Vil fjerne fire klubber og dele opp Tippeligaen

Her er seriekomiteens innstilling.

NYTT SERIESYSTEM? Slik kan et nytt seriesystem utvikle seg fra 2015. I eksempelet er Magnus Wolff Eikrem (t.h) og Molde seriemestere igjen. Faksimile: Dagbladet
NYTT SERIESYSTEM? Slik kan et nytt seriesystem utvikle seg fra 2015. I eksempelet er Magnus Wolff Eikrem (t.h) og Molde seriemestere igjen. Faksimile: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En komité hvor blant annet toppfotballsjef Nils Johan Semb har vært med, ønsker å fjerne fire lag fra Tippeligaen.

Men 16-klubbsserien vil uansett bestå til 2015.

Dagbladet har fått tilgang til innstillingen fra en komité som har vurdert dagens toppfotballordning. Nå består både Tippeligaen (Eliteserien) og Adeccoligaen (1. divisjon) av 16 lag.

Den ordningen er langt fra den beste, mener den såkalte seriekomiteen, som er blitt oppnevnt av Norges Fotballforbunds styre.

«Seriekomiteen har gjennom sitt arbeid kommet til den konklusjon at norsk toppfotball må spisses. (...) Ut ifra rent sportslige betraktninger vil en reduksjon til 12 lag være et riktig grep», heter det i komiteens ferske innstilling.

Visepresident i Norges Fotballforbund (NFF), Einar Schultz, som også er styreleder i klubbsammenslutningen Norsk Toppfotball, har ledet arbeidet. Andre medlemmer har vært NFFs toppfotballsjef Nils Johan Semb, samt hans forgjenger, nåværende Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo.

UEFA-fallet Utvidelsen fra 14 til 16 lag i Tippeligaen ble gjort i forkant av 2009-sesongen. Siden den gang har Norge falt på UEFAs nasjonsranking, tilskuertallet i Tippeligaen har sunket, økonomien blir stadig mer tilspisset - og profilene er blitt færre.

Alt dette kan neppe tilskrives antallet klubber.

Men erkjennelsen av at Norge er såpass langt unna å være blant Europas 15 beste nasjoner — slik NFF har satt som mål i sin handlingsplan — er en helt sentral grunn til at seriesystemet nå blir evaluert.

32 serieomganger Her er noen av de viktigste konklusjonene seriekomiteen gjør:

• Tippeligaen bør bestå av 12 lag.
• Alle møter hverandre hjemme og borte i de første 22 serierundene.
• Deretter deles ligaen i to: De seks øverste i en mesterskapsgruppe, resten i en nedrykksgruppe.
• De seks øverste spiller mot hverandre hjemme og borte, og det samme skjer med de seks lavest plasserte. Totalt vil hvert lag da ha spilt 32 kamper.
• Laget med flest poeng på 32 kamper, er seriemester.
• Laget med færrest poeng rykker direkte ned. Det nest nederste må ut i kvalifisering.
• Adeccoligaen består som nå, men bare ett lag går rett opp. Lag 2, 3, 4 og 5 spiller om retten til å møte lag 11 fra Tippeligaen i kvalifisering.

Tidligst i 2015 Seriekomiteen ble nedsatt i fjor sommer av Norges fotballforbunds styre. Siden deres ønskedrøm betinger en reduksjon av antall tippeliga- og adeccoligalag fra 32 til 28, innser komitémedlemmene at det kreves en enda grundigere og mer total gjennomgang av hele seriesystemet — ikke bare i toppen.

VIL DELE LIGAEN I TO: Toppfotballsjef Nils Johan Semb er et av medlemmene i seriekomiteen, som går inn for færre lag og delt serie etter 22 matcher. Foto: Erlend Aas / Scanpix
VIL DELE LIGAEN I TO: Toppfotballsjef Nils Johan Semb er et av medlemmene i seriekomiteen, som går inn for færre lag og delt serie etter 22 matcher. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Derfor ønsker de ikke å ha denne saken på agendaen under Fotballtinget i mars. De ønsker heller at det nedsettes en enda bredere arbeidsgruppe for å se på saken. Forrige uke vedtok forbundsstyret å følge denne anbefalingen.

Neste mulighet til å stemme over en endring av Tippeligaen blir dermed Fotballtinget i 2014. Med andre ord vil 2012 og 2013 forløpe akkurat slik vi har vært vant til de siste åra, med unntak av at kvalifiseringsspillet gjeninnføres. Også i 2014 vil det finnes 16 klubber med tilhold i Tippeligaen, men:

Dersom seriekomiteens forslag tas til følge, vil 2014 etter alt å dømme bli en justeringssesong. Her må i tilfelle antallet nedrykkslag fra Tippeligaen bli langt flere enn noen gang før — kanskje så mange som fem-seks.

Færre spillere Seriekomiteen mener 12 lag vil føre til en høyere sportslig kvalitet siden de beste møtes oftere, noe som igjen vil utvikle lagene i større grad enn i dag. De hevder videre at det blir flere spennende kamper, og dermed økt publikums- og medieinteresse.

Et annet poeng er at det blir færre lag å fordele landets beste spillere på — og at det blir en større forutsigbarhet og stabilitet i Tippeligaen dersom bare ett lag rykker direkte ned.

Økonomisk innrømmer komiteen at de er usikre: De mener spissingen vil bety økte publikumsinntekter, og at klubbene vil få mer bærekraftig økonomi. Samtidig blir det færre oppgjør for hver kampdag, noe som kan gå utover TV- og medieinntektene klubbene har gjort seg så avhengig av.

TIL-TRENER VIL STRAMME INN: Per Mathias Høgmo er en del av seriekomiteen som ønsker å spisse den øverste ligaen i norsk fotball. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
TIL-TRENER VIL STRAMME INN: Per Mathias Høgmo er en del av seriekomiteen som ønsker å spisse den øverste ligaen i norsk fotball. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer