Vil bli en norsk Wilson Kipketer

SEVILLA (Dagbladet :på nettet): Gullvinner på 3000 meter hinder, kenyaneren Christopher Kosgei (24), vil gjerne blir norsk statsborger: - Så kan jo dere få en gullmedalje også, smiler 24-åringen til Dagbladet :på nettet.

Mandag vant 24-åringen gull for Kenya på 3000 meter hinder. I framtida kan han springe for Norge - hvis han får muligheten.

- Jeg kunne gjerne tenke meg å gjøre som Wilson Kipketer. Jeg vil gjerne blir norsk, forteller han.

Seriøs

- Mener du virkelig at du kunne tenke deg å springe for Norge? Spøker du?

- Jeg mener det. I Kenya er vi så mange som springer fort, og det er vanskelig å komme med på laget. Sjøl ble jeg tatt ut helt i siste liten selv om jeg visste at jeg var god nok til å vinne i VM, melder gutten som kommer fra landsbyen Iten i Kenya

Herfra kommer også Wilson Kipketer og en rekke av de andre suksessrike kenyanske langdistanseløperne.

Forstår ikke

Kosgei forstår ikke hvorfor det har gått så dårlig med de norske utøverne under årets VM i Sevilla. Han viser til sin norske venn Jim Svenøy. De to trente sammen med i St. Moritz tidligere i år.

- Jeg ga ham råd og vi sprang sammen. Hvorfor i alle dager klarte han ikke å kvalifisere seg? Jeg forstår ingenting, sier Kosgei.

Kosgei sier at norske langdistanseløpere må komme til Kenya for å trene hvis de skal ha noen sjanse i verdenstoppen.

- De er hjertelig velkommen, smiler den sympatiske 24-åringen.

Bedagelige europere

- Men hvorfor er dere kenyanere så suverene på langdistanse? Hva er gullresepten?

- Europeiske atleter vil gjøre mer enn å trene. De vil møte vennene sine og kose seg. Vi lever et helt annet liv. Vi har en stram treningsplan og holder oss til denne. Vi går ikke ut og møter venner når vi burde trene, sier Kosgei.

Han tror mye av grunnen til dette er velstand.

- Gjør du det bra i idretten, får du et helt annet liv, sier Kosgei. Han vet hva han snakker om. Siden 1993 har 24-åringen gjort suksess på løpebanen, og framtida er lys.

Sikker

Til tross for at Christopher Kosgei kom med i den kenyanske VM-troppen helt i siste liten, visste han på forhånd at gullmedaljen skulle havne rundt halsen hans.

- Jeg var helt sikker på seier. Under løpet hadde jeg ikke problemer overhodet. Jeg slappet av hele tida, gliser gullvinneren.

Som gleder seg til fortsettelsen: Neste år er det OL i Sydney. Også der skal 24-åringen ha gull. For Norge?

Friidrettssjef Per Øyvind Mørk ønsker Kosgei velkommen, men påpeker at kenyaneren må oppfylle kravene for norsk statsborgerskap.

- På generelt grunnlag: Hvis man ønsker å bli norsk så må man ha tilknytning til det norske miljø og samfunnet. Vi kan for eksempel ikke bare gå inn og hente en verdensmester på 3000 m hinder, sier Mørk.

NORSK? - Jeg kunne godt tenke meg å gjøre som Wilson Kipketer. Jeg vil gjerne blir norsk, kenyaneren Christopher Kosgei.