Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil fjerne rekorder i friidrett. Stjerner reagerer med raseri

- Jeg er såret. Dette ødelegger ryktet mitt, sier maratonlegenden Paula Radcliffe (43). 

FORTVILET:  Paula Radcliffe har verdensrekorden i maraton, satt i London i 2003. Foto: NTB Scanpix
FORTVILET:  Paula Radcliffe har verdensrekorden i maraton, satt i London i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det europeiske friidrettsforbundet EAA ønsker å fjerne alle friidrettsrekorder satt før 2005. Årsaken er at det ikke var gode nok dopingkontroller før dette årstallet.

Tidligere britiske friidrettsstjerner - som maratonløperen Paula Radcliffe (43) og tresteghopperen Jonathan Edwards (50) - reagerer med forferdelse.

- Hvis det er noen rekorder som er mistenkelige eller for utrolige, gå for dem. Jeg trodde rekorden min ville ryke en dag. Men ikke av noen administratorer, sier Edwards til The Guardian. Han har verdensrekorden i tresteg på 18,29 meter, satt i 1995.

- Jeg er såret. Dette ødelegger ryktet mitt og æren, sier Radcliffe, som har maratonrekorden på 2.15,25.

Revolusjonerende forslag

EAA melder på sine hjemmesider at de går for det revolusjonerende forslaget. Forbundet avholdt et møte i Paris i perioden 28. til 30. april.

- Rekorder som viser grensene for den menneskelige evnen, er en av styrkene ved idretten vår. Men de (rekordene) er meningsløse hvis ikke folk tror på dem, sier den norske EAA-president Svein Arne Hansen.

EAA vil stryke samtlige Europa-rekorder. Forbundet oppfordrer Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF til å gjøre det samme med verdensrekorder. IAAF-president Sebastian Coe er positiv til forslaget.

Rekorder som vil bli stående, er bare dem som er satt under et strengt dopingregime.

Siden 2005

Det innebærer at utøverne må ha latt seg teste i månedene før opptakten til rekorden. Testene må også ha vært mulig å re-teste i løpet av de ti siste åra.

IAAF har samlet på blod- og urintester siden 2005. Nåværende rekorder som ikke møter de nye kriteriene, vil ikke bli registrert som rekorder.

- Jeg har full forståelse for ønsket om å gjenopprette tilliten til idretten vår. Men jeg synes ikke at dette fyller kriteriet, sier Radcliffe, ifølge The Guardian.

Verdensrekordene til Usain Bolt på 100- og 200 meter er blant dem som blir stående. Disse er satt under forhold som oppfyller de nye kriteriene til dopingkontroller, skriver avisa.

Skryter

IAAF-president Sebastian Coe sier:

- Jeg liker forslaget. Det er med på å underbygge at vi har fått et kontrollsystem for doping som er mer robust og sikrere enn for 10-15 år siden.

IAAF kan vedta forslaget i juli, og gjøre det gjeldende i løpet av det neste året. I så fall må historiebøkene skrives om.

Blant annet henger 100- og 200 meter-rekordene til amerikanske Florence Griffith-Joyner i en tynn tråd. Begge ble satt i 1988 og lyder på henholdsvis 10,49 og 21,34 sekunder.

Svein Arne Hansen besvarte ikke Dagbladets telefonhenvendelse tirsdag formiddag.