ALT FOR NORGE:  Henning Berg og Ståle Solbakken (t.h.) var landslagskompiser på 90- og 2000-tallet. Her fra en kamp mot Danmark på La Manga i februar 2000. Foto:Ole C. H. Thomassen
ALT FOR NORGE: Henning Berg og Ståle Solbakken (t.h.) var landslagskompiser på 90- og 2000-tallet. Her fra en kamp mot Danmark på La Manga i februar 2000. Foto:Ole C. H. ThomassenVis mer

- Vil garantert bli stemplet som idiot i noen uker

Solbakken ga Berg råd før Blackburn-kontrakten ble inngått.

(Dagbladet:) Torsdag morgen ble Henning Berg presentert som Blackburns nye manager.

Ansettelsen var lenge en godt skjult hemmelighet for omverdenen, men i kretsen av de som visste om dialogen, var Wolverhampton-manager Ståle Solbakken.

Henning Berg spurte nemlig sin tidligere landslagskollega til råds da han vurderte Blackburns forespørsel.

- En gledelig nyhet, er Solbakkens kommentar til at han har fått en norsk konkurrent på øvre halvdel av Championship-tabellen.

- Jeg pratet med Henning på forhånd, og visste sånn sett mer enn de fleste andre, sier Solbakken, uten at han vil gå mer i detalj om hva samtalen handlet om - annet enn at den ble holdt i løpet av de siste dagene.

- Egentlig er det ikke så mye mer jeg kan si. Han stilte meg noen spørsmål. Jeg svarte ham så godt jeg kunne. Men Henning har selv lang erfaring fra fotballen, og kjenner Blackburn godt fra tida som spiller.

- Rådet du ham til å takke ja?

- Jeg overlot til ham å ta den avgjørelsen selv, svarer Solbakken.

Må regne med idiotstempel
Både Berg og Solbakken startet sine trenerkarrierer i Norge, relativt raskt etter at de la opp som spillere. Berg i Lyn, Solbakken i HamKam.

- Det er mange flere forskjeller mellom trenerjobb i Norge og managerjobb i England, enn det er likheter, sier Solbakken.

- Press er det overalt, men mekanismene er helt annerledes. Ballen ruller fortere, og du vil garantert bli stemplet som idiot noen uker av året, forklarer hedmarkingen.

- Dessuten er Championship en helt spesiell liga, så omstillingen blir stor fra trenerjobb i Tippeligaen. Men Henning har en fordel i at han allerede besitter stor erfaring fra engelsk fotball.

Dyrest i divisjonen
I dag ligger Blackburn på femteplass i Championship. Wolverhampton er nummer åtte. Lag én og to rykker direkte opp til Premier League, mens plassene 3-6 skal spille playoff i mai, for å kåre det siste opprykkslaget.

- Mener du Blackburn bør være en kandidat til en av de to øverste plassene?

- Det gjør vel alle. Men det har ikke med Henning å gjøre. Blackburn har en av de beste stallene i divisjonen, og kanskje den dyreste. De har store økonomiske midler. De kjøpte Leon Best og Jordan Rhodes for til sammen tett på 100 millioner. Vi har kjøpt for til sammen 60-70. De har en litt annen innfallsvinkel enn oss, og har vært en ganske rik klubb i mange år, sier Solbakken, som er full av lovord når han skal beskrive hvordan Henning Berg var som spiller:

- Han var fantastisk på sitt beste, både som back i Blackburn, men han var kanskje enda bedre som midtstopper. Midt på 90-tallet, da han spilte i USA-VM og året etter vant Premier League med Blackburn, var han en fantastisk midtstopper. Veldig god plasseringsevne. Henning var faktisk litt undervurdert som spiller i min bok, sier Solbakken.