Vil gjeninnføre Drillos-stilen

For å klare to skritt fram mener Hareide-assistent Stig Inge Bjørnebye at man må ta ett tilbake. Til Drillos-tida.

I seks og en halv måned har «slagene i Drammen» vært en verkebyll for Norges Fotballforbund. I dag - etter en intern opprydding før kveldens landslagstrening i Beograd - skal alt på bordet.

- Etter trenerskiftet på landslaget har vi så langt ikke brukt møtetid på utenomsportslige ting, sier Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet.

- Nå som John Carew og John Arne Riise møtes for første gang siden episoden i Drammen må vi parkere Carew/Riise-saken en gang for alle. Og det gjør vi når vi kommer til Beograd i dag. Først holder vi et internt møte - deretter blir det pressekonferanse.

- Vi dytter John og John Arne fram, det er jo dem det handler om, og gir pressen anledning til å spørre om hva de vil.

Holdningsskaper

Når det er gjort vil landslaget og alle involverte anse saken som død. Og forhåpentligvis begravd. Deretter skal Norge gå framover. Og for å klare to skritt fram mener Hareide-assistent Bjørnebye at man må ta ett tilbake.

Til Drillos-tida.

Stig Inge Bjørnebye ble håndplukket av Åge Hareide fordi han står for det beste fra landslagets glansperiode i 90-åra. Bjørnebye skaffet seg ikke en strålende England-karriere bare gjennom å være en god og bunnsolid fotballspiller - han maksimerte sitt eget proffliv gjennom den jobben han gjorde utenfor banen.

- En av mine definerte oppgaver er å bringe videre det som var positivt før, sier Stig Inge Bjørnebye.

Og aldri har det vært så bra som da Drillo regjerte norsk landslagsfotball. Den gangen vi hadde Drillo-stilen med langpasninger, aggressivt press og gjennombruddshissighet banen, og Drillos-stilen med urokkelig samhold og lojalitet utenfor banen.

- Bortsett fra Rune Bratseth var ingen av oss eminente fotballspillere, sier Bjørnebye. - Men vi var gode sammen. Og det er en grunn til at vi klatret nesten helt til topps på FIFA-rankingen i den perioden.

- Et lag der alle er lojale mot hverandre og opplegget, og som i tillegg bretter opp ermene og gir alt hver eneste gang, er veldig effektivt.

Erfaringer og krav

Stig Inge Bjørnebye skal ikke innføre nytt pensum for dagens landslagsspillere. Det skal heller ikke holdes atferdsappeller i plenum når landslaget er samlet. Men på tomannshånd med spillerne vil han dele sine egne erfaringer. Og snakke om enkelte krav.

- Mine holdninger - og for å være helt ærlig begynner jeg å bli drittlei all denne påståtte prektigheten rundt min egen person, det er nesten så jeg snart må finne på noe sprell for å få ei ripe i lakken - er ikke unike, sier Stig Inge Bjørnebye. - Slik jeg ser det handler det om minimumskrav. For når du har direkte innvirkning på humøret til 40000 mennesker to ganger i uka, og i tillegg hever en vanvittig lønn, da må du gjøre noe mer enn å legge deg tidlig og spise riktig.

- Skal du ut av Norge og tjene gode penger på fotballen må du vite at hysteriet du møter er massivt, og at du er nødt til å skygge unna utenomsportslige ting for å lykkes.

På med skylappene

Stig Inge Bjørnebye snakker om nødvendige skylapper i fotballyrket. Og hvor viktig det er å ha den evnen.

- De gutta jeg spilte med og som fortsatt er med har vært og er flinke når det gjelder disse tingene. Jeg ser også mange unge spillere i Norge med gode holdninger. Og derfor er det grunnlaget vi har i landslaget meget bra.

- Jeg ser mange som har de evnene som skal til, sier Stig Inge Bjørnebye.

Ta med deg lærdommen du har når du reiser, lev etter de samme reglene, vær bevisst på at du er en rollemodell og opptre med stil, profesjonalitet og verdighet. Nei, jeg snakker ikke om avgangsstudenter fra UD-skolen. Men om Stig Inge Bjørnebyes komprimerte vei til suksess på fotballbanen.

En suksess som er avhengig av hva du gjør utenfor den samme arenaen.

- Vi har tro på å innprente holdninger i forhold til vår måte å lede laget på, sier Bjørnebye.

Trendsettere

- Det vil alltid ligge der fordi signalene fra A-landslaget er veldig viktige nedover i systemet. Se bare på spillemåten vår - vi er trendsettere på alle områder. Da jeg var på La Manga så jeg flere norske klubblag som har lagt om etter at landslaget gjorde det.

- Blir det konkrete regler for atferd?

- La meg si det sånn, vi har klare grenser. Men dermed ikke sagt at «hvis noen gjør det eller det så er det rett ut». Det vi forventer av spillerne ligger opp i dagen - det er åpenbart hva som ikke er akseptabelt. Og blir det noen som setter seg sjøl foran fellesskapet, så vil vi forholde oss til det.

- Og finne andre, sier Stig Inge Bjørnebye.

Det siste eksempelet, det som handler om folk som eventuelt ikke klarer å innordne seg laget, beskrives som en kreftsvulst av Stig Inge Bjørnebye.

- Et lag som har kreft i troppen sliter, sier han. - Får man det, så må det vekk. Men landslaget er friskere enn som så - vi sliter bare med en seks måneder gammel episode der Fotball-Norge vil ha en beklagelse.

- Den kommer i dag, sier Stig Inge Bjørnebye.

FRAM OG TILBAKE: For å klare to skritt fram mener Hareide-assistent Stig Inge Bjørnebye at man må ta ett tilbake. Til Drillos-tida.
MØTES I DAG: For første gang siden bråket i Drammen møtes John Carew og John Arne Riise i dag.