Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil fjerne fluor totalt fra norsk langrenn

Et offensivt vårmøte i Norges Skiforbund ønsker å utvide fluorforbud i langrennssmøring ytterligere, til tross for voldsomme reaksjoner mot vinterens tester.

FORBUD: I de profesjonelle smøretrailerne er fluor fortsatt i bruk. Det ønsker vårmøtet i norsk langrenn å endre på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORBUD: I de profesjonelle smøretrailerne er fluor fortsatt i bruk. Det ønsker vårmøtet i norsk langrenn å endre på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Diskusjonen om bruk av fluor har rast i det norske langrennsmiljøet i flere år, særlig etter det tragiske dødsfallet til en langrennsengasjert mor som døde av fluorforgiftning for tre år siden.

Anført av Vegard Ulvang, innførte langrennskomiteen forbudet før vinterens sesong. Forbudet ble hyllet av langrennstoppene, men testene skulle vise seg å skape kontroverser og mistenkeliggjøring.

Det ble store overskrifter mot slutten av vinteren etter at resultatene fra testene som ble gjort under vinterens Hovedlandsrenn ble publisert på Skiforbundets nettsider. 50 prosent av testene viste den gangen spor av fluor, og Skiforbundet uttalte at de var skuffet over hvor mange som jukset.

Det slo ned med et brak i Langrenns-Norge, hvor smørere og foreldre følte seg overrumplet av hvor strenge krav det var til smøreutstyr, uten at det hadde blitt godt nok meddelt på forhånd.

Et samlet Langrenns-Norge gikk lørdag gjennom resultatene av vinterens forbud mot fluor for utøvere under 16 år under andre dag av Norges Skiforbunds vårmøte på Gardermoen. Skal vi ha et fortsatt fluorforbud i sesongen 2019-2020 var spørsmålet.

- Jeg er veldig positivt overrasket over stemning i forsamlingen, den står i sterk kontrast til det du har opplevd i sosiale medier etter Hovedlandsrennet. Det er bra, kommenterte Vegard Ulvang til Dagbladet etter møtet.

For selv om tilbakemeldingene fra skikretsene varierte, ble en ting raskt klart. Det store flertallet mente at forbudet bør fortsette. Hele tretten av skikretsene mente at forbudet var noe som burde videreføres.

- Vi føler vi har fått et veldig klart og tydelig råd om at forbudet vi har i dag skal vi også ha i framtida. Vi må formelt ta det en runde gjennom langrennskomiteen, men jeg oppfatter det som et veldig klart og tydelig råd, sier leder for langrennskomiteen Torbjørn Skogstad.

Vil ha forbud for alle

Mari Ann Landsem Melhus og Nord-Trøndelag Skikrets, som var en pådriverne for forbudet i fjor høst, tok også til ordet for å utvide forbudet også til utøvere på junior- og seniornivå.

Buskerud Skikrets ved Gabriel Johannessen fulgte opp og mente at dagens forbud bare stoppet en liten brøkdel av fluorforbruket i norsk langrenn.

- Om dette er verdivalg må vi ta tak ikke bare der det er et marginalt bruk. Å starte i den enden er feil. Vi burde fått redusert på juniorrenn, seniorrenn og så videre i stedet for å feste oss på en marginal gruppe hvor det brukes en marginal del av totalen, sier Johannessen.

- Det er ingen som er uenige om at fluor er uheldig og må gjøres noe med. Det har aldri blitt solgt mer fluor enn i vinter til tross for fluorforbud. Det utgjør en marginal bit av det vi bruker under skia hver sesong på de utøverne det er utført forbud mot i denne sammenheng, fortsatte han.

Langrennskomiteen skal nå bruke tiden framover på hva de ønsker å vedta av forslagene som ble brakt på banen under vårmøte. Blant forslagene var å ha et fluorfritt NM-renn for senior til å ha fluorforbud på alle skirenn gjennomført i Norge til vinteren.

- Det som er utfordrende med det er at når du kommer opp på juniornivå så konkurrerer du internasjonalt og der er det ingen tilsvarende regler. Du vil møte utøvere som smører med fluor. Skandinavisk cup er et godt eksempel, der du kanskje vil ha et renn i Norge. Da må vi eventuelt gjøre et unntak i hvert fall, i Norgescup eller liknende om det skal innføres, svarer Skogstad.

Et annet potensielt problem er om innføringen av et slikt forbud uten sanksjoner vil være nok til å stoppe utøvere på junior og seniornivå fra å bruke fluor. NILU og Skiforbundet innrømmer at testen de nå har ikke er god nok til å kunne brukes som bevis i sanksjonssaker.

- Vi er milevis fra å ha noe som er juridisk holdbart. Jeg vil tro det er ekstremt kostbart. Vi snakker trolig om WADA og millioner av kroner og søksmål om vi skal strekke dette så langt. Å ha en test som er holdbar om vi skal begynne å sanksjonere, er vi veldig langt unna, sier leder for utdanning og administrative oppgaver i NSF, Pål Rise.

Må endre tilbakemeldingene

Vårmøtet var også samstemt i at tilbakemeldingene til utøverne og mistenkeliggjøringen det hadde ført til. Mistenkeliggjøringen gjorde at utøvere vurderte å gi seg med langrenn, fortalte flere ledere på møte.

Leder i Nordland Skikrets, Dorothea Blix, tok til ordet for at kommunikasjonen utad er nødt til å endres om forbudet skal vedlikeholdes.

- Det vi har gjort med testing er å sjekke løperne og kommunisert hva de har under skiene. Hvis dette skal være et verdibasert vedtak, så må det gå til de rette folkene og det er de voksne, de som smører.

- Det er de voksne som må testes og dette gikk rett på utøverne. Det er dette som har skurret med testene. Dette må vi tenke over hvordan vi skal treffe den rette målgruppa, uttalte Blix

Som tidligere valgte leder for langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad å legge seg helt flat for kritikken de har mottatt fra kretser og foreldre etter at testresultatene ble lagt ut før testresultatene hadde blitt gitt til klubbene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!