Vil diskvalifisere tynne hoppere

Torbjørn Yggeseth, formann i FIS` hoppkomité, vil gjøre slutt på slankehysteriet i hoppsporten. Nå vil han diske de løperne som har ekstremt lav kroppsindeks.

KRANJSKA GORA (Dagbladet): - I dag vet jeg at det er mellom fem og ti hoppere i verdenscupen som har lavere kroppsindeks enn det jeg mener er forsvarlig. Likevel er jeg mest bekymret for rekruttene som ikke er til jevnlig legekontroll, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet foran dagens VM-start i verdensrekordbakken i Planica.

69-åringen holder fortsatt døra på gløtt for å ta en ny periode i sjefsstolen.

- Forutsetningen er at jeg får støtte i de to merkesakene mine om avmagring og dømming. Uteblir suksessen, vil jeg ikke bare surfe videre som formann. Jeg har tross alt sittet i 21 år, og er avhengig av å ha folk med meg, sier Torbjørn Yggeseth.

Usunn kroppsreduksjon

Med avmagring mener han å lage kriterier som stopper det han kaller en usunn kroppsreduksjon.

- Ved å innføre en minimums kroppsindeks, vil vi få sunnere skihoppere. Jeg kan tenke meg en indeksgrense på rundt 19, og vil gå inn for at de med lavere indeks blir disket fra rennene. Først da kan vi komme avmagringen til livs, sier Torbjørn Yggeseth.

Den andre merkesaken hans er å gjøre meterverdien lik i alle bakker, og kaste ut stildommerne av dommertårnet.

- Én meter skal gi ett poeng. Er hoppet på 200 meter, skal det gi 200 poeng. Stildommerne fjernes helt. I stedet bør vi diskutere å innføre nedslagsdommere, én, to eller tre stykker som står nede i overgangen. Enten kan de gi bonus for bra nedslag, eller trekke for dårlige landinger, sier Torbjørn Yggeseth.

- Lettere å følge med

Stilkarakterene mener han hører fortida til.

- I Tyskland sitter det 12 millioner hoppinteresserte rundt TV-skjermen og skjønner ikke noe av 17, 17,5 og 18. Ved å gjøre disse forandringene vil alt bli lettere å følge med på, sier Torbjørn Yggeseth.

Han er vant til å tenne brannfakler. Ikke før er jentene nektet å hoppe skiflyging, så er det de tynne hopperne og dommerne han vil til livs.

- Innføring av kroppsindeks stiller jeg meg tvilende til. Grunnen er at folk har så forskjellig vekt på grunn av beinbyggingen. Der må han komme med mer enn bare en indeks, sier hoppukevinner og VM-deltaker Sigurd Pettersen (23).

Ideen om én meter gir ett poeng har han litt mer sansen for.

- Det er nytenking som vil gjøre at folk flest kommer til å skjønne litt mer. Samtidig synes jeg det må prøves i praksis før jeg kan si noe mer, sier Sigurd Pettersen.

<B>NY BRANNFAKKEL: </B> FIS-sjef Torbjørn Yggeseth vil diske de tynneste hopperne. - I dag vet jeg at det er mellom fem og ti hoppere i verdenscupen som har lavere kroppsindeks enn det jeg mener er forsvarlig, sier Yggeseth.