- Vil bli i Lyn

FLISA (Dagbladet): Runar Berg kom fra Venezia. Hassan El Fakiri fra Monaco. To dager før Lyn møter Sogndal i den norske Tippeliagen, ligger de to i treningsleir på stedet Gud glemte. Snakk om å snu på flisa.

- OK, å være på Flisa er litt nedtur. Vi skulle helst trent i Oslo, ler Hassan El Fakiri.

Runar Berg nikker samstemt, og gliser. Hovedstadens håpløse gressbaneforhold har sendt Lyns hjemvendte proffduo landeveilangs til tjukkeste Hedmarken. Gresset på Østlandet er nemlig grønnest på Flisa, og verdens hyggeligste krovert har akkurat servert Lyn-gutta og Dagbladet en mannsverdig porsjon kjøttkaker m/ertestuing. Til dessert tar vi en skikkelig fotballprat.

Høyt nivå

- Folk tror det kanskje. Men det er absolutt ingen nedtur å spille fotball i Tippeligaen etter å ha vært i Italia. Skal jeg dømme ut fra åpningskampen, er ikke nivået blitt dårligere enn sist jeg var hjemme, sier Runar Berg.

Han er glad han fikk reise fra benkesliting i italiensk Serie B. Han mener Lyn er et blivende sted.

Runar Berg

  • Født 7. oktober 1970 i Haag (Nederland).
  • Høyde: 179 cm.
  • Vekt: 72 kg.
  • Tidligere klubber: Bodø/Glimt, Tromsø og Rosenborg.
  • Familie: Samboer med Linda.

- Ja, jeg trives godt. Jeg har avtale ut sesongen, men er åpen for å fortsette.

El Fakiri er Lyn-gutt fra gammelt av. Meninga er at han returnerer til fyrstedømmet på Rivieraen etter vårsesongen.

- Men det hadde vært artig å fullføre en sesong i Tippeligaen. Jeg har hjertet mitt i Lyn. Har vært i klubben siden jeg var sju år, sier han.

Hierarki

For Hassan og Runar betyr det å spille kamper mest av alt. Begge to har opplevd at trenerskifter har støtt dem langt ut i kulda.

- Vi delte noen erfaringer helt i starten da vi kom tilbake til Norge, ja, smiler Runar.

Historiene deres er sammenfallende. Hassan forteller:

Hassan El Fakiri

  • Født i Marokko 18. april 1977.
  • Høyde: 174 cm
  • Vekt: 72 kg
  • Tidligere klubber: Lyn, Brann, Monaco
  • Familie: Ugift.

- Jeg angrer ikke et sekund på at jeg reiste fra Brann i fjor. Å bli proff i utlandet har jo alltid vært guttedrømmen, og målet hele livet. Men det er klart det er en tøffere hverdag i utlandet. Jeg opplevde å få kjeft av medspillere under B-kamper etter at jeg hadde slått gode gjennombruddspasninger. En lagkamerat mente jeg burde passet ballen til ham, sånn at han kunne slått samme pasningen. Det er hierarki i spillergruppa.

- Hvordan taklet du benkeslitinga?

- Med å stå på alt jeg orket på alle treningene. Jeg følte hele tida at jeg gjorde det bra, og viste meg fram på treninga. Og hver eneste uke var jeg like spent da treneren slo opp arket med navnene på de som skulle spille på tavla. Så var det bare å gå bort bort og håpe på at ditt navn sto der, smiler han.

Men det gjorde det ikke. Aldri.

Godt behandlet

Runar Berg mener det blir vanskeligere å komme seg ut av kulda, fordi det tenkes mer kortsiktig i utlandet. For hver ny trener som kommer inn i klubben, kommer det et ras av nye spillere i kjølvannet.

- Da jeg kom tilbake fra ferie i fjor sommer, så hadde den nye treneren vært og handlet. Vi var 32 spillere i stallen. Hos oss var det til en hver tid 18-19 spillere som er inne i varmen. Jeg var ikke det. Denne sesongen spilte jeg bare to kamper. Og selv om jeg følte jeg gjorde det bra, var det rett tilbake på tribunen da de to som var skadd var tilbake.

- Hvordan taklet du det?

- Det er ikke det at du blir dårlig behandla, eller utstøtt av miljøet. Alle er hyggelige mot deg, og du har det fint. Og i en periode står du voldsomt på og ofrer alt på trening for å vise at du er god nok. Men når det er lenge siden man har vært på laget, så er det utrolig vanskelig å holde motivasjonen oppe, sier Berg.

Hassan for Norge

Men i Lyn er Runar og Hassan i varmen hos trener Vidar Davidsen. Han er meget fornøyd med de to resirkulerte proffene.

- På sikt har begge kvaliteter som kan gjøre dem aktuelle for landslaget. Det er jeg ikke i tvil om, sier Davidsen.

Runar tenker i god familieånd lite på landslaget.

- Nei, jeg har ingen ambisjoner om å spille for Norge. Hadde jeg vært med mer tidligere, så kanskje. Det nytter jo ikke med ambisjoner på noe man selv har så lite kontroll over.

Der er unge Hassan adskillig mer offensiv. I fjor vurderte han å melde overgang til faderlandet Marokko da han slo gjennom i Brann.

- Jeg har slått fra meg det nå. Og ja. Jeg håper å spille for Norge en dag.

<B>INSPIRERTE:</B> Hassan El Fakiri og Runar Berg, her på Flisa, er mer sultne enn noen gang på fotballspill. Begge kommer fra proffopphold med lite spilletid. Nå er de krumtappene i nyopprykkede Lyns mannskap. - Nivået i Tippeligaen er bra, mener de to.