Vil flytte til Norge

Finske Keijo Kurttila er misunnelig på stjernestatusen de beste langrennsløperne i Norge opplever. Nå vurderer familiefaren å flytte til Norge.

I går gikk finnen inn til en sterk andreplass bak Jens Arne Svartedal i verdenscuprennet i sprint i Drammen. Hele 30000 tilskuere heiet fram Bente Skari og kraftkaren Svartedal i sprintfinalene. Begge vant, og duoen ble bejublet av masse fans etter løpet.

- Bente, Bente, ropte småjentene.

- Det er hyggelig at folk engasjerer seg, sier Skari, med et smil.

- Føler du deg som en popstjerne?

- Nei. Jeg har opplevd dette før. Men det her var helt enormt.

- Forferdelig

De finske løperne fikk topplasseringer i både herre- og dameklassen. De strålte av lykke og lettelse da publikum jublet dem fram i løypa. For livet som langrennsløper i hjemlandet er ikke glamorøst.

- Det er helt forferdelig i Finland for tida. Alle må lide, på grunn av at en person har fått gjøre akkurat som hun vil. Men vi får håpe at de gode resultatene hjelper litt, sier Keijo Kurttila til Dagbladet.

For å kunne trene og prestere optimalt har han lært seg å være egoistisk og kynisk.

- Jeg bryr meg ikke om hva andre gjør. Det viktigste for meg er å få oppleve å komme på pallen, tjene litt penger, som kona mi kan få bruke opp, og sikre ei god framtid for mine to sønner, sier han.

- Respekt

Men Kurttila er sliten. Han har nettopp vært to uker hjemme i Finland og hatt ansvaret for sine to barn på ett og to år. Samtidig opplevde han nok en dopingskandale med landslagskollega Kaisa Varis som hovedaktør. 27-åringen ser mørkt på framtida som langrennsløper i hjemlandet.

- Jeg vurderer å flytte til Norge. Min kone er sykepleier og kan sikkert få en bra jobb i Norge. Samtidig har langrennsløperne en enorm status her. Folk skjønner hvor mye arbeid som ligger bak. Og gjør du det bra, får du stjernestatus, sier han.

- Hvilken status har langrennsløperne i Finland akkurat nå?

- Folk tror ikke på oss lenger. Vi har ingen respekt.

MISUNNELIG: I går ble Keijo Kurttila (t.v.) nummer to etter Jens Arne Svartedal i folkehavet i Drammen. Han fikk oppleve hvordan nordmenn kan hylle sine langrennshelter. Nå vurderer finnen å flytte til Norge for å slippe hetsen hjemme i Finland.