Vil forklare seg på nett

Fotballdommer Terje Hauge foreslår at han og kollegene legger ut forklaringer på Internett når de har tatt kontroversielle avgjørelser.

De skotske fotballdommerne besluttet nylig å begynne med skriftlige forklaringer åpent tilgjengelig på det skotske fotballforbundets hjemmeside. Ordningen innføres fra og med høsten. Sommerens norske VM-dommer Terje Hauge var seinest under Champions League-kampen mellom Manchester United og Deportivo La Coruna i søkelyset etter at TV-bildene viste at han trolig snøt begge lag for hver sin straffe. På dommerforumet på Gardermoen 17.- 19. januar ønsker han å diskutere om en ordning med offentlige nettforklaringer kan være på sin plass også i norsk toppfotball.

- Jeg ser ikke annet enn positivt i dette, og det bør ikke være noe i veien for å innføre dette her også på Fotballforbundets hjemmesider, sier han til Dagbladet.

Øker innsikten

For Hauge frister først og fremst muligheten til å bruke tid på å komme med grundige forklaringer som kan øke forståelsen for dommernes oppgave.

- Dette kan gi publikum mer allmenn info om hva vi gjør, sier han.

Dommernes egen evaluering av 2002-sesongen bekrefter ifølge Hauge at dialogen med offentligheten må bedres.

- Helhetlig sett er vi fornøyde med sesongen, men vi har litt å hente på hvordan vi møter mediene og allmennheten, sier han.

Lunkne kolleger

Hauges kolleger Roy Helge Olsen og Rune Pedersen er ikke entusiastiske.

- Jeg ser verken noe positivt eller negativt med dette. Det er det samme for meg, sier Olsen, som har lagt bak seg en tøff sesong med flere kraftig kritiserte avgjørelser.

Rune Pedersen jobber for tida som konsulent i Fotballforbundets toppfotballavdeling. Han tror skotske dommere har atskillig mer å vinne på internettforklaringer enn norske dommere .

- Norske dommere har i mange år hatt et åpent forhold til mediene, og jeg føler at vi er i forkant av utviklingen. Skotske og engelske dommere har ikke fått lov til å snakke med mediene. Sånn sett tror jeg ikke dette vil være en stor nyvinning i Norge, sier han.

FØLGER SKOTTENE: Terje Hauge vil gjerne gjøre som de skotske dommerne - forklare seg på nett. Her er Hauge i aksjon under Champions League-kamp i vår.