- Vil bli Nederlands største forræder

Hiddink lover å nynne Russlands nasjonalsang.

BASEL (Dagbladet.no): Det er kort vei fra heltestatus til svikerstempel i fotballen. Vanligvis er det spillerne som havner i unåde hos supportere som tidligere forgudet dem, men fra tid til annen er det trenerne som havner i en lojalitetskonflikt.

Russlands landslagssjef Guus Hiddink er imidlertid ikke av den sentimentale sorten.

Til tross for sitt nederlandske pass og suksessrike fortid som landslags- og klubbtrener i treskolandet, forårsaker han gjerne landesorg i Nederland etter lørdagens kvartfinale mot Russland.

- Jeg ønsker å bli årets største forræder i Nederland. For blir jeg det, betyr at det at vi har vunnet kampen, flirte han på fredagens pressekonferanse i Basel.

Og når Hiddink først skal være landssviker, vil han gjøre det med stil.

- Jeg kan ikke ordene til den russiske nasjonalsangen, men jeg liker melodien og kommer til å nynne med, lover han ifølge AP.

Elsker å være underdog

61-åringen er for lengst genierklært etter sine mange trenerbragder. Han har ført Sør-Korea og Nederland til semifinale i VM, var nær ved å slå Italia ut VM med et meget begrenset australsk mannskap i 2006, og har en rekke seriemesterskap og cuptriumfer med PSV Eindhoven.

 EN SLU REV:  Det meste Guus Hiddink tar i, blir til gull. Nå har han vekket den russiske fotballbjørnen fra dvalen, og i morgen møter han sine egne landsmenn i kvartfinalen. Ingen bør bli overrasket dersom han overlister EM-favoritten, og tar outsider Russland til semifinale. Foto: REUTERS
EN SLU REV: Det meste Guus Hiddink tar i, blir til gull. Nå har han vekket den russiske fotballbjørnen fra dvalen, og i morgen møter han sine egne landsmenn i kvartfinalen. Ingen bør bli overrasket dersom han overlister EM-favoritten, og tar outsider Russland til semifinale. Foto: REUTERS Vis mer

Nå har han fått den sovende russiske bjørnen til å våkne. Etter oppvisningen mot Sverige seilte Russland plutselig opp som en outsider til å vinne hele turneringen, med

Første hinder kunne ikke vært stort høyere. Nederland valset gjennom «Dødens Gruppe» uten poengtap, med 9-1 i målforskjell.

Med Hiddink har vist før at han elsker rollen som underdog. Og han er ikke fornøyd med å bare ha tatt seg videre fra gruppespillet.

- Laget er stolt, og jeg er stolt. Hele nasjonen har fått et løft. Vi har kommet til kvartfinalen, og kunne sagt «Det var det, alle er glade og tilfredse». Men vi ønsker å ta enda et steg videre, sier han.

Men innrømmer:

- Jeg er redd, fryktelig redd. Derfor må vi angripe dem. Om du bare rygger gjør det deg enda reddere.

Det taler heller ikke imot Russland at mesterhjernen Hiddink kjenner den nederlandske tenkemåten fra innsiden.

- Nederlenderne tror de er vanskelige å utmanøvrere taktisk, fordi de er trent opp til å tenke taktisk. De blir lært opp til det av klubbene når de er 14, 15 og 16 år gamle. Så det er vanskelig å overliste dem - jeg vet ikke hvordan, hevder Hiddink.

Mind games

Han vet at det er Nederland som har presset på seg, og at ingen vil sutre dersom Russland ryker ut lørdag.

- Vi møter et klasselag, et av de beste tekniske og taktiske lagene i verden. Det er forståelig dersom Nederland tenker at dette blir en walkover, sier Hiddink - som åpenbart har sansen for mind games.

En av de mest begavede teknikerene på banen lørdag er likevel russisk og heter Andrej Arsjavin. 27-åringen var tidvis magisk da Russland kjørte over Sverige, og kan fort ble en håndfull for Nederlands kanskje svakeste lagdel: Forsvaret.

Utenfor banen er han langt mer beskjeden, på grensen til det som kan tolkes som falsk beskjedenhet.

- Vi ville følt oss mye bedre om vi slapp å møte Nederland, for slik jeg ser det er de det beste laget her. Men skjebnen ville ha det til at vi møter turneringens sterkeste lag i åttendelsfinalen. Jeg håper vi kan matche dem, sier han ifølge PA.

IMPONERENDE CV:</B> Hiddink er en av verdens mest respekterte og anerkjente trenere. Her feirer han ligagull med PSV.
TAKTISK DUELL</B>: Elev Marco van Basten mot læremester Guus Hiddink.