Vil flytte Wimbledon nå

TRIESTE (Dagbladet): De norske eierne av Wimbledon kan komme til å starte årets fotballsesong i England på et midlertidig stadionanlegg i Milton Keynes. I et helt spesielt samarbeid med kommunen vil et nytt og stort stadionanlegg kunne stå klart om tre år.

Denne nyheten vil komme overraskende på Wimbledon-supporterne, som har rettet kraftige skyts mot de norske eierne og har dannet en ny klubb som får navnet Wimbledon AFC. De nekter å bli med til Milton Keynes og starter i stedet fra bunnen i det engelske seriesystemet.

- Vi har forståelse for initiativet til å danne en ny klubb i Wimbledon. Vi forstår at det er viktig for supporterne.

Styremedlemmene Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten, Cato Strømberg og Charles Koppel er klare for en rask flytting til Milton Keynes. De har inngått en avtale med et landhockeylag som har et stadionanlegg med plass til 8000 tilskuere.

- Vi har planer som gjør det mulig å bygge ut anlegget slik at det kan gi plass til 12000 mennesker. I tillegg må vi skifte gressteppet. Alt dette kan stå klart til seriestart 11. august, men først må politiet, brannvesenet og det engelske fotballforbundet FA godkjenne anlegget. Det arbeidet er godt i gang. Vi regner med å ta en avgjørelse i løpet av et par uker, sier Bjørn Rune Gjelsten.

Forrige sesong leide Wimbledon arenaen Selhurst Park, som eies av 1. divisjonsklubben Crystal Palace.

Avslører hemmeligheten

I pausene mellom båtkjøringen i den italienske sjøfartsbyen Trieste i helga har Gjelsten gitt Dagbladet informasjon som inntil nå har vært en godt beskyttet hemmelighet. Det dreier seg om et omfattende arbeid for å realisere en levedyktig fotballklubb, som for tida spiller i den engelske førstedivisjonen.

Klubben har fått tildelt et stort landområde på mellom 200 og 300 mål i Milton Keynes til minimale kostnader. På en fjerdedel av tomtearealet skal den store amerikanske kjeden Wal-Mart bygge et stort kjøpesenter. Selskapet må betale flere hundre millioner kroner for tomtearealet. Av dette beløpet skal størstedelen øremerkes det nye stadionanlegget.

- Fantastiske politikere

- Ledelsen i denne byen har vært helt fantastisk å samarbeide med. Jeg har aldri opplevd politikere som er så aggressive, positive og som har et slikt vidsyn som i Milton Keynes, sier Gjelsten.

Klubbeierne er innstilt på å subsidiere reisekostnadene for de mest trofaste støttespillerne.

Gjelsten og Røkke vil få med seg nye investorer i Milton Keynes, som vil bli sittende med 20 til 25 prosent av aksjekapitalen i Wimbledon.

Bjørn Rune Gjelsten regner med at Wimbledon må bidra med et betydelig kronebeløp selv for å reise et stadionanlegg med 30000 sitteplasser i første byggefase. Hvis klubben hevder seg og gjør suksess ved å rykke opp igjen til den engelske elitedivisjonen, skal det være mulig å utvide anlegget til å ta fra 40000 til 45000 tilskuere.

Storbylag

- Vi har et potensial på fire millioner mennesker innenfor en reiseavstand på en halvtime. Hvis vi utvider til en times reisetid, har vi et potensial på åtte millioner. Vi snakker om den største byen i Europa uten eget fotball-lag. Den sosiale betydningen av et eget attraktivt fotball-lag er vurdert svært høyt av politikerne, og det er selvsagt helt unikt at vi kan komme med en klubb som spiller i den engelske førstedivisjonen, forklarer Gjelsten.

Sammen med Kjell Inge Røkke har han svidd av et anselig antall millioner kroner i Wimbledon. Røkke eier 80 prosent og Gjelsten 20 prosent i klubben.

I første omgang betalte Røkke om lag 300 millioner kroner da han kjøpte klubben fra den libanesiske forretningsmannen Sam Hammam i 1997. Etterpå har eierselskapet Wynmore tapt hele 300 millioner kroner.

Store tap

- I tillegg kalkulerer vi med ytterligere tap på godt over 100 millioner kroner fram til et nytt stadionanlegg kan stå klart i Milton Keynes. Vi har havnet i en helt håpløs posisjon ettersom politikerne i Wimbledon ikke ønsket å spille på lag med oss, sier Gjelsten.

I 1999 kjøpte Wynmore ei tomt på hele 50 mål i Merton kommune, der Wimbledon hører hjemme.

- På den store tomta ville vi bygge flere treningsbaner, et klubbhus og vi vurderte å bygge et framtidig stadionanlegg. De spilte med falske kort da de utad ga uttrykk for at de har vært positive til klubbens behov for nytt stadionanlegg. Er det noen supporterne burde ha kritisert, så er det de lokale politikerne som i realiteten ikke har ønsket å hjelpe Wimbledon fotballklubb tilbake til hjemkommunen, sier Gjelsten.

FLYTTEKLARE: Eierne Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke i Wimbledon er i ferd med å gjøre klart for en mulig flytting til Milton Keynes allerede i august. I helga kjørte de båtrace i Italia.