Vil fjerne VM- klassikerne

Medlem i FIS-langrennskomité, Detlef Braun, vil fjerne individuell start og lange distanser fra verdenscupprogrammet.

- Problemet i Mellom-Europa er at ingen ser langrenn på tv. Det er også få tilskuere under rennene. Dermed blir det vanskelig å få sponsorer og tv-dekning, og kostnadene høye for arrangørene. Mitt mål er derfor å skape mer interessante og publikumsvennlige konkurranseformer, sier Detlef Braun til Dagbladet. Så lenge Odd Martinsen var leder av Det internasjonale skiforbundets (FIS) langrennskomité, hadde Norge stor innflytelse over hvordan langrennssporten utviklet seg. Nå har Martinsen gått av, og Norge er uten reell innflytelse i langrennskomitéen.

Misnøye

Før valget våren 2004, kan Braun og hans tilhengere ha rukket å forandre sporten i en retning mange skandinaviske ledere og løpere misliker. - Jeg har aldri lagt skjul på at jeg ikke liker fellesstart, sier Frode Estil. VM-gull til tross. Per Elofsson trives ikke med den nye VM-distansen skiathlon. - Dette er ikke vår sport. Det er ikke så spektakulært som folk skal ha det til. Jeg tapte et par sekunder da jeg måtte bytte ski. Nei, jeg likte mye bedre den ordinære jaktstarten, mener Per Elofsson. Selv om mange av løperne er konservative og trives best i ensom majestet inne i skogen, må de forberede seg på at langrennssporten med åra blir mer og mer styrt av markedskreftene. For å gjøre Norges nasjonalsport mer tv-vennlig, vil Detlef Braun kjempe for å forandre konkurranseprogrammet betraktelig. - Skiathlon bør være på programmet i verdenscupen, VM og OL i framtida. Det er en god konkurranseform. Utøverne får gått i begge stilarter og det blir mer action enn i individuell start. Det er også kortere runder og dermed mer publikumsvennlig, sier Braun til Dagbladet.

Nytt VM

Søndag gikk Elofsson og de andre herreløperne tre runder ganger 3,3 kilometer i klassisk stil, før de byttet ski og staver og gikk samme distanse i fristil. Odd-Bjørn Hjelmeset fikk en stav i lysken og måtte bryte. Sjansen for at det skjer uhell er langt større med en slik konkurranseform, der løperne går tett sammen hele tida. Braun vil ha mer action inn i sporten. - 50 kilometer menn og 30 kilometeren for kvinner bør fjernes. Det bør bli et langdistanse-VM hvor langdistanse-spesialistene kjemper mot hverandre. Akkurat som skiflyging har sitt eget mesterskap, bør også langrenn skille mellom lange og korte distanser, mener Braun. Han vil at normaldistansene kortes ned og kjøres med fellesstart. - Alle rennene bør være fellesstart. For å gjøre det mer tv- og publikumsvennlig, bør også rundene kortes ned, sier han. Han vil derimot ikke fjerne den klassiske stilarten. I løpet av de siste åra har flere av de mellomeuropeiske landene ønsket å fjerne klassisk, på grunn av at skøyting går raskere og er mindre ressurskrevende. - Jeg går inn for 50/50 med skøyting og klassisk. Men sprinten bør gå i skøyting, avslutter han.

KOM TIL MÅL: Norge stilte ikke fullt lag på tremila for kvinner. Tre startet, men bare Kristin Steira kom til mål. Hun ble nummer 26.