- Vil dominere de neste ti åra

Hoppsjefen i Det internasjonale skiforbundet, Walter Hofer, er overbevist om at den norske hopp-dominansen ikke er noe blaff.

GARMISCH (Dagbladet): - Jeg har fulgt godt med på den norske snuoperasjonen, og er ikke et sekund i tvil om at Norge vil dominere hoppverdenen de neste ti åra, sier Walter Hofer til Dagbladet.

Han mener det er mange grunner til at Hopp-Norge er der det hører hjemme, nemlig i toppen.

- Norge har alt som skal til for å lykkes. Forbundet jobber bra, løperne har et profesjonelt apparat rundt seg, trenerne er de beste som kan skaffes for penger og løperne har den riktige teknikken og motivasjonen. I tillegg har hoppnasjonen Norge masse talenter. Flere enn noen andre land i verden, sier Walter Hofer.

- Ny gullalder

Hittil i vinter har fire verdenscuprenn endt med norsk seier: Roar Ljøkelsøy vant i Trondheim og Engelberg, Sigurd Pettersen i Kuusamo og Oberstdorf. De to er også nummer én og to i verdenscupen. På toppen av det hele leder Norge nasjonskampen.

- Alt på grunn av stor satsing og planmessig, strukturert jobbing. Allerede forrige vinter så jeg at noe var på gang. Resultatene nå er bare begynnelsen på en ny norsk gullalder, sier Walter Hofer.

Sportssjef Jan-Erik Aalbu er sikker på at FIS-bossen har rett.

- Fortsatt utvikling

- Vi er fortsatt i utvikling, og har ennå ikke sett bånn i vinterens landslagsgjeng. Ting har gått fortere enn vi trodde. Først neste år skulle vi være best i verden. Nå tror jeg det blir norsk hoppukeseier igjen, 10 år etter den forrige, sier Jan-Erik Aalbu.

- Kompetanse nedover

Sigurd Pettersens kjempehopp på 143,5 meter i åpningsrennet i Oberstdorf har gitt ham en overlegen ledelse.

- Når Sigurd hopper som nå, er det ingen som slår ham. Han sprudler av selvtillit, har det gøy i bakken og står distansen. I tillegg har vi Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren og Lars Bystøl i det øverste sjiktet. Utfordringen er at vi også får gitt kompetanse nedover i systemet. Målet er at det hele tida kommer nye løpere og banker på landslagsdøra, sier Jan-Erik Aalbu.

Mange grunner

Suksessårsakene er mange:

Landslagstrener Mika Kojonkoski.

Ny hoppteknikk hvor løperne sitter i balanse på hele foten.

Større spenst og styrke.

Spesiallagde ski.

Perfekte hoppdresser.

Bedre glid.

Faktorer som til sammen gir bedre hopping, større selvtillit og mer moro i bakken.

- Lover kamp

Tyskerne sliter med de nye og trangere hoppdressene.

- Vi har heller ikke fått teknikken til å stemme. I likhet med finnene kommer vi sterkt tilbake. At Norge er tilbake i toppen, passer perfekt for interessen, sier den tyske landslagstreneren Wolfgang Steiert.

Men han tviler på at Norge vil dominere de neste 10 åra.

- Sigurd Pettersen skal i hvert fall få hard kamp framover, sier Wolfang Steiert til Dagbladet.

FRAMTIDA: Hoppsporten vil bli preget av nordmenn de neste 10 åra, mener den internasjonale hoppsjefen. Blant andre disse gutta, fra venstre: Roar Ljøkelsøy, Sigurd Pettersen og Tommy Ingebrigtsen.
IMPONERT: Resultatene så langt i vinter er bare begynnelsen på en ny norsk gullalder, mener FIS-manager Walter Hofer foran morgendagens nyttårshopprenn i Garmisch.