CELEBERT BESØK: USAs ambassadør til Norge, Barry B. White, stilte velvillig opp på lagbilde med spillere fra Players Soccer Club og Flaktveit da jentene fra Las Vegas hadde spilt sin åpningskamp i Norway Cup. Players Soccer Club er eneste amerikanske lag i årets turnering, og nå vil ambassadøren gjerne se på mulighetene for å få flere lag til å delta.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet
CELEBERT BESØK: USAs ambassadør til Norge, Barry B. White, stilte velvillig opp på lagbilde med spillere fra Players Soccer Club og Flaktveit da jentene fra Las Vegas hadde spilt sin åpningskamp i Norway Cup. Players Soccer Club er eneste amerikanske lag i årets turnering, og nå vil ambassadøren gjerne se på mulighetene for å få flere lag til å delta.Foto: Jørgen B. Hoff/DagbladetVis mer

- Vil gjerne ha flere amerikanske lag til Norway Cup

USA sin ambassadør til Norge gjestet Ekebergsletta.

||| EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Players Soccer Club - Flaktveit IK 6-0.

USA har vært en foregangsnasjon innen kvinnefotballen med et landslag som har vunnet to verdenmesterskap og tre OL-gull.

Også på herresiden ser man store framganger på banen, noe som ble godt dokumentert under sommerens VM-sluttspill i Sør-Afrika da Bob Bradleys elever ga Ghana kamp til døra om kvartfinaleplass.

Fotballen er i ferd med å få rotfeste også som publikumsidrett på den andre siden av Atlanterhavet etter å ha måttet finne seg i en tilværelse i skyggen av de store proffligaene i amerikansk fotball, baseball, baksetball og ishockey.

Innen barne- og ungdomsidretten har imidlertid «soccer» alltid vært stort. I Norway Cup har opptil 30 amerikanske lag deltatt årlig, men i kjølvannet av finanskrisa, har antallet sunket dramatisk.

I 2010 er det bare én dommer og ett lag fra USA med i turneringen; Players Soccer Club fra gamblinghovedstaden Las Vegas, Nevada.

Vil samarbeide
Mandag formiddag spilte de åpningskamp mot Flaktveit IK i klasse R (jenter 11-er 15/16 år) med celeber støtte fra sidelinja.

USA sin ambassadør til Norge, Barry B. White, hadde nemlig tatt turen til Ekebergsletta for å overvære jentenes første kamp i turneringen. Ambassadør White ble heller ikke skuffet - Players Soccer Club vant nemlig oppgjøret med solide 6-0.

Nå håper han å kunne bidra til å få flere amerikanske lag til å komme og ta del i Norway Cup.

- Jeg kommer til å benytte anledningen til å diskutere med representanter for arrangøren i håp om å kunne utarbeide et samarbeid som kan få flere amerikanske lag til Norway Cup, sier ambassadør White til Dagbladet.
- Beste arenaen for diplomati
Ambassadøren er meget opptatt av studieutveksling, og vil gjerne utveksle flere amerikanske ungdommer til Norge og flere norske ungdommer til USA, og ser på Norway Cup som en god møteplass.

- Jeg har hatt en veldig fin opplevelse her i dag. Det er et veldig fargerikt arrangement, og jeg har særlig latt meg imponere over hvordan arrangøren evner å organisere og tilrettelegge for 1400 lag og all den innsatsen de frivillige legger ned. Dessuten er det den beste arenaen for diplomati når barn og ungdom fra hele verden deler kulturelle opplevelser når de bor sammen, spiser sammen og spiller kamper mot hverandre, sier ambassadøren, hvis egen erfaring med fotball først og fremst har handlet om oppfølging av tre fotballspillende sønner.

IMPONERT: Ambassadør Barry B. White lot seg imponere over arrangementet da han mandag besøkte Norway Cup.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet
IMPONERT: Ambassadør Barry B. White lot seg imponere over arrangementet da han mandag besøkte Norway Cup.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet Vis mer

Ambassadør White, som tiltrådte stillingen i fjor høst, understreker at den største utfordringen for å få flere amerikanske lag til Norway Cup handler om økonomi, men håper selvfølgelig at antallet øker neste sommer.

- Plass til flere
Leder i Bækkelaget og styremedlem i Norway Cup-styret, Henning Andersen, satte stor pris på at ambassadøren tok seg tid til å besøke turneringen, og synes at dialogen var god. Likevel er han forsiktig med å gå ut med hvilke forhåpninger arrangørklubben har til hva ambassadørbesøket kan føre til. Det er iallfall kapasitet nok til å ta imot flere lag fra USA i framtida.

- Det er definitivt plass til flere amerikanske lag i Norway Cup, og det er vi selvfølgelige positive til, understreker Andersen overfor Dagbladet.
Høye ambisjoner
Men i årets turnering er det altså bare Players Soccer Club som forsvarer æren til «stars and stripes» med norskættede Ben Hauglind som trener på sidelinja. I sann amerikansk ånd, er ambisjonsnivået lagt høyt.

- Vi er her for å vinne, understreker Hauglind overfor Dagbladet, som syntes det var stort at ambassadør White var en del av heiagjengen på sidelinja.

- Jentene ville nok gjerne imponere ambassadøren, og de skuffet verken han eller meg, sier en smilende og stolt trener.

Laget fra Las Vegas har spilt sammen i cirka fire år, og er i sommer på sin første rundreise utenlands. I juli deltok de også i Dana Cup. Nå anbefaler han flere landsmenn å ta turen.

- Dette er én unik opplevelse som man kanskje bare får én gang i livet. Jeg kan ikke fatte at det ikke er flere amerikanske lag med, sier han.