Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil begrense Northugs muligheter til å stå utenfor landslaget

Kan trues med VM-nekt.

NYTT SPILL:  Petter Northug reiser hjem fra OL uten medalje. Nå håper langrennslandslaget å lokke ham tilbake på landslaget. Foto: Bjørn Langsem
NYTT SPILL: Petter Northug reiser hjem fra OL uten medalje. Nå håper langrennslandslaget å lokke ham tilbake på landslaget. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Petter Northugs fiasko i OL har gitt langrennsledelsen et godt håp om å overtale skikongen tilbake til landslaget. De neste månedene avgjør spillet om Northugs langrennsframtid.

Omtrent idet Petter skled over målstreken som attendemann på femmila i går, begynte også spillet om Northugs langrennsframtid for alvor.

For aller første gang siden Petter Northugs inntog i internasjonale skimesterskap, reiser både Northug og Norge hjem uten gull.

For Northugs del ble det uten medaljer i det hele tatt. En gedigen skuffelse, for ikke si en fullstendig fiasko.

Gir Northug landslagstilbud Landslagssjef Vidar Løfshus fortalte tidligere i OL til Dagbladet at han ville overtale Petter til å komme tilbake til landslaget neste sesong.

- Det formelle der er jo greit, han får et tilbud om å være med på landslaget, så må han svare på det, sier Løfshus til Dagbladet i målområdet etter løpet i går.

Da Petter Northug gikk ut av landslaget i fjor og laget sitt eget lag med Coop som hovedsponsor, skapte det sterke reaksjoner i ski-Norge. Mange tvilte på om Northug kunne prestere godt nok ved å stå alene.

- Tror du Petter hadde vært bedre om han hadde vært med på landslaget i år?

- Det har jeg ingen kommentar til, selv om jeg har en mening om det. Det er flere som ikke liker at jeg sier at formalia er slik at han får et tilbud fra landslaget etter sesongen.

Har det han trenger Northug selv var i går helt klar på at det ikke blir aktuelt for ham å komme tilbake til det landslagsopplegget han vraket sist høst. Uten sin egen satsing er det ikke sikkert han ville fortsatt skikarrieren. Det skal han nå.

- Det viktigste er å være motivert, og jeg har holdt på i mange år. Jeg må ha noe som trigger meg, og det har jeg nå. Da blir det nye år, sa Petter i går.

Overfor Dagbladet ga han også uttrykk for at OL-fiaskoen var dårlig nytt for konkurrentene foran neste sesong. Den olympiske skuffelsen tenner ham maksimalt foran VM i svenske Falun neste år.

Hvis han får gå.

Dagbladet vet at sterke krefter i ski-Norge ønsker å begrense Petters muligheter til å stå utenfor landslaget. Det kan de blant annet gjøre ved å nekte ham startplass i verdenscup og VM i Falun.

- Nå er det jo ikke sånn at man blir jo ikke tvunget inn på et landslag, det er frivillig, sier Northug

- Du sier definitivt nei til landslaget uansett?

- Ja, jeg... Det har jeg ikke hørt noe om.

Skal prate sammen Men der Northug forsøker å unngå problemstillingen ved å late som om han ikke vet hva som foregår i kulissene, er landslagsledelsen tydelig på at de kommer til å ha samtaler om Petters landslagsframtid utover våren.

- På et eller annet tidspunkt i løpet av våren skal jeg prate med ham, så får vi se hva vi blir enige om, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hva er det i det landslagstilbudet du kommer med som skal friste ham tilbake?

- Petter vet hva som ligger i landslagstilbudet, det kommer ikke noe nytt der.

SKUFFET: Northug skuffet i OL og dro hjem uten medaljer. Foto: Bjørn Langsem
SKUFFET: Northug skuffet i OL og dro hjem uten medaljer. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Så det han valgte bort sist er altså det samme du tilbyr nå?

- Ja, men det må jeg jo ta med Åge og langrennskomiteen.

- Tror du han kommer til å si ja?

- Det har jeg ingen formening om, men jeg håper jo selvsagt det.

Svar i løpet av april Langrennssjef Åge Skinstad er altså mannen som kan åpne for en spesialavtale mellom landslaget og Northug. Det kommer han ikke til å gjøre.

- Petter Northug er først og fremst god nok for en landslagsplass. Utover det har vi ikke tenkt over hva det innebærer for ham å være på landslaget, det er detaljer som vi kommer tilbake til når vi legger planene for neste sesong, og de detaljene vil gjelde for alle løpere, sier Skinstad til Dagbladet.

- Vi vil ikke være avhengige av enkeltpersoner, vi kommer til å ha et meget sterkt lag uansett hvem som er med på det. Men både skistyret og alle andre er enige om at det er de beste norske utøverne som skal gå VM. Jeg håper inderlig at Petter Northug er med, og dominerer VM i Falun.

- Vi tar vel ut laget 1. mai, så svaret kommer vel i løpet av april, sier Vidar Løfshus.

Hele Norges coronakart