HVA BLE SAGT I DENNE SITUASJONEN?: Det håper TV 2 å kunne videreformidle i framtida. I denne situasjonen viste Tom Henning Øvrebø kontroversielt ut Tromsøs Saliou Ciss i søndagens kamp mot Odd Grenland
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
HVA BLE SAGT I DENNE SITUASJONEN?: Det håper TV 2 å kunne videreformidle i framtida. I denne situasjonen viste Tom Henning Øvrebø kontroversielt ut Tromsøs Saliou Ciss i søndagens kamp mot Odd Grenland Foto: Trond Reidar Teigen / ScanpixVis mer

Vil du høre hva Øvrebø sier til spillerne på banen?

Hvis TV 2 får viljen sin, kan det snart bli en realitet.

(Dagbladet): Ishockeydommer Owe Lüthcke var på tynn is da han i går underkjente en helt reglementær straffescoring, før han for åpen TV 2-mikrofon innså at han hadde tabbet seg ut.

Men kortslutningen førte noe godt med seg - for Lüthcke har i etterkant fått en hel del skryt for at han var voksen nok til å innrømme feil.

TV 2 fikk på sin side et minneverdig TV-øyeblikk - og nå ønsker de å prøve ut mikrofoner på fotballdommere i Tippeligaen også. Ikke nødvendigvis bare av kommersielle årsaker, ifølge sportsredaktør Vegard Jansen Hagen, men også fordi han tror det vil styrke dommernes posisjon i forhold til publikum.

- Dette er noe vi kan tenke oss å få til. Vi har luftet det for NFF og dommerne tidligere, men det har aldri materialisert seg i noe skriftlig ønske. Det er naturlig at vi forsøker å gå videre på dette, sier Jansen Hagen til Dagbladet.

Kan prøves ut på La Manga
Han avviser at det vil være snakk om å tvinge dette på dommerne, og lanserer vinterturneringen på La Manga som et egnet sted å teste ut mikrofonbruk på.

- Jeg skal ikke underslå at det kunne vært en positiv ting for TV-opplevelsen, og hvis dommerstanden og fotballen sier de ikke vil være med på det, vil vi ha respekt for det. Men en viktig del av dette vil også være å øke respekten for dommeryrket, skape økt forståelse for regelverket og drive opplærende virksomhet. At publikum får økt kjennskap til utfordringene dommerne står overfor vil være oppklarende og opplysende.

- Det åpenbare minuset er om det er plass til dette i fotballen, hvor det handler om å ha mest mulig effektiv spilletid og størst mulig grad av flyt i spillet. Man ønsker i utgangspunktet ikke å se dommeren i en fotballkamp, sier Jansen Hagen.

I England ble det ramaskrik da Wayne Rooney ropte «fuck off» et par ganger inn et kamera etter å ha scoret hattrick mot West Ham. Ikke bare måtte United-spissen tåle to kampers karantene, TV-kanalen måtte også beklage språkbruken for eventuelt indignerte seere.

Om dommeren skulle gå rundt med en mikrofon, hvor lyden går rett ut til TV-seerne, er det nokså innlysende at språkbruken tidvis kunne blitt frisk. Men Jansen Hagen tror mikrofonen også kan ha en oppdragende effekt.

- Dette kan ses på to måter: Å slippe løs en evig tirade av bannskap og sjikane er det siste vi ønsker med tanke på å styrke seeropplevelsen. Men man kan også stille spørsmålet om det ville hatt en oppdragende effekt på spillerne, og om det kunne bedret tonen mellom spillere og dommere, sier han.

- Et magisk øyeblikk
På TV 2 Sport kunne vi høre den opphetede samtalen mellom hockeydommer Lüthcke og trenerne til Sparta og Lillehammer, uten at noen gikk over streken.

- Jeg har driti meg ut, jeg, sa en spak Lüthcke mens han diskuterte med assistenten sin - og Jansen Hagen mener det er et godt eksempel på hvordan dommere kan komme styrket ut av en situasjon der de i utgangspunktet gjorde helt feil.

- Jeg satt som redaktør og tenkte at «dette er fordømt god TV». Da jeg så på sosiale medier etterpå, der dommeren fikk masse skryt for kombinasjonen av åpenhet, ærlighet og integritet, tenkte jeg at dette var en situasjon der alle kom godt ut av det.

- Hvordan tror du dommeren ville blitt oppfattet uten mikrofonen på seg?

- Ikke så bra. Det var et magisk øyeblikk, rett og slett. Det var en veldig kontroversiell og opphetet situasjon, som ble løst på en så bra måte som mulig. Som TV-seer føltes det veldig eksklusivt. Min respekt for dommeren økte i hvert fall monumentalt, sier Jansen Hagen.

Han understreker at TV 2 ikke sitter med noen fasit på om en tilsvarende ordning i Tippeligaen ville blitt vellykket, men at ideen er blitt aktualisert av det som skjedde i gårsdagens hockeykamp.

De som frykter at kanalen vil starte en heksejakt på fotballdommerne om de får grønt lys til å utstyre dem med mikrofoner, kan ta det med to, forsikrer Jansen Hagen.

- Da vi fikk vår første fotballavtale i 2006 var vi i overkant hissige når det gjelder fokus på dommerne. Vi ble ruset på alle kameravinklene og alle mulighetene det ga for å avsløre og påpeke feil. Men vi har justert linjen vår etter hvert, og søkt mye mer kunnskap, for bedre å kunne formidle det som foregår. Vi har behandlet dommerne med mer respekt og ikke bare invitert dem inn for å forsvare seg, men også for å forklare. Etter det første sjokket mener jeg dommerne har inntatt en mer åpen holdning til det hele. Så er spørsmålet om de er klare for å ta det neste steget, sier han.

Dommersjefen er negativ
Dommersjef Rune Pedersen heller imidlertid kaldt vann i årene på TV 2s fotballsjef.

- Jeg ser ingen god hensikt i det, unntatt for underholdningens skyld. Fra vårt synspunkt er de tekniske nyvinningene til for at dommerteamene skal ta mer korrekte avgjørelser. Vi ønsker heller ikke noe særlig press på at det skal komme fram eksempelvis om det er dommeren eller assistenten som har dømt straffe i en Tippeligakamp. Dommerfireren skal framstå som enhetlig, sier han til Dagbladet.

Pedersen sier TV 2 har luftet tanken i forbindelse med enkelte kamper, blant annet før Terje Hauges avskjedskamp.

- Men hittil har det ikke kommet noe generelt ønske, og det tror jeg egentlig også de kan spare seg.

 - Det som er lagt av føringer med tanke på dommerns headset, er at de opplysningene som kommer fram der, utelukkende skal benyttes for at dommerne føler seg tryggere og tar flere og mer korrekte avgjørelser. Det er eneste grunn til at det er innført. Så per i dag er ikke dette noe vi vil støtte, sier dommersjefen.

POSITIV: Fotballsjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen, mener det ikke bare er TV-seerne som kunne hatt interesse av å utstyre fotballdommerne med mikrofon. Han tror dommerne selv også ville styrket posisjonen sin hos publikum. 

Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
POSITIV: Fotballsjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen, mener det ikke bare er TV-seerne som kunne hatt interesse av å utstyre fotballdommerne med mikrofon. Han tror dommerne selv også ville styrket posisjonen sin hos publikum. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer