Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil at Norge skal endre dopingbestemmelsene for hele verden: - Vi skal selvfølgelig ikke ha narkotika i idretten

Tre forbudslister er to for mye, mener norske profiler.

VIL HA DET ENKLERE I ANTIDOPINGEN: Mads Kaggestad tok til orde for å få én forbudsliste i antidopingarbeidet i stedet for dagens tre. 
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VIL HA DET ENKLERE I ANTIDOPINGEN: Mads Kaggestad tok til orde for å få én forbudsliste i antidopingarbeidet i stedet for dagens tre. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det var en topptung forsamling som stilte på antidopingseminar i regi av Antidoping Norge og Norges Idrettsforbund fredag. 

Temaet var hvordan vi skal sikre nulltoleranse for doping i internasjonale mesterskap som arrangeres i Norge, men debatten om hvilke stoffer som er på det internasjonale antidopingbyråets forbudsliste fikk også god plass. 

I dag finnes det tre forskjellige forbudslister utøverne må forholde seg til. Den første er den absolutte forbudslista over stoffer man aldri kan bruke i idretten. Så finnes det en liste over stoffer som er lovlige å bruke utenfor konkurranse, men som er ulovlige i konkurranse. 

I tillegg finnes det en liste over stoffer som er ulovlige å bruke i konkurranse i enkelte idretter. 

Forvirret? Det var det flere som var også på antidopingseminaret. 

- Det er mye lettere å bare ha én liste å forholde seg til, sa TV 2 kommentator og dopingekspert, Mads Kaggestad, og innrømmet at problemstillingen rundt de forskjellige forbudslistene tidvis forvirret også ham. 

Narkotika i idretten
Marihuana er ett av stoffene som er forbudt i konkurranse, men som i idrettslig sammenheng ikke er forbudt utenfor. Det er også et av stoffene Kaggestad mener kunne hatt en permanent plass på forbudslista. 

Det handler om at idretten også må ta et samfunnsansvar, mener Kaggestad. 

- Vi skal selvfølgelig ikke ha narkotika i idretten, fortalte han fra scenen, og hadde mange av deltakerne på seminaret med seg på tanken om én liste. 

- Norge er jo et av de beste landene i verden på antidopingarbeid, så vi bør jo ha på vår agenda å få endret dette. Dopingreglementet handler jo både om å hindre at folk får prestasjonsfremmende midler i seg, men det skal også ivareta helse. Det er helt unaturlig, som det ble sagt her, at det ikke er greit med kokain på søndag når det er konkurranse, men at du kan kjøre på dagen etter. Man må få et regelverk som henger sammen med de verdiene som idretten står for, med fair play og helse, sier generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, til Dagbladet. 

Nedstemt i 2012
Den internasjonale dopingsjefen, Wadas David Howman, var også tilstede på seminaret på Ullevaal, og kunne fortelle at Wada allerede i 2012 foreslo å lage én definitiv liste over forbudte stoffer. 

Medlemsnasjonene ønsket det ikke, og dermed ble Wadas forslag nedstemt. 

- Hvorfor ville ikke verden ha det? Jeg vet ikke. Kanskje de bare er redde for forandring, sa Howman fra scenen. 

- Det har vært en lang debatt om det, og det har vært en konsultasjon på verdensbasis om man skal ha én eller to lister. Argumentasjonen mot å ha én liste er at det er en del stoffer som brukes som medikamenter som man må ha medisinsk fritak for. For eksempel forkjølelsesmedisiner, som er spesifiserte medikamenter og som man kan finne spor av hvis man tar dem utenfor konkurranse, sier Antidoping Norges spesialrådgiver og antidopingveteran, Rune Andersen, til Dagbladet. 

Vurdere lista
For det er ikke så lett som det kan høres ut å samle alt i en liste som skal gjelde for hele verden. Marihuana, for eksempel, er lovlig i flere land og steder. 

- Det er nok en lang vei å gå, men det er ingen dum ide. Det er jo allerede et felles regelverk for dem som deltar i idrett, så dette handler jo om hvordan Wada setter sammen dopinglista. Jeg er ikke så inne i dette at jeg kan si om det krever en endring i koden eller ikke, men det er noe idretten og Wada selv styrer over, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet.

Rune Andersen, som også har ledet det internasjonale friidrettsforbundets komité i den russiske dopingopprydningen før OL, ser derimot et par utfordringer til. 

- Skulle man hatt én liste måtte man sett på de stoffene som står på lista i dag, og kanskje tatt ut noen. Men det er heller ikke bra, for de kan jo gi fordeler i konkurranser. Det er mange, mange ting som kommer inn i en sånn vurdering, sier Andersen.

HAR PRØVD: Antidoping Norges spesialrådgiver Rune Andersen og Wada-sjef David Howman har forsøkt å få med resten av verden på én forbudsliste, men har ikke lykkes. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HAR PRØVD: Antidoping Norges spesialrådgiver Rune Andersen og Wada-sjef David Howman har forsøkt å få med resten av verden på én forbudsliste, men har ikke lykkes. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart