Vil bytte ut alle

I dag tar Per-Mathias Høgmo ut sin første landslagstropp. Når vi skriver januar 2014 har han tatt ut Team Høgmo.

NY SJEF PÅ ULLEVAAL: Per- Mathias Høgmo er ansatt som ny landslagssjef etter Egil Olsen. Nå kan han bytte ut hele støtteapparatet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY SJEF PÅ ULLEVAAL: Per- Mathias Høgmo er ansatt som ny landslagssjef etter Egil Olsen. Nå kan han bytte ut hele støtteapparatet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

HALMSTAD (Dagbladet): Det kan komme forandringer og et nytt ansikt eller to i trener- og støtteapparatet allerede inn mot oktober-kampene mot Slovenia og Island, men inntil han har gått sine runder på Ullevaal Stadion ønsker ikke Per-Mathias Høgmo å forskuttere endringer. Det som derimot er helt sikkert er at alt rundt Norge 2014 vil være veldig mye annerledes enn den gruppa som reiser til Maribor 9. oktober.

MED DAGENS TROPP, der en mann som Per Ciljan Skjelbred helt sikkert vil være tilbake i varmen, vil du høre Per-Mathias Høgmo snakke varmt om 4-2-3-1, viktigheten av et spill med ball, høye backer, kantspillere som trekker inn og skaper dybdeforhold sentralt, to spisser som skal true bakrom og være råe i presset, forventninger, krav, holdninger, kompetanse, relasjoner — ja, det meste som har med et Høgmo-fotballag å gjøre. Det han helt sikkert ikke vil snakke om er hva som er viktig når det korte løpet er over og kursen skal stakes ut til Frankrike 2016. For det er ikke denne høsten som betyr noe selv om det fortsatt finnes en syltynn VM-teori der ute, det er ikke resten av 2013 Per-Mathias Høgmo skal måles på.

Men det er i høst grunnlaget skal legges.

- JEG HAR CARTE BLANCHE, sier Norges nye landslagstrener på spørsmål om fullmakter rundt Norge fra og med i dag. Det betyr i praksis at toppfotballsjefen ikke skal rapporteres til, ikke lenger har myndighet og de facto er spilt ut over sidelinja hva A-landslaget angår. For er du sjef så er du sjef, og Per-Mathias Høgmo forteller at han fredag ettermiddag ble ansatt som sjefen over alle som har og skal ha noe med Norge A å gjøre.

Det er det carte blanche betyr.

Fullmakt til å velge akkurat det han selv ønsker.

HVOR MYE AMERIKA-FERIERENDE Nils Johan Semb visste om Drillos brå avskjed vites ikke, men det som er helt sikkert er at den jobben han kommer hjem til ikke er den samme som den han hadde da han dro. Bare der har du et tydelig maktskifte på Ullevaalm Stadion. Og når Høgmo har brukt de neste ukene og kampene mot Slovenia og Island til å orientere seg, snakke med og evaluere alt rundt landslaget — der framtida og hans egne planer og krav vil være overordnet alt - er jeg ganske sikker på en ting.

At hoder vil rulle.

IKKE FORDI DE som er der i dag ikke er flinke. Men fordi de har vært der for lenge. Det er nemlig korrekt det Lars Bohinen sa for noen uker siden — at kontinuitet over for lang tid kan bli et problem. Og Per-Mathias Høgmo vet selvfølgelig at det som var bra i går ikke er godt nok i morgen.

Bare vent og se.

PRODUKTET HAN SKAL optimalisere er Norges fotballandslag og virkemidlene på veien er trener- og støtteapparatet. Skal du lykkes under Høgmo må du være forberedt når du kommer på jobben.

I FARESONEN: Materialforvalter Per Svendsen, lege Agnar Tegnander, fysioterapaut Roar Robinsen, administrativ leder Guttorm Dilling, keepertrener Frode Grodås og assistenttrener Ola By Rise står nå i faresonen når Per-Mathias Høgmo skal velge sitt støtteapparat etter at han på fredag tok over som landslagssjef etter Egil Drillo Olsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
I FARESONEN: Materialforvalter Per Svendsen, lege Agnar Tegnander, fysioterapaut Roar Robinsen, administrativ leder Guttorm Dilling, keepertrener Frode Grodås og assistenttrener Ola By Rise står nå i faresonen når Per-Mathias Høgmo skal velge sitt støtteapparat etter at han på fredag tok over som landslagssjef etter Egil Drillo Olsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Alle må ha et brennende ønske om å bli litt bedre hver dag, sier han. — Det handler om det jeg kaller mine tre i'er — innovasjon, innvolvering og inspirasjon. Jeg vil ha innovative spillere som evner å tenke hvordan rollen deres vil være om to år, spillere og medarbeidere som involverer seg gjennom reflektering og undring, og folk som lar seg inspirere av å bli sett gjennom grundig feed back og kommunikasjon. Og alle som kommer inn skal jobbe etter disse prinsippene.

- Vi skal være tydelige på fotball og lederskap.

RESULTATENE HAN LEVERER vil fortelle oss om ting blir bedre med Per-Mathias Høgmo. Det vi allerede kan slå fast er at ting vil bli annerledes. Veldig mye annerledes. Og at 53-åringen fra Troms er så snill og grei som han ser ut til å være, vel, ikke helt.

Folk som så til de grader vet hva de vil tar nemlig ingen fanger.

- JEG ER SNILL, men bestemt, smiler han. Resten kan du sikkert tenke deg selv. I jobben Per-Mathias Høgmo fikk fredag er det ikke profesjonelt rom for hensyn til gamle vennskap og uoppgjorte tjenester. For da NFF valgte å ofre Drillo gjennom Høgmos hasteinnsettelse signaliserte de samtidig et tydelig veiskille.

Det betyr forandring.

Gjennom en helt ny lederstil.

Noe som igjen betyr utskiftninger.

En pluss en er jo fortsatt to.

Heldigvis.For det er en ny tid nå — det skal blas om

I FARESONEN:: 
Landslagslege Thor Einar Andersen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I FARESONEN:: Landslagslege Thor Einar Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer