DILEMMA: NRKs kommentatorer, Arne Scheie (t.v.) og Espen Bredesen, forstår at mange seere føler de mottar for mye info om vinden under NRKs sendinger, men sier de føler seg tvunget til å informere om når vindforholdene er svært varierende. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
DILEMMA: NRKs kommentatorer, Arne Scheie (t.v.) og Espen Bredesen, forstår at mange seere føler de mottar for mye info om vinden under NRKs sendinger, men sier de føler seg tvunget til å informere om når vindforholdene er svært varierende. Foto: Terje Bendiksby/ScanpixVis mer

Vil fjerne Scheies vindmonitor

Aalbu mener spenningen i hopprennene blir borte.

• Hoppstudio: 1. omgang i Bischofshofen fra kl. 16.30

OSLO/BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): Jan-Erik Aalbu er redd hoppsporten mister sjarmen hvis tv-kommentatorene fortsetter å analysere vinden før hvert eneste hopp.

Det har hvert en gjenganger i årets hoppuke:

NRKs kommentatorteam Arne Scheie og Espen Bredesen har analysert hvilke muligheter hver eneste hopper har basert på vinden akkurat der og da.

Noen mener det er kommentatorteamets plikt å opplyse om nøyaktig hvilke muligheter hopperen har basert på motvind og oppdrift. Andre mener tallene - basert på en vindmonitor i kommentatorboksen - ødelegger spenningen.

Fotballkommentator og tidligere hoppsportssjef Jan-Erik Aalbu hører til den siste gruppa. Onsdag ettermiddag tvitret han nemlig dette:

«Som Scheie sier kan han anslå når han ser på sin vindmonitor hvor lang hopperne hopper. Derfor burde ikke kommentatorene hatt den i bua.».

Mister spenning
Overfor Dagbladet utdyper Aalbu sitt syn.

— Jeg vil understreke at jeg synes Arne og Espen gjør en glimrende jobb for NRK. Dette går på at jeg mener spenningen blir borte når vi som tv-seere får informasjon om nøyaktig hvilke muligheter hver eneste hopper har basert på vinden. Hvis kommentatorene ikke hadde tilgang på vindmonitor, kunne vi kanskje fått mer spennende hopprenn.

Bakgrunnen for vindfokuset er de nye reglene i hoppsporten som gjør at vinden er viktigere enn noen gang.

Dette er den tredje sesongen hvor det opereres med kompensasjonspoeng for dårlige vindforhold.

Fordelen med nye reglene er at arrangøren kan justere farten i tilløpet underveis og belønne eller trekke de ulike hopperne ut fra hvilken avsats de starter fra.

Scheies plikt
Arne Scheie innrømmer overfor Dagbladet at vinden er en utfordring i kommentatorbua.

— Dette med vinden er en utfordring. Jeg føler at noe av min informasjonsplikt er å fortelle når det blåser bakfra eller forfra. Seerne må jo ha en forklaring på hvorfor for eksempel Thomas Morgenstern plutselig hopper ti meter kortere.

— Er det vanskelig å vurdere hvor mye du skal prate om vinden på direkten?

— Alt er en balansegang. Noen ganger kommer du med for mye, andre ganger for lite. Det er en smakssak. Men i Innsbruck onsdag var det så spesielt. Hvis vi ikke gikk ut med vinden til Kamil Stoch og Daiki Ito, hvordan skal du da forklare at Ito bare hoppet 91,5 meter i andre hopp?

Svake tv-tall
Hoppuka har vært en bauta på NRK i flere tiår, og seertallene har variert mye de siste ti åra. Tallene fra 2006/07 og 2003/04, da henholdsvis Anders Jacobsen og Sigurd Pettersen vant, var ikke spesielt gode, mens det høyeste seersnitt-tallet for de tre første rennene kom i 2007/08, med over 800.000.

Årets snitt-tall for de tre første rennene er imidlertid på det jevne, men årets markedsandel er den laveste de siste ti åra, 53 prosent.

NRK begrunner ikke dette med at sporten blåser bort, men at det er første gang deler av sendingen er gått på NRK2.

KRITISK: Jan-Erik Aalbu føler han får for mye informasjon. Foto Knut Falch / SCANPIX .
KRITISK: Jan-Erik Aalbu føler han får for mye informasjon. Foto Knut Falch / SCANPIX . Vis mer