Vil fjerne Besseberg

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Etter ti år som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er nordmannen Anders Besseberg (56) nå havnet midt i en rå maktkamp om presidentvervet i det attraktive forbundet.

Besseberg har gjort det klart at han ønsker å sitte fram til OL i Torino i 2006, men i kulissene jobbes det hardt for å få fjernet nordmannen fra presidentvervet.

To andre mektige herrer har allerede meldt at de vil stille opp som presidentkandidater til IBU-kongressen i Nice i Frankrike i juni:

Dagens visepresident for sport, sloveneren Janez Vodicar, og russeren Aleksander Tikhonov.

Teller likt

Sistnevnte var med å vinne fire strake OL-gull i stafett for Sovjet i perioden 1968- 1980. Han er i dag sentral rundt det russiske laget og har en sterk posisjon i Øst-Europa.

Det gjør ham uansett til en sterk motkandidat for Besseberg, for av IBUs 63 medlemsland teller hver nasjons stemme like mye.

Besseberg ønsker ikke å kritisere sine to motkandidater, men konstaterer følgende:

- Det er tydeligvis flere som ønsker å være lokfører for dette lokomotivet nå. Slik er det jo gjerne når noe blir så stort og populært som skiskyting er blitt nå, sier Anders Besseberg til Dagbladet.

Bonden fra Vestfossen er opptatt av at IBU nå ikke forsøker å utnytte populariteten kynisk.

- Det er alltid farer ved å bli så etterspurte som vi er nå. Slik jeg ser det, blir IBUs viktigste oppgave framover å holde utøveren i sentrum og ikke gjøre dette til et sirkus.

Ikke valgkamp

Sjøl vil han ikke drive aktiv valgkamp fram mot IBU-kongressen.

- Etter ti år som president, fire år som 1. visepresident og åtte år i teknisk komité har jeg 22 års fartstid i IBU. Mitt beste valgkampbudskap er å se på hva vi har fått til i disse åra. Nasjonene vet hva de får hvis de velger meg. Framtida er nok noe mer usikker om en annen får presidentvervet, sier Besseberg - som hever en årlig kompensasjon på 120000 kroner som president i IBU.

Avtaler til 2006

IBU har allerede bundet seg opp til sponsoravtaler og TV-avtaler fram til OL i Torino i 2006.

- Hvor lenge ønsker du å sitte som president i IBU?

- Uansett er det slutt etter 2006. Da ønsker jeg å bruke mer tid på hobbyene mine, som er jakt, golf og fiske. I prioritert rekkefølge, sier Anders Besseberg.

NB! Besseberg har sjøl bakgrunn som skiskytter, og har stafettgull for Numedal på Steinkjer i 1973 som beste resultat.

SJEF FOR DE GODE TIDER: Den internasjonale skiskytterpresidenten Anders Besseberg ønsker gjenvalg fram til OL i Torino i 2006. Her gratulerer han Ole Einar Bjørndalen med gullet på jaktstarten.