Vil bryte med forbundet

Lut lei av økonomisk og sportslig uenighet truer John Ertzgaard og de norske sprinterne nå Friidrettsforbundet med å hoppe av neste års elitelag «Team Friidrett» til fordel for eget profflag. Marius Bakken vurderer det samme.

- Vi er ikke enige, sier John Ertzgaard (23) til Dagbladet. Han og sprinterne står steilt mot Friidrettsforbundet på grunn av den nye rettighetsstrukturen som nå innføres etter klubbenes og friidrettskretsenes tingvedtak i mars 1999. Vedtaket avslutter dagens praksis, der utøverne får profilere egne sponsorer under stevner. Forbundet overtar alle rettigheter til landslagsdrakta - bortsett fra norske elitestevner og NM.

- Vi reagerer mot dette. Jeg har hatt Lindorff og Toten Sparebank som sponsorer i lang tid, og føler stor lojalitet og tillit til dem. Ser derfor ingen grunn til å kutte dem ut, sier John Ertzgaard til Dagbladet.

Ønsker profflag

  • Ifølge 400-meterløper Quincy Douglas (25) ønsker sprinterne nå å danne et eget profflag.

- Det er det vi egentlig vil. Men dette liker ikke Bjørge (toppidrettssjef Stensbøl, red.anm.), vet du. Bare tenk på da Ådne Søndrål forsøkte i fjor, sier han.

  • Guttas trener Leif Olav Alnes nøler med å kommentere konflikten, men sier: - Alt til sin tid. Men det er viktig å ikke inngå for mange kompromisser.
  • Marius Bakken (22) vil ikke kommentere den økonomiske biten for mye. Men er bekymra for det sportslige:

- Jeg vil ha det sportslige best mulig. Det skal gås noen runder denne uka, sier han.

- Kan du klare deg utenfor landslaget?

- Jeg trener aleine som det er nå, så det blir ikke de store forandringene. Uansett klarer jeg meg bra ved å løpe fort.

  • Geir Moen (31) har ennå ikke bestemt seg for om han satser neste sesong, men innrømmer at mye avhenger av om konflikten med forbundet løses på akseptabelt vis:

- Det er veldig mye som er løst. Jeg reagerer på at dette ikke er klart for lenge siden. Vi utøvere er ikke hørt. Vi får se hva som skjer i løpet av uka, sier han.

- Ingen lojalitet

Ståle Jan Frøynes, manager for både Ertzgaard og Bakken, fører forhandlingene overfor forbundet. Dagbladet vet at det knyttes usikkerhet til ordlyd og tolking av tingvedtaket. Begge parter har koblet inn advokater for å vurdere dette. Også Frøynes bekrefter at brudd med forbundet kan bli utgangen:

- Vi får se etter andre alternativer om modellen til forbundet ikke blir relevant, sier Frøynes, som fikk de første papirene om «Team Friidrett» først i månedsskiftet oktober- november: - Skal jeg komme med en bitteliten kritikk mot forbundet, så hadde jeg ønsket at denne prosessen var ferdig for lenge siden. Helst ved utgangen av oktober. John Ertzgaard sier rett ut hva han mener:

- Jeg klarer meg ypperlig som jeg har det i dag. Jeg har ingen lojalitet til forbundet. Føler jeg har trygghet til gå videre uten dem. Dette tenker jeg på uten bekymring.

Treigt forbund

Ertzgaard mener forbundet har seg sjøl å takke:

- Jeg er ikke bitter, men jeg føler at jeg klarer meg sjøl. Føler ikke at jeg står i gjeld til dem. Jeg er mye mer ydmyk overfor OL-toppen, sier han.

Friidrettsforbundet tapte så å si i starten: - De burde satset mye mer på de yngre tidligere. Da hadde vi vært mer lojale i dag. Jeg kom ut av det blå. Og Marius kom jo ut av skogen - ingen visste hvem han var, sier Ertzgaard. Som likevel håper på en løsning:

- Jeg håper å få til en ordning. Det skal ikke stå på oss. Det står på om forbundet villig til å svelge noen kameler. Jeg vil ha det som før: at vi er med i elitesatsinga, men får ha egne sponsorer, sier han, og spår:

- Det kommer til å skje mye rart nå framover.

Får startnekt?

Ertzgaard regner med at han kan bli nektet å stille til start: - Står vi utenfor landslaget, blir vi i prinsippet nektet å starte i Grand Prix-stevner og VM. Men det er en menneskerett å få løpe der en vil, sier han. Ifølge Ertzgaard er det bare resultater som teller:

- Jeg lar meg ikke stoppe av byråkrati og papirtull. Det er VM-finale som gjelder. Og klarer jeg å løpe meg til VM-finale neste år, så får jeg det nok som jeg vil.

KREVER ENDRING :Marius Bakken og John Ertzgaard truer med å trekke seg fra landslaget.