TOPPIDRETTSRAPPORT: Utvalgsleder Tom Tvedt (t.h) og resten av idrettsforbundets eksterne utvalg (f.h), Merete Smith, Erik Røste, Vebjørn Rodal og Per-Mathias Høgmo presenterer innholdet i en rapport med prioriteringer for fremtidens toppidrettsprestasjoner i Norge på Ullevål stadion i Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
TOPPIDRETTSRAPPORT: Utvalgsleder Tom Tvedt (t.h) og resten av idrettsforbundets eksterne utvalg (f.h), Merete Smith, Erik Røste, Vebjørn Rodal og Per-Mathias Høgmo presenterer innholdet i en rapport med prioriteringer for fremtidens toppidrettsprestasjoner i Norge på Ullevål stadion i Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

Vil endre Olympiatoppen etter London-fiasko

Utvalg foreslår tredeling av toppidretten.

Utvalget som har sett på prioriteringer for toppidrettssatsingen i Norge fram mot 2022, mener Olympiatoppens struktur må endres til tre resultatenheter for sommeridrett, vinteridrett og talent- og trenerutvikling.

Idrettsstyret ba om evalueringen etter sommer-OL i London. Da tok Norge to gull, ett sølv og en bronse og klarte ikke målsettingen om fem til sju medaljer.

Tom Tvedt fra idrettsstyret har ledet utvalget som har bestått av ti personer. Fredag ble rapporten lagt fram på en pressekonferanse på Ullevaal stadion i Oslo.

- Utvalget mener det gjøres mye bra i norsk toppidrett, men konkurransen er blitt tøffere, medaljeøvelsene er blitt flere. I denne situasjonen mener vi at toppidretten ikke har klart å hente ut sitt fulle potensial, sier Tvedt.

Organisering I rapporten mener Tvedt-utvalget at Olympiatoppen har gått fra klare resultatmål til utviklingsmål.

«Dette har gjort Olympiatoppen til en mindre tydelig målbærer for norsk toppidrett», skriver utvalget, som legger til at Olympiatoppen er prisgitt «særforbundenes evne, vilje og kompetanse til å skape resultater». Utvalget mener det er behov for en gjennomgang av Olympiatoppens organisering, og at det bør endres til en struktur med tre resultatenheter: sommeridrett, vinteridrett og talent- og trenerutvikling. De skal fortsatt rapportere til toppidrettssjefen.

- Norge har en lang og stolt idrettshistorie, men nye tider krever nye strategier. Norsk toppidrett har et godt fundament å bygge videre på. Vi mener utvalgets utredning gir et unikt grunnlag for å løfte toppidretten inn i et nytt tiår, sier Tvedt.

Tre deler Utvalget har evaluert og analysert resultatene som norsk toppidrett har oppnådd fra 1988 og fram til nå. I andre del av rapporten vurderes organiseringen av norsk toppidrett, mens tredje del gir mål og strategiske anbefalinger for Olympiatoppen og norsk toppidrett fram mot 2022.

Utvalget mener også at Olympiatoppen har vært unnvikende i verdidebatten, blant annet når det gjelder antidoping.

Utredningen ble overrakt generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund fredag. Den skal ut på hørings- og behandlingsrunde framover, og idrettsstyret skal vedta den videre oppfølgingen av utvalgets anbefalinger på styremøtet 24. og 25. juni.

(NTB)