Vil fjerne Vinokourovs lag

Ikke ønsket av Tour de France-arrangøren.

Arrangøren av Tour de France har bedt laget til Aleksandre Vinokourov, Astana-Würth, om å ikke delta i verdens største sykkelkonkurranse. Grunnen er dopingskandalen i Spania.

Laget het tidligere Liberty Seguros og den avgåtte sjefen Manolo Saiz var en av hovedpersonene i dopingskandalen som nå ryster sykkelsporten.

– Vi har sendt et brev til Astana-Würth og bedt dem om å ikke delta i Tour de France. Dersom de nekter vil vi ta saken inn for idrettens voldgiftsdomstol (CAS) som kan utestenge dem fra konkurransen, sier ASO-talsmann Philippe Sudres til Reuters.

Laget er med i ProTouren noe som gjør at de er direkte kvalifisert til etapperittet som starter førstkommende lørdag. På laget kjører Aleksandre Vinokourov som endte på tredjeplass i 2003 og som er en av favorittene til å vinne årets utgave av det harde etapperittet.

Til idrettsdomstolen

Arrangøren ga tidligere i juni det spanske laget Comunidad Valenciana beskjed om at de ikke var ønsket i Touren. Laget var invitert av Amaury Sport Organization (ASO) ettersom de ikke er et ProTour-lag.

Det ser mest sannsynlig ut til at saken vil bli sendt til CAS ettersom visemanager Pablo Antn i Active Bay, selskapet som eier laget, har sagt at de vil anke ASOs ønske til voldgiftsdomstolen.

ASO trenger støtte fra CAS eller fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for å få utstengt profflaget. Dette fordi laget automatisk er med siden Tour de France inngår i ProTouren.

Kjempet for Touren

Dersom Astana-Würth blir nektet start i Tour de France vil dette være en stor skuffelse for Vinokourov.

Da det ble klart at selskapet Liberty Seguros ikke ønsket å sponse sykkellaget lengre, tok Vinokourov tak i sponsorproblematikken. Han ringte sågar statsministeren i Kasakhstan.

Ettersom 32-åringen er major i den kasakhstanske armeen, har mottatt folkets fortjenestesmedalje og i tillegg er en stor støttespiller for president Nursultan Nasarbajev, ble telefonen satt direkte over til statsministeren. Det hjelper selvfølgelig at statsminister Danijal Akhmetov også leder det nasjonale sykkelforbundet.

Telefonsamtalen var en suksess. Noen dager senere fortalte fem kasakhstanske oljeselskaper at de hadde gått inn med åtte millioner euro, eller rundt 64 millioner kroner. Navnet ble Astana etter den kasakhstanske hovedstaden.

Toppnavn
I juni raidet spansk politi lokaler som tilhørte Saiz og legen Eufemiano Fuentes og fant utstyr til bloddoping og poser med blod, samt flere andre dopingpreparater.

Ifølge spanske medier skal ikke mindre enn 150 ryttere være innblandet i skandalen. Blant disse skal være Jan Ullrich. Tyskeren hevder hardnakket at han aldri har hatt noe med Fuentes å gjøre.

Det hjelper heller ikke Vinokourovs lag at 15 av rytterne som skal være involvert i dopingskandalen kommer nettopp fra hans lag.

Kasakhstaneren er ikke linket til dopingskandalen i Spania. 32-åringen gikk fra det tyske laget T-Mobile til det spanske laget etter Tour de France i fjor nettopp for å kjempe om sammenlagtseieren i det franske løpet.

I det tyske laget er det Jan Ullrich som er kaptein og som skal vinne det franske etapperittet over 21 etapper.

(ANB)

IKKE ØNSKET: Aleksandre Vinokourovs lag, Astana-Würth, er ikke ønsket i Tour de France på grunn av doping skandale.