Vil forby nikking

- Akutt fare for skade på hjernen, sier nevrolog.

(Dagbladet.no): Verden rundt skaller mennesker frivillig til fotballer som kommer susende mot hodene deres i stor fart, de flinkeste helt uten tanke på konsekevnsene. Det kommer stadig motstridende rapporter om skadevirkningene på hjernen ved å nikke en fotball gjentatte ganger.

Den australske nevropsykologen Rod Markham har nå sett på en rekke undersøkelser på området fra verden over, og konklusjonen var klar: Det er flere undersøkelser som antyder at hjernen tar skade av nikking enn de som sier at den ikke gjør det, melder nyhetsbyrået AFP.

Forbud eller hjelm

Denne uka sendte Markham et brev til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

- Jeg anbefaler å vurdere å forby heading i alle fotballkamper på grunn av de oppsamlede og ofte akutte og langvarige skadene på hjernen. Deres vurdering av denne saken er påtrengende nødvendig, skriver han i brevet.

Alternativt foreslår han å innføre hjelm for fotballspillere, et forslag som har vært oppe før.

Markhams gjennomgang av undersøkelser forteller om alt fra små irritasjoner til alvorlige skader på både hode og nakke etter gjentatte headinger.

Skadeomfanget avhenger av faktorer som hvor ofte man nikker, nikkerens hodestørrelse, ballens størrelse, fart og lufttrykk og hvordan ballen treffer hodet.

Betong

Men det er ikke å nikke ballen som er farligst. Det er når fotballspillerne nikker for eksempel hverandres hoder eller en stolpe det virkelig blir alvorlig.

- Det viser seg å ha samme effekt på hjernen som å treffe betong. Men selv ved å bare heade ballen, virker det som de små støtene over en lengre periode legges sammen, sier Markham.

I november 2002 fastslo en rettsmedisiner at den tidlige engelske landslagsspilleren Jeff Astle hadde fått hjerneskader av gjentatte headinger gjennom karrieren. Han døde i januar 2002, 59 år gammel.

En undersøkelse fra USA i fjor viser at gutter på high school som spiller fotball - både på høyt og lavt nivå - hadde nedsatt oppmerksomhet, konsentrasjon, kognitiv fleksibilitet og generell intellektuell kapasitet enn de som ikke spilte fotball. De som sa de headet ballen ofte, var gjerne mer skadd enn de som ikke nikket så mye, skriver AFP.

NORSK NIKK:</B> John Carew henger over Roma-spillerne Vincent Candela og Walter Samuel. Bildet er fra Champions League i februar i fjor, før Carew ble leid ut fra Valencia til nettopp Roma.
FULLTREFFER: Det er kanskje drøyt å si at Newcastle-stopper Andy O'Brien nikker her, men han fikk i alle fall ballen i hodet mot Manchester United.
CUPNIKK: Millwall-spiller Danny Dichio vinner hodeduellen mot Tranmere Rovers Sean Connelly under kvartfinalen i FA-cupen i mars.
MESTERNIKK: Celta Vigos Sergio Fernandez (t.v.) header ved siden av Arsenal-duoen Patrick Vieira og Sol Campbell.
SPANSK VRI: Betis-spiller David Rivas nikker under kampen mot Deportivo La Coruna i april.
BUNDESNIKK: Stuttgarts kroatiske midtbanespiller Zvonimir Soldo (t.v.) vinner duellen med Hamburgs bosniske spiss Sergej Barbarez.
VILLA-HEADING: Ronny Johnsen knuser Manchester Uniteds Diego Forlan i lufta.
- FARLIG: Newcastle-kaptein Alan Shearer header forbi Marseilles Abdoulaye Meite, som kolliderer med en annen Newcastle-spiller.
DØDE: Den tidligere engelske landslagsspilleren Jeff Astle døde 59 år gammel i januar 2002. I november samme år fastslo en rettsmedisiner at Astle hadde nevrologiske skader av mange headinger i løpet av karrieren.