helt sikker på alt ville ting vært jævla enkelt. Det er derfor vi må ta noen valg, sier Sørgård.

- Har ikke noe dårlig forhold
Det valget gjorde ham upopulær i 2006, særlig når lekene gikk så dårlig for Norges del. Og Sørgård vet at han kunne gjort det mer behagelig for seg selv om han ga etter for folkekravet om å ta med Northug.

I intervjuet med Dagbladet dagen etter vrakingen sa han at han var redd Petter ville fått «masse bank», at de ville kjørt ham helt ut, og brukte tyske Franz Göring som et skrekkeksempel på et stortalent som ble kjørt for hardt og stagnerte.

- Hvor ofte blir du minnet på denne saken?

- Av dere journalister, stort sett, men ikke så veldig ofte. Det skjer gjerne rundt NM og OL.

- Har du noen kontakt med Northug nå?

OG Æ SKA ITJ TIL OL?: Petter Northugs berømte ord etter stafettseieren i NM lever fortsatt i beste velgående. 
Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX .
OG Æ SKA ITJ TIL OL?: Petter Northugs berømte ord etter stafettseieren i NM lever fortsatt i beste velgående. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX . Vis mer

- Nei, jeg er ikke i miljøet lenger. Men jeg snakket med ham på Beitostølen i fjor. Vi har ikke noe dårlig forhold.

- Kunne vært helt
Sørgård minner om at han heller ikke var alene om vrake Northug, men at avgjørelsen skjedde i samråd med de øvrige trenerne og sportssjefen. 

- Vi må tørre å ta avgjørelsen og stå for det.Tryggheten er at man ikke gjør det helt på egenhånd, men sammen med noen. Det blir fort veldig personfokusert: Jeg har bestemt og gjort ditt og datt. Det er ikke noe problem for meg, jeg blåser i det. Jeg har aldri vært redd for å fronte og ta upopulære avgjørelser. Om jeg var lur kunne jeg tenkt på meg selv og mitt eget ettermæle, tatt Petter med til OL og vært helt. Men jeg var ikke viktig, jeg brydde meg om norsk langrenn.

- Mener du at han ikke ville vært den samme løperen i dag om han deltok i Torino?

- Petter ville blitt en god skiløper uansett. Men vi ville ikke ta noen sjanser med ham, det var argumentet hele tida.

- Det er sjelden OL-debutanter tar gull. Tror du det spiller noen rolle i Petters tilfelle?

- Nei, det gjør jeg ikke. Ikke nå, etter alt han har oppnådd, han er blitt verdensmester flere ganger.

I OL som står for døren ser han ingen grunn til at Northug ikke kan gå alle seks distanser, om kroppen hans føles pigg.

- Hva forventer du av ham?

- Isolert sett er han gullkandidat i alle øvelser, det har han bevist både i år og i fjor. Men i OL er mange i form, og han må treffe med ski og så videre. Tar vi to, tre gull totalt på herresida er det veldig bra, sier Sørgård til Dagbladet.