Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil fjerne Klæbo-fordel

Russlands landslagstrener Marcus Kramer mener sprintene i touren gir Johannes Høsflot Klæbo en for stor fordel i sammendraget.

VIL HA ENDRING: Trener Markus Cramer vil ha endringer i Tour-reglementet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA ENDRING: Trener Markus Cramer vil ha endringer i Tour-reglementet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Sammendraget i Tour de Ski har utviklet seg til et tremannsrace på herresiden, med Johannes Høsflot Klæbo, Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov i hovedrollene.

På fredagens fellesstart var det nettopp de tre som tok pallplassene etter en jevn og tøff 15 kilometer. Det var den russiske herretreneren Markus Cramer godt fornøyd med.

- Jeg var virkelig nervøs før dagens renn, for i fjor var det ikke et godt renn for oss. I år er jeg virkelig fornøyd med dette resultatet. Selvsagt vet vi at Klæbo kanskje er sterkest i avslutningen, men våre karer forsøkte å skaffe en avgjørende luke i de siste bakkene, men andre, tredje og fjerdeplass er flott, sier Cramer.

- HVEM ER DET?: Johannes Høsflot Klæbo har ikke kontroll på hvem de svenske konkurrentene er. Vis mer

For mye bonus

Dagens sprint blir derfor avgjørende før den avsluttende etappen opp alpinbakken. Johannes Høsflot Klæbo er den store favoritten før rennet og kan hente viktige bonussekunder på konkurrentene.

Cramer er imidlertid kritisk til at Klæbo kan hente et helt minutt i bonussekunder på dagens etappe.

- Det blir en avgjørende etappe. Jeg mener at 60 bonussekunder er for mye. Jeg mener det må være som i minitourer med bare 30 sekunder, for forskjellen mellom sprint og distanse er for stor nå, sier Cramer til Dagbladet.

Klæbo vant den første sprinten i Lenzerheide og er igjen stor favoritt i Val di Fiemme. Cramer mener fordelingen i bonussekunder nå er for skjevt fordelt mellom distanseløpene og sprintene, og at det er en stor fordel for utøvere som er best i sprint.

- Det er for mange bonussekunder i sprintene og for lite i distanserennene. For mange bonuspoeng er heller ikke bra, det er greit med en i distanseløpene, men i sprint bør det minskes, sier den tyske landslagstreneren til Russland.

Rennsjef i det internasjonale skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, svarer til Dagbladet at Cramers ønske er noe som har blitt tatt opp i rennkomiteen til FIS tidligere.

- Det ble diskutert for noen noen år siden da vi reduserte bonustiden på kortere tourer, men det forslaget ble ikke akseptert av medlemmene i verdenscupkomiteen. Argumentet da var at utøverne som tok seg til finalen hadde et tøffere opplegg og måtte belønnes med flere bonussekunder enn i de kortere tourene, som i Ruka, forklarer Mignerey.

NY UTFORDRING: En ny utfordring i sosiale medier tar av. Martin Ødegaard, Casper Ruud og Johannes Høsflot Klæbo er blant de som klarer den. Vis mer

Nå varsler Mignerey at temaet kan komme opp for en ny diskusjon igjen på FIS-kongressen denne våren.

- Jeg er enig i at vi bør ta dette opp til diskusjon igjen på neste vårmøtet, sier Mignerey.

Det kan bety at Klæbos store forse i Tour de Ski halveres i antall bonussekunder. I årets Tour ville det ikke gitt et stort utslag i tiden mellom Bolsjunov, Ustjugov og Klæbo i tet. Alle var videre til semifinale og finale i sprinten i Lenzerheide.

For utøvere som Hans Christer Holund, Iivo Niskanen, Denis Spitsov, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe kan det imidlertid være en stor fordel. Alle hadde vært langt nærmere i sammendraget og kunne vært større trusler før den siste etappen opp alpinbakken med halverte bonussekunder i sprintene.

Offensive

Før dagens klassisksprint var det 18 sekunder fram til jevngamle Aleksandr Bolsjunov i sammendraget, men Klæbo hentet inn sekunder på både han og Sergej Ustjugov, i prologen hvor han knuste konkurrentene med sju sekunder.

Russerne var i godt humør før helgas avgjørende etapper. På pressekonferansen etter gårsdagens renn advarte begge mot at avslutningen med tre renn på tre dager passer dem bra.

- Dagens renn var nesten perfekt, bare seieren manglet. Jeg er i bra form og føler meg sterkere enn i fjor, advarte Sergej Ustjugov.

- Jo mindre hvile det er, jo bedre for meg, sa Aleksandr Bolsjunov med sitt skøyeraktige smil.

Den lite talekjære russeren, fortalte til Dagbladet at han ikke har noen formening om hvem som er favoritt mellom ham, Ustjugov og Klæbo før de to siste etappene. Trener Marcus Kramer mener hans to løpere vil være favoritter om de når finalen på dagens sprint.

- Det er to store karer og en liten. Normalt sett er det den minste som er raskest opp bakken, men slik var det ikke i fjor. Du vet aldri, for det er et nytt format med fellesstart. Derfor tror jeg ikke resultatene blir like som i fjor. Det blir interessant, sier Cramer.

PENGEBRUK: Johannes Høsflot Klæbo har brukt mye penger på å oppgradere vloggen sin denne høsten. Vis mer