Vil bli president

Tilfeldigvis kom noen av Norges hotteste toppidrettsutøverne på middag til Bjørn Rune Gjelsten (45) i går. Det var den dagen han ble lansert som ny idrettspresident.

Blitzene flasher, TV-kameraene lyser, «alle er der», hovedpersonen veltrimmet etter en vinter på ski på Hafjell, tidlig pensjonert, penger på bok, dress, brun frakk, mon tro det ikke var kashmir.

Men nå skal bildet endres av forretningsmannen Gjelsten. Han skal bli idrettsmannen Bjørn Rune Gjelsten fra Tømrefjord, Romsdal.

Riktig bilde

- Ser du dette bildet?

Jan Bøhn, leder i Buskerud idrettskrets, holder opp et bilde av Gjelsten i offshore-drakt, svett i håret etter å ha vunnet VM i fjor sommer.

- Det er det bildet folk har av Bjørn Rune, den drakta må vi få kledd a 'n. Det er mye hyggeligere om vi får sett 'n på ski med en liten gutt. Det er viktig å få fram det riktige bildet av Bjørn Rune Gjelsten, sier Bøhn som troppet støttende opp på pressekonferansen i går.

Det gjorde også Terje Rønning, president i Norges Motorsportforbund, Gjelstens eget forbund.

- I morgen skal vi foreslå Bjørn Rune Gjelsten til valgkomitéen, så kan de kalle ham inn og danne seg et bilde av ham som er litt mer enn båt i høy hastighet. CV'n hans taler for seg selv. Vi kommer til å jobbe systematisk mot kretser og særforbund, vi har en god kandidat, sier Rønning.

Takket nei

Det har vært tyst fra fotballpresident Per Ravn Omdal, fotballforbundet har selv lansert sin egen kandidat, den tidligere roverdensmesteren Rolf Thorsen. Norges Friidrettsforbunds leder, Svein Arne Hansen, valgte å ikke ha noen mening om Gjelstens kandidatur, han har selv vært foreslått.

Sterke, sentrale krefter i Norges Idrettsforbund ønsket i fjor å fremme Gjelstens kandidatur. Det var utbredt mistillit mot det sittende styret med idrettspresident Kjell O. Kran og generalsekretær Ivar Egeberg. Gjelsten skulle bli foreslått som benkeforslag i fjor, selv ønsket han ikke å bidra til uro og takket nei. I fjor hadde Gjelsten både Norges Fotballforbuund og Friidrettsforbundet på sin side.

- Det er ikke så lenge siden i fjor, sier Gjelsten lakonisk.

- Jeg har takket ja til å vurdere å stille som presidentkandidat, men det er viktig å være en samlende kandidat, hvis ikke trekker jeg meg. Jeg synes det var ryddig å stille nå som det forrige styret trakk seg.

- Hvilke tanker gjorde du deg om det forrige styret?

- Når du får et underskudd på nærmere 40 millioner og det kommer som en overraskelse, er noe fundamentalt galt. Her har det vært sviktende kontroll.

Vært aktiv

- De sier du må endre imaget ditt som finansmann og offshore-kjører?

- Jeg forstår kritikerne, men jeg har drevet aktivt innen ski og friidrett siden barneåra, jeg må ikke endre imaget. Jeg er forankret i breddeidretten. Jeg har vært støttespiller og sponsor for norsk idrett, jeg har kompetanse innen ledelse, og jeg har tid. Jeg har pensjonert meg selv.

Etter pressekonferansen var toppidrettsutøvere passende nok invitert til Gjelsten Holdings sine lokaler for å høre hva idrettstoppene kunne lære av en gründer som alltid så blå himmel. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl dukket også tilfeldig opp. Han ville ikke uttale seg om Gjelstens kandidatur, Lasse Kjus var ikke klar over det.

- Vi trenger forretningsmenn inn i idretten. Og vi trenger folk som kan styre, sier Kjus.

- Sikkert bra kar , sier Søndreål.

Planlagt

- Dette var bra regissert, Gjelsten?

- Tro meg, jeg visste ingenting før i forrige uke, og denne sammenkomsten var planlagt for lenge siden. Jeg skulle ønske dette kunne gått roligere for seg.

PÅ SKI: Det er dette imaget Gjelsten ønsker å fremme, ikke speedbåt og finansakrobat-bildet.
PÅ PLASS: Alle var der da Bjørn Rune Gjelsten i går ble lansert som kandidat til ny idrettspresident. Ådne Sønderål ga sin støtte.