Vil forfølge Yggeseth

Norges Skidommerlaug vil klage Torbjørn Yggeseths uttalelser inn for dommerkomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Årsaken er at Yggeseth, som er hoppkomitéformann i FIS, på NRK i går kveld truet de norske hoppdommerne med utestengelse hvis de ikke dømmer som de andre internasjonale dommerne.

- De norske hoppdommerne faller utenfor av særtolkningen av hoppreglementet. Derfor vil vi at de skriver under en erklæring der de sier seg enige i det vi tolker som et Telemarks-nedslag, utdyper Torbjørn Yggeseth overfor Dagbladet.

En svært provosert leder Kolbjørn Asphaug i Norges Skidommerlaug var ikke sein med å ringe sine kolleger etter tv-innslaget. Nå akter de å ta opp saken med dommerkomitéen i FIS.

- Tolker riktig - Dette er jo helt sprøtt. Vi finner oss ikke i å bli herset med på denne måten. Vi kan bevise overfor Yggeseth selv og FIS at han tar feil. Vi mener vi tolker reglene riktig og har dømt likt i mange år. Hvorfor skal vi skrive under en slik erklæring nå? Det er jo det samme som å skrive under på at vi skal bryte regelverket. Det kommer ikke på tale, sier en mildt sagt irritert Asphaug.

Skjult agenda

Han mener Yggeseth har en skjult agenda: å komme dommerne til livs.

- Det har jeg aldeles ikke, sier Yggeseth til sitt forsvar.

- Mitt poeng er at 99 prosent av forståelsen av et skihopp ligger i lengden. Da trenger vi ikke fem dommere som synser noe opptil 100 meter unna. Jeg ønsker færre dommere som samtidig står nærmere der det skjer. Vi har i dag 170 FIS-dommere. Jeg er enig med dem som sier at det hadde holdt med 25.

- Er norske hoppdommere de dårligste i verden?

- For å si det slik: De har sine kjepphester som ikke er tolererbare for resten av verden, mener Torbjørn Yggeseth.