- Vil bli norsk landslagssjef

18 år etter at han forlot Vålerenga som norsk toppscorer, innleder Jørn Andersen (40) i morgen sin ny karriere i tysk toppfotball, nå som trener for Rot- Weiss Oberhausen i 2. bundesliga. Om noen år ser han for seg jobben som norsk landslagssjef.

OBERHAUSEN (Dagbladet): - Ta sjanser, gutter! Skyt!

Jørn gir de siste instruksene til sine spillere før trenerdebuten i tysk Bundesliga. Den foregår borte mot Arminia Bielefeld, som sist sesong kom ned fra ligaens toppdivisjon og har som mål å rykke direkte opp igjen.

For Jørn er målet å holde plassen i andredivisjon, helst i midtsjiktet. Skulle det gå bedre, vil det være en behagelig overraskelse for en fargerik tropp som teller 22 spillere fra 13 nasjoner - deriblant fra Togo, Burkina Faso, Ghana, Brasil og Albania.

Flere språk

Av og til må Jørn gi sine ordrer på engelsk. Ikke alle spillerne har rukket å lære så mye tysk.

- Men de oversetter for hverandre. De er en fin gjeng som jeg har tro på. Laget er fornyet med unge spillere, sier Jørn Andersen til Dagbladet.

Han trives svært godt i klubben.

- I Oberhausen har jeg ro til å jobbe på sikt. Det er godt når jeg er ny som trener. Ingen forventer undere i løpet av en sesong, forklarer den nybakte Bundesliga- treneren.

Selvfølgelig vil også Andersen bli målt på resultatene, på seirer og uavgjort.

Likevel hevder Andersen at målet hans også er at Oberhausen skal spille morsom, offensiv fotball.

- Det er det som trekker tilskuere til tribunene.

Det er derfor han roper til spillerne at de ikke skal være redd for å ta sjanser, ikke være engstelige for å gjøre noe galt.

Bredbreint står han ute på treningsfeltet i industribyen i Ruhr- område, brun, veltrent som da han selv var aktiv spiller. Helt til han fylte 38.

Historisk toppscorer

Smågutten fra Skjærviken i Borge hadde talent for både fot- og håndball. Jørn bestemte seg for fotball da han var med moren Bjørg til treningene i Skjeberg, der hun spilte håndball (143 landskamper).

Deretter ble det Østsiden, Fredrikstad og Vålerenga - før han som 22- åring ble kjøpt av FC Nürnberg. Med flyttingen avbrøt han studiene på Idrettshøyskolen.

I sesongen 1989- 90 ble han som første utlending toppscorer i Bundesliga med 18 treffere for Eintracht Frankfurt.

Akkurat den bedriften husker Jürgen Klein (56) og et par titalls trofaste RWO- tilhengerne som følger de daglige treningsøktene.

Nei fra nordmenn

- Jeg tror på Andersen. Dersom laget unngår å bli hengende etter på tabellen fram til juleferien, tror jeg lykken kan være gjort for både Andersen og laget, sier Klein til Dagbladet.

Tyskeren er redd Andersens største problem vil bli at det etter hans mening er for mange nasjonaliteter på laget.

- Nei, det er slik det er i europeisk fotball i dag, kontrer Andersen - og fortsetter:

- I Sveits gikk det ofte på fire språk. Jeg skulle gjerne hatt flere tyske spillere på laget, sier Andersen.

- Men det er med tyskere som med en del norske proffspillere. De er blitt for kravstore, og går heller arbeidsløse enn å gå ned i lønn i en ny klubb. Jeg har forsøkt å få fire- fem norske spillere til Tyskland. Men de hadde helt urealistiske krav til lønna, sier Andersen.

UEFA- trener

Jørn Andersen avla prøven som UEFA- trener i Køln i fjor. Han begynte treneryrket i Sveits, der han først hadde omskolert seg selv fra spiss til forsvarsspiller i FC Zürich. Han kom til førstedivisjonsklubben FC Locarno som spillende trener, og ble deretter ansvarlig for U21- laget i FC Luzern.

- Men Sveits er ikke det letteste landet å jobbe i for en utlending med ambisjoner. Jeg ville videre. Målet var Bundesliga. At jeg skulle få napp så fort, hadde jeg ikke regnet med.

Han legger ikke skjul på at ambisjonen er nå helt til topps som trener. Gjerne i Italia. Og på sikt det norske landslaget.

- Jeg spøker ikke når jeg sier at jeg har lyst til å trene det norske landslaget en dag. Jeg søker utfordringer, og da bør det være et mål for en ambisiøs trener som meg.

I vinter hadde han følere ute hos Brann og Lyn, uten at det ble til noe.

Egen stil

Jørn Andersen understreker at han sitter for langt borte og følger for dårlig med til å ville opphøye seg som dommer over norsk fotball. Men han har meninger:

- Norsk fotball har stagnert de siste par åra, enda betingelsene er blitt bedre med stadig flere haller. Med unntak av storstjerner som Ole Gunnar Solskjær er norske spillere lite etterspurt i utlandet.

Andersen er overbevist om at bakgrunnen som spiller er viktig ballast for å bli en god trener.

- Spør meg om tre egenskaper som har preget meg siden jeg var guttunge. Det er vilje, orden og disiplin.

Med unntak av Rune Bratseth er det vel knapt noen nordmann som har hatt en slik suksess i tysk toppfotball som Jørn Andersen.

- Med min innstilling passer jeg kanskje spesielt godt i Tyskland, understreker han.

Har tjent mye

Få nordmenn har tjent mer penger i Bundesligaen heller, selv om lønningene ikke var av en slik størrelsesorden da Andersen var toppscorer.

En del av millionene ble plassert i aksjer. Før aksjemarkedet gikk til bunns. Foreløpig.

- Det gjelder å ha is i magan, sier Andersen.

Østfolddialekten er blitt mer polert med åra. Av og til sniker tyske ord seg inn. Han har vært tysk statsborger siden 1992, da Frankfurt- ledelsen ba ham om å skifte statsborgerskap på et tidspunkt tyske klubber bare hadde lov til å ha to utlendinger på laget. Siden har han prøvd å få tilbake det norske statsborgerskapet, men søknaden ble avvist. Først må han bo to år i Norge.

GIR SINE ORDRER: Jørn Andersen gir sine ordrer på treningsfeltet til Rot- Weiss Oberhausen i 2. Bundeliga (tilsvarende norsk 1. divisjon). I morgen debuterer han som trener i Tyskland.