Nora Mørks private bilder

Vil gi bort overskuddet fra erstatningene fra de stjålne privatbildene: - Skal merke på pungen at det svir

Angrer ikke på å ha vært åpen om saken.

Nora Mørk ønsker å gi bort overskuddet fra erstatningskravene til bekjempelse av liknende saker. Det var i fjor høst at mobilen til håndballspilleren ble hacket og private bilder ble spredt. 
Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
Nora Mørk ønsker å gi bort overskuddet fra erstatningskravene til bekjempelse av liknende saker. Det var i fjor høst at mobilen til håndballspilleren ble hacket og private bilder ble spredt. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Siden det i fjor høst ble kjent at Nora Mørks mobil var blitt hacket og private bilder var kommet på avveie, har håndballspilleren stått i stormen.

Det har vært en tøff periode for henne og familien, men fra første stund har de forsøkt å slå tilbake mot dem som har spredd bildene. Samtlige som de har elektroniske bevis mot vil bli saksøkt, og så langt har over 20 personer mottatt et pengekrav fra advokat John Christian Elden.

Han representerer Mørk i saken, og opplyser til Dagbladet at håndballspilleren selv ikke vil sitte igjen en krone selv etter at alle erstatningene er betalt.

- Overskuddet av erstatningene skal gå til arbeidet med å hindre at andre blir utsatt for tilsvarende sjikane i framtida, så hun er ikke opptatt av selv å få noe, men at de som bidrar til spredning eller nedlasting skal merke på pungen at det svir, sier Elden til Dagbladet.

ADVOKAT: Nora Mørks advokat, John Christian Elden, sier overskuddet fra erstatningssakene vil bli gitt bort. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ADVOKAT: Nora Mørks advokat, John Christian Elden, sier overskuddet fra erstatningssakene vil bli gitt bort. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Får skryt

Høsten 2017 og vinteren så langt har i stor grad vært preget av #metoo og fokus på seksuell trakassering. Mørk-saken går inn i et større bilde, og hun har selv valgt å være åpen om saken.

Det er ikke kjent hvem eller hvilke organisasjoner overskuddet fra erstatningene skal gå til, men hun får ros for initiativet.

- Det er veldig flott. Som samfunn kommer man på etterskudd i slike saker, og det er vanskelig å få gjort så mye for sin egen sak. Derfor er det fint at hun gjør det hun kan for andre. Det er et dagsaktuelt tema, som nå har fått ansikter. Jeg håper vi kan bryte gjennom lydmuren, og få fram at det er et problem overalt, sier nestleder i Landsforeningen mot seksuelle overgrep, Sidsel Fjelltun.

De jobber for å fremme overgrepsutsatte sine rettigheter og bidra til etablering av behandlingstilbud for mennesker med traumer etter seksuelle overgrep. De ser på den typen overgrep som Mørk er utsatt for som et økende problem.

- Det er et økende problem i samfunnet generelt, tror jeg. I dag har alle mobil, også små barn. Jeg vet ikke om folk har fått dårligere vaner, men det er flere muligheter for å spre slikt materiale i dag. Ved ikke-digitale overgrep har den utsatte selv valget om å dele sin historie eller ikke. Her er det materiale spredt, og privatlivet ditt er overalt på alle flater, sier Fjelltun.

- Slå tilbake hardt

Denne uka blusset saken opp igjen, da det ble kjent at Mørks bilder også skal ha nådd det norske herrelandslaget. Mørk krevde en offentlig beklagelse fra Håndballforbundet, men fikk det ikke. Da gikk hun til norske medier med opplysningene.

I etterkant eskalert spredningen igjen. Denne gangen var flere østeuropeiske aviser som publiserte bildene. Elden sier de ikke angrer på å ha holdt en offentlig profil i saken fra første stund.

- Det første jeg fortalte klient var at det var to muligheter. Det ene var å forsøke å tie det i hjel og unngå oppmerksomhet. Den andre var å slå tilbake hardt. Hun valgte den siste svært bevisst for å vise at hun ikke fant seg i tyveri og spredning av intime bilder. Det er for seint og umulig å få noe bort fra nettet, men hun ville ta kampen for å prøve å bevisstgjøre skikkelige folk og at andre skulle unngå det samme framover, forteller advokaten.

- Landegrenser intet hinder

Siden østeuropeiske medier valgte å publisere bildene, har Mørk-familien desperat forsøkt å få fjernet dem. Utenriksdepartementet har blitt koblet inn i saken, og flere aviser har valgt å avpublisere bildene igjen.

- Landegrenser er intet hinder, og så lenge en spredning er synlig fra Norge, kan vi forfølge det her. Vi har både ved hjelp av advokater, ambassade og ved direkte kontakt med østeuropeiske medier mottatt flere beklagelser og selvsagt sletting fra deres side, sier Elden.

Dagbladet var i kontakt med Noras far, Morten Mørk, torsdag. Han ønsket ikke å kommentere saken, men ga uttrykk for at det var en tung dag for familien.