Vil beholde overgangssummene

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Per Ravn Omdal la i dag fram Uefa og Fifas forslag til nytt overgangssystem. Hvis EU-kommisjonen blir enig med fotballmakta beholdes de eksisterende overganssummene i stor grad.

FIFA/UEFAs arbeidsgruppe ledet av Norges Fotballforbunds president Per Ravn Omdal presenterte i dag hovedpunktene i forslaget som ble sendt EU-kommisjonen i dag.

Forslaget er UEFAs grunnlag i forhandlingene med EU, og fristen for enighet er i første omgang 1. januar 2001.

- Det nye systemet er kanskje i bruk til neste internasjonale sesong (neste høst red. anm.), sier Per Ravn Omdal.

Hovedpunktene:

  • Forbud mot internasjonale overganger for spillere under 18 år.

- Vi ønsker at spillerne blir på sitt hjemsted så lenge som mulig, sier Omdal.

  • Overgangssum for spillere fra opp 23 år, som skal kompensere for utdanningskostnader. Alle klubbene spilleren har vært i siden spilleren var 12 år skal få en del av overgangssummen.

- Når en spiller forlater klubben der han tegnet sin første profesjonelle kontrakt blir det en pengestrøm tilbake i systemet, sier Omdal.

  • Bindende kontrakter for spillere over 24 år. Arbeidsgruppa vil ha en minimumslenge på tre år og maksimumsgrense på fem år for kontraktene. Kontraktsbrudd skal kompenseres ved en sum fastsatt av voldgiftsjury.

- Vi foreslår at spillerne bare kan ha én overgang hvert år, sier Omdal.

Serieforeningen i Norge håper norske klubber fortsatt kan regne med inntekter fra spillersalg i budsjettene sine.

- Det er litt tidlig å si, men vi har håp om den samme økonomiske situasjonen, sier Boye Skistad i Serieforeningen til Dagbladet.no.

Den internasjonale spillerforeningene Fifpro er sterkt i mot at det skal innføres minimumslengde på tre år i spillerkontraktene slik som arbeidsgruppa har foreslått.

- Forslaget til nytt system FIFA, UEFA og ligaene sender til EU-kommisjonen er uakseptable for spillerne, og uforenlige med EU-avtalen, skrier Fifpros generalsekretær Theo van Seggelen på Nisos nettsider.