Vil bryte «magisk grense». Dette er planen

Eliud Kipchoge mislyktes i 2018. Nå skal maratonløperen gi det et nytt forsøk.

SKAL DET ENDELIG LYKKES? Eliud Kipchoge har planer om å komme under den magiske maratongrensa. Foto: REUTERS/Andrew Boyers/NTB Scanpix
SKAL DET ENDELIG LYKKES? Eliud Kipchoge har planer om å komme under den magiske maratongrensa. Foto: REUTERS/Andrew Boyers/NTB ScanpixVis mer

Maraton er et løp som er 42.195 meter langt og øvelsen har vært en del av OL-programmet helt siden 1896. Verdensrekorden er på imponerende 2.01,39 og ble satt av kenyanske Eliud Kipchoge (34) i Berlin september 2018.

Det har lenge vært et spørsmål om når mennesket endelig skal komme under den magiske «totimersgrensa». Ifølge forskere vil det sannsynligvis ikke skje før tidligst 2032, og det er bare ti prosent sjanse for at vi får se en mann som løper under to timer det aktuelle året, skriver NTB.

For å oppnå den tiden må du løpe hver eneste kilometer på to minutter og 50 sekunder i snitt - utenkelig for de aller fleste av oss. Bare prøv å gjøre det i én kilometer, så skjønner du hva som må til.

Og ifølge de samme australske forskerne er det umulig for en kvinne å oppnå en slik tid, mens det aller raskeste en mann kan løpe på distansen, ifølge dem, er 1.58,05.

Det Melbourne-baserte forskerteamet er det første som har laget en rapport der de har lagt til grunn tre nøkkelfaktorer: Verdensrekordutviklingen, menneskets fysiske begrensninger og sammenlikningen av kjønn.

Men de har ikke tatt høyde for tilretteleggelse. For rekordholder Kipchoge har nå planer om å bryte barrieren - med hjelp.

Bare nesten

34-åringen har tidligere forsøkt å legge til rette for å løpe et maraton på under to timer. Det var et stunt i regi utstyrsgiganten Nike, og fikk navnet Breaking2.

Tre langdistanseutøvere forsøkte seg på stuntet, og det var Kipchoge som kom nærmest da han løp i mål på tiden 2.00,25 - 26 små sekunder bak det store målet.

Etiopiske Lelisa Desisa og den eritreiske halvmaratonløperen Zersenay Tadese startet løpet sammen med Kipchoge, men hadde ingen sjanse til å følge ham. Tiden er ikke offisiell, siden forsøket ikke besto kravet til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

I stedet for en «vanlig» maratonløype, ble forsøket gjort på racerbanen Monza. I tillegg var det såkalte «harer» som holdt tempoet oppe og som fungerte som levende skjold for vinden. Kipchoge fikk også drikke fra funksjonærer på moped.

Det var seks løpere foran ham i en V-formasjon til enhver tid, og lasere på bakken indikerte hvor han burde befinne seg for å nå målet. Etter tre mil var han sekundet bak tidsestimatet, men til slutt måtte han altså gi tapt.

Nå skal han forsøke igjen.

- Dette vil overgå alt jeg har oppnådd, sier Kipchoge ifølge engelske The Guardian.

«ELEKTRISK STOL: Karsten Warholm benytter ekstreme treningsmetoder for å kjempe i toppen av internasjonal friidrett. Det fikk Dagbladets journalist ,Øyvind Godø, kjenne på kroppen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Stolt øyeblikk

Maratonløperen skal prøve å nå milepælen i oktober i London. En mulighet er å holde løpet foran 250 000 tilskuere, ei snau uke etter VM. Det vil kanskje gi den ekstra motivasjonen som fort trengs under et slik blodslit.

Kipchoge skal benytte seg av liknende hjelpemidler som han gjorde på Monza-banen - harer som løper inn og ut i løypa underveis for å klare å holde tempoet oppe, samt en bil som tar mye av vinden, hvor tiden også vil vises hele tiden.

Håpet er å gjøre det på en bane som er mellom to og tre kilometer lang, uten skarpe svinger.

- Å løpe tidenes raskeste maraton på tiden 2.00,25 er det stolteste øyeblikket i karrieren min. Å få en ny sjanse til å slå den magiske totimersgrensa er utrolig spennende. Jeg har alltid sagt at ingen mennesker er begrenset, og jeg vet det er mulig, sier Kipchoge.

I oktober får vi et foreløpig svar på det.