OL-vinnerens knallharde oppgjør:

Vil bli kvitt FIS-presidenten

Reagerer på klimauttalelser.

TOK OL-GULL I PYEONGCHANG: Kikkan Randall og Jessica Diggins vant sprintstafetten i OL. Nå går Diggins knallhardt ut mot presidenten i det internasjonale skiforbundet. Foto: AFP / LOIC VENANCE/ NTB Scanpix
TOK OL-GULL I PYEONGCHANG: Kikkan Randall og Jessica Diggins vant sprintstafetten i OL. Nå går Diggins knallhardt ut mot presidenten i det internasjonale skiforbundet. Foto: AFP / LOIC VENANCE/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da president Gian Franco Kasper i det internasjonale skiforbundet, FIS, påsto i den sveitsiske avisa Tages Anzeiger at det ikke finnes bevis for klimaendringer, skapte det nesten like mye furore som at han mente framtidige OL best arrangeres i diktaturer.

Det siste grunnga han med at man ikke trenger å slåss med miljøforkjempere i diktaturene.

Kasper ble fordømt verden rundt, og har beklaget uttalelsene, men til sjuende og sist kan det se ut som om det er klimauttalelsene hans som kan koste ham dyrest.

Vil fjerne Kasper

I et innlegg på sin egen blogg er OL-vinner Jessica Diggins i harnisk over FIS-presidentens uttalelser.

- La oss bare ha én ting klart for oss. Lokalt vær er ikke det samme som klima, og bare fordi vi har hatt mye snø enkelte steder i år, betyr ikke det at klimaendringene ikke er en reell trussel, skriver Diggins, og fyrer løs:

- Dessverre har ikke vår nåværende president skjønt dette. Akkurat nå sirkulerer det en underskriftskampanje for å få fjernet ham fra vervet på grunn av uttalelsene hans om klimaendringene og andre ting. Vi trenger helt klart endringer i ledelsen så vi kan basere oss på fakta i framtida. Jeg håper jeg får oppleve dette i løpet av min karriere, skriver hun.

Ikke nådd utøverkomiteen

75 år gamle Kasper har vært FIS-president siden 1998, og ble sist gjenvalgt på FIS-kongressen i Hellas i mai 2018.

Den gangen hadde han ingen motkandidater, og heller ikke på den kommende kongressen i Pattaya i 2020 står motkandidatene i kø.

FIS har hatt fire presidenter siden organisasjonen ble grunnlagt i 1924.

Den norske hopperen Andreas Stjernen sitter i utøverkomiteen i FIS, men har ikke hørt om underskriftskampanjen Diggins skriver om.

Kampanjen er startet av den amerikanske organisasjonen Protect our winters, men har altså ikke fått noe stort gjennomslag i skimiljøet ennå.

- Jeg har ikke hørt om den, men jeg har ikke vært så veldig aktiv i utøverkomiteen det siste året heller, sier Stjernen til Dagbladet.

Står ikke bak uttalelsene

Den norske hopperen mener det vil være «drastisk» å fjerne Kasper fra presidentvervet, men at uttalelsene hans om både OL og klimaendringene ikke er bra, dersom han virkelig har sagt det.

Heller ikke de norske landslagsløperne i langrenn har fått med seg underskriftskampanjen, som ifølge Jessica Diggins nå sirkulerer i miljøet.

- Nå fikk jeg akkurat vite om denne underskriftskampanjen, men det er klart vi har diskutert uttalelsene hans, og hvis de er riktige, så er det selvfølgelig noe vi tar sterkt avstand fra. Det er ikke på den måten idretten vår skal framstå, sier langrennssjefen i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, til Dagbladet.

- Er det på tide at FIS fornyer seg?

- Ja, det er vel på tide at alle fornyer seg. Det er et politisk system, dette, men den norske troppen støtter definitivt ikke hans utsagn og vi vil ikke stå bak det i det hele tatt. Nå får de øverste politikerne finne ut hvem de skal ha som president, men vi står i hvert fall ikke bak de utsagnene han kommer med der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer