Vil bli sumo-proff i japan

Etter å ha gjort reint bord under Nordisk Open i sumobryting i helga, kan Tønsberggutten Hans Olaf Evensen Borg (27) bli Europas første deltaker i den japanske proffligaen.

I sumoens hjemland har de beste en grunnlønn på 150 000 kroner i uka.

- Jeg går med litt sommerfugler i magen. Drømmen om Japan er tent, sier nordmannen på drøye 155 kilo til Dagbladet.

Under Nordisk Open i Oslo i helga triumferte Evensen Borg i klasse +115 kilo, åpen klasse og lagkonkurransen. Blant annet feide han to polakker av banen, som er blant de fremste sumobryterne i Europa. President i det europeiske sumoforbundet, Steven Gadd fra England, ble så imponert over nordmannen at han nå vil prøve å få Tønsberggutten til å stille i den japanske ligaen.

- Gadd fortalte dette til treneren min under stevnet i helga. Nå satser jeg på å gjøre sumobryting til levebrød, sier Hans Olaf som til daglig er miljøarbeider på psykiatrisk avdeling ved Tønsberg sykehus.

150 000 i uka

Sumobryteren har bakgrunn fra amerikansk fotball, men byttet idrett for snart tre år siden. Da han begynte, veide han 140 kilo, men det var ikke nok til å hevde seg i toppen.

- Nå veier jeg litt over 155 kilo. Det var slett ikke vanskelig å gå opp i vekt. Jeg har alltid vært overvektig, og legger på meg bare jeg ser mat. Selvfølgelig spiser jeg mye. Som regel vanlig norsk mat, og gjerne spaghetti, sier Evensen Borg til Dagbladet.

Hittil har ikke sumobryteren tjent stort på idretten sin.

- Jeg fikk 10 000 kroner for seier i åpen klasse i helga. Det er foreløpig alt jeg har tjent. Men i Japan er det store penger i sumobryting. I den øverste av de åtte ligaene tjener utøverne 150 000 kroner i uka, drømmer han.

I slutten av august skal Hans Olaf delta i World Games i Japan. Da er håpet å knytte kontakt med talentspeidere fra japanske proffklubber.

- Der er det viktig at jeg presterer. Jeg ville ikke ha noe i mot å flytte til Japan som sumoproff, sier han. Den japanske proffligaen har utøvere fra Hawaii og Brasil, men ennå ingen europeere. I fjor ble Evensen Borg nummer tre i VM, men har som mål å vinne neste gang.

- Hans Olaf har mulighet til å oppnå alt med det enorme potensialet sitt. De japanerne vi har sett vinne VM, har gjort det veldig bra som proffer senere, sier landslagssjef Tom Sandstad, som er full av lovvord om Hans Olafs evner som sumobryter.

- Balansen er Hans Olafs beste våpen. Ikke den sterkeste vektløfter ville klare å dytte ham ut av ringen. Dessuten er han veldig flink til å bruke vekta si, og så har han lange armer. Teknisk har han fremdeles en del å gå på, sier landslagssjefen.

<B>NORSK GIGANT: Hans Olaf Evensen Borg drømmer om å bli sumoproff med gigantlønn i Japan.