Vil avsløre USAs dopingliste

USAs tidligere dopingsjef, dr. Wade Exum, truer med å avsløre et hundretall hemmeligholdte dopingsaker. Flere OL-vinnere skal være blant navnene.

Exum sier til nyhetsbyrået AP at han 5. august vil avsløre alle navn som ifølge ham er holdt hemmelig av USAs olympiske komité. Ifølge den tidligere sjefen for USAs OL-komités dopingkontroll er bare halvparten av alle som er tatt for doping blitt straffet.

- Det er et råttent system og min hensikt er ikke å henge ut utøvere, men å endre systemet, sier Exum.

Exum mener at opp til hundre amerikanske utøvere årlig testet positivt på doping under hans ni år i USOC. Mange av dem ble aldri utestengt. Flere OL-medaljører skal være blant navnene Exum truer med å legge på bordet.

- Så vidt jeg vet, ja. Både fra sommer- og vinter-OL, sier han.

Tviler

Trusselen om dopingavsløringer i USA er imidlertid ikke ny, og IOK-medlem Arne Ljungqvist tror ikke på en avsløring før han ser det denne gangen heller.

- Det er vel tiende gang jeg hører dette, så jeg tror det først når jeg ser alle papirer på bordet, sier Ljungqvist til Aftonbladet.

Svensken er visepresident i Det internasjonale friidrettsforbundet, leder av dets medisinske komité, medlem i Den internasjonale olympiske komité og styremedlem i antidopingbyrået WADA.

- Vi fører en egen juridisk prosess, for vi vet at visse navn beskyttes av amerikanerne. Vi vet med sikkerhet at en utøver som ble tatt for anabole steroider, likevel fikk stille opp i Sydney-OL. Men vi vet fortsatt ikke hvem det er, sier Ljungqvist.

(Dagbladet.no)