- Vil aldri la oss styre av bråkmakerne

NFF-president Per Ravn Omdal tror ikke fotballbråket i København i går var så ille som det kunne se ut til. - Ting har kanskje vært en smule overdimensjonert i media, sier Omdal til Dagbladet.

Omdal er også visepresident i den europeiske fotballorganisasjonen UEFA, og er krystallklar i forhold til supportervold både på norske og internasjonale fotballbaner.

- Taper vi mot disse grupperingene, taper vi mot noen vi ikke kan tillate oss å tape mot, og det vil vi ikke la skje, sier Omdal til Dagbladet.

Ingen voldstrend

Gårsdagens sammenstøt mellom tilhengere fra Arsenal og Galatasaray i København har sendt sjokkbølger rundt i Fotball-Europa. Omdal tror imidlertid ikke episoden markerer starten på en tiltagende voldstrend innen europeisk fotball.

- Jeg prøver ikke å bagatellisere hendelsen, men de foreløpige rapportene vi har fått fra Danmark tyder på at ting kanskje har vært en smule overdimensjonert i media, sier Omdal.

Profesjonelle hooligans

Han vil derfor ikke felle noen dom verken over engelske eller tyrkiske supportere.

- Jeg tror ikke supporterne er spesielt ille i disse to landene. Vi har imidlertid sett at det av og til har vært problemer når England eller engelske klubber har spilt kamper utenfor landets grenser, sier Omdal som understreker at det er et fåtall individer som står bak problemene.

- Mye tyder på at det er profesjonelle bråkmakere, og ikke vanlige supportere, som er ansvarlige for disse handlingene, sier han.

Økende problem i Norge

Også i Norge har det vært flere utenomsportslige episoder denne våren. John Carew har blitt utsatt for rasistisk hets både i Stavanger og Kristiansand, Rosenborg-bussen har blitt angrepet av Viking-supportere, mens tilhengere av Brann og Vålerenga braket sammen på Torgallmenningen i Bergen.

Omdal tror imidlertid ikke hendelsene skaper en trend i norsk fotball.

- Rapportene våre tyder på at det er noen få forvirrede individer som står bak de fleste av disse episodene. Det kan se ut som de lar seg inspirere av den typen negativ oppmerksomhet de oppnår ved slik oppførsel, sier fotballpresidenten.

- NFF gjør sitt ytterste for å få bukt med problemet, og vi jobber aktivt med nye vinklinger der vi oppfordrer til streng selvjustis blant supporterklubbene. Uten deres hjelp er vi sjanseløse, sier Omdal.

Lar seg ikke stoppe

Norges Fotballforbund har søkt EM i fotball sammen med de andre nordiske landene, og ønsker også å arrangere europacupfinale. De siste ukers hendelser har ikke påvirket denne målsettingen.

- Jeg kan ikke se at disse episodene skal ha noe å si for den beslutningen. Vi har et utstrakt samarbeid med de andre landene i Europa, og jeg føler at vi skal ha kontroll på dette.

- Vi vil aldri la oss styre av bråkmakerne, sier Per Ravn Omdal.

BETENKT: Fotballpresident Per Ravn Omdal tror opptøyene i København er overdrevne, men vil ta opp kampen mot fotballvolden.