Vil forby nikking

- Akutt fare for skade på hjernen, sier nevrolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Verden rundt skaller mennesker frivillig til fotballer som kommer susende mot hodene deres i stor fart, de flinkeste helt uten tanke på konsekevnsene. Det kommer stadig motstridende rapporter om skadevirkningene på hjernen ved å nikke en fotball gjentatte ganger.

Den australske nevropsykologen Rod Markham har nå sett på en rekke undersøkelser på området fra verden over, og konklusjonen var klar: Det er flere undersøkelser som antyder at hjernen tar skade av nikking enn de som sier at den ikke gjør det, melder nyhetsbyrået AFP.

Forbud eller hjelm

Denne uka sendte Markham et brev til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

- Jeg anbefaler å vurdere å forby heading i alle fotballkamper på grunn av de oppsamlede og ofte akutte og langvarige skadene på hjernen. Deres vurdering av denne saken er påtrengende nødvendig, skriver han i brevet.

Alternativt foreslår han å innføre hjelm for fotballspillere, et forslag som har vært oppe før.

Markhams gjennomgang av undersøkelser forteller om alt fra små irritasjoner til alvorlige skader på både hode og nakke etter gjentatte headinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.