Petter Northug kan bli OL-reserve uten å gå renn

Vil gi Northug landslagsplass neste sesong og reservestatus i OL

Lover også startplass i verdenscupen etter OL.

VIL HA HAM MED PÅ LAGET IGJEN: Petter Northug kan får reserveplass i OL, og tilbud om landslagsplass til VM-sesongen 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA HAM MED PÅ LAGET IGJEN: Petter Northug kan får reserveplass i OL, og tilbud om landslagsplass til VM-sesongen 2019. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Vi er innforstått med at OL ryker, sa Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, da Petter Northug meldte sykdomsforfall til den siste OL-sjansen i Planica til helgen.

Landslagssjef Vidar Løfshus åpnet derimot for å gi Northug en plass i troppen likevel. Usikkerheten rundt sprintalternativene er så stor, at dersom Northug viser at han er skikket til å gå fort på ski, kan han få OL-starten 13. februar når den klassiske sprinten går i Pyeongchang.

Nå åpner han også for å gi Northug en landslagsplass neste sesong, til tross for at både denne og forrige sesong har gått fullstendig i vasken for skikongen Northug.

- Per nå er han ikke kvalifisert, men vi er ikke ferdig med verdenscupen ennå. Og så har vi tradisjon for å gi folk som har fått spolert en sesong muligheten året etter også. Når det gjelder Petter er han en så spesiell løper at vi må vurdere det uansett, sier Løfshus til Dagbladet.

Får neppe gå i OL

Landslagssjefen forteller at de har 14 eller 15 landslagsplasser neste sesong, og siden de også vurderer Northug som interessant nok til en 12-mannstropp i OL, vil han også ligge godt an i landslagsplassdiskusjonen når sesongen er over.

Men får Northug den tolvte plassen i OL-troppen, er det altså som reserve.

- Han er absolutt reserve. Det er liten sjanse for at han går noe, sier Løfshus.

OL-muligheten blir ikke mottatt med jubel i Northug-leiren. Det var ikke på dette grunnlaget de ønsket å reise til OL.

- Vi har fått med oss at han har uttalt det. Å skjønne seg inn til en reserveplass er nok lite aktuelt, men vi får snakke med Vidar om hva han mente med det. Vi snakker daglig med dem om Petters situasjon, sa Kveen i går.

Her ligger også litt av utfordringen i forholdet mellom Northug og landslagsledelsen. De snakker sammen gjennom mellommenn som Kveen og Vidar Undebakke.

- Det er sånn han vil ha det, og det har vi respektert og sagt at er ok, sier Løfshus til Dagbladet.

En rar situasjon

Han tror ikke situasjonen hadde vært annerledes om Northug hadde vært landslagsløper gjennom hele sesongen.

- Nå har han selv sagt at han ikke fungerte på landslaget, så får andre evaluere hvordan det har fungert utenfor, men han hadde antakelig ikke vært langrennsløper om han hadde fortsatt på landslaget, sier Løfshus, som innrømmer at situasjonen rundt Northug er rar.

- Ja, den er jo egentlig det. Verken Tor Arne, Arild eller jeg hadde trodd vi skulle stå i denne situasjonen. Petter har stått på alle våre regneark i OL, så at det er rart er mildt sagt, sier han.

- Hvorfor mener dere han kan være med i en OL-tropp, når dere vraket ham til Tour de Ski?

- Matematikken i det er veldig grei. Vi har plass til tolv løpere i OL, mens vi hadde åtte plasser i Tour de Ski.

- Mange hevder dere burde ha latt ham gå Tour de Ski nettopp med tanke på OL-sjansene?

- Personlig tror jeg det var veldig bra at han ikke gikk der. Han var ikke i nærheten formmessig.

Får plass i Drammen

Det er ikke mange renn Northug kan vise seg fram i før OL-sprinten om en knapp måned. Den gylne sjansen ville vært i helgen, men Løfshus lover flere verdenscupsjanser etter OL også.

- Det kommer en sprint i Drammen som er noe som har passet ham veldig godt, sier Løfshus.

- Han går der?

- Jeg håper det. Skjønn eller ikke skjønn i OL, Drammen-sprinten må vi i hvert fall få motivert ham til.

Sprinten i Drammen går onsdag 7. mars. Selv i fjorårets elendige VM-sesong ble Northug nummer fire i Drammen.