- Vil gjerne ha papirer på at jeg kan mer enn å dirigere en forsvarsfirer

Hangeland droppet landslagstrening til fordel for eksamen.

DELTIDSTUDENT: Brede Hangeland har helt siden tida i Viking syslet med økonomistudier. Går alt etter planen, gjør han seg ferdig med en bachelorgrad i økonomi og administrasjon neste år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
DELTIDSTUDENT: Brede Hangeland har helt siden tida i Viking syslet med økonomistudier. Går alt etter planen, gjør han seg ferdig med en bachelorgrad i økonomi og administrasjon neste år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Fotballspillere blir ofte beskyldt for å kaste bort tida si på lite utviklende aktiviteter når dagens treningsøkt er unnagjort.

Brede Hangeland skiller seg imidlertid ut fra andre høyt gasjerte fotballkolleger. Mens lagkameratene trente på Lillestrøm i går ettermiddag, hadde landslagskapteinen fått fritak til å avlegge eksamen i finansregnskap.

30-åringen har syslet med fjernstudier via NKS i en god del år, men begynner nå å se konturene av en bachelorgrad i ikke altfor fjern framtid.

- Dette var noe jeg begynte med i Viking-tida, men så måtte jeg legge det litt bort i noen år. Nå har jeg tatt en del fag i løpet av det siste året og håper å bli ferdig med en grad om ett års tid. Da blir jeg i så fall bachelor i økonomi og administrasjon. Jeg har veldig lyst til å gjøre det ferdig og få et papir på at jeg kan noe annet enn å dirigere en backfirer, sier Hangeland til Dagbladet.

- Hvordan gikk det så på gårsdagens eksamen?

ENGASJERT: I løpet av landslagssamlinga har Brede Hangeland rukket både stortingsbesøk sammen med Tom Høgli, omvisning på Akershus festning og eksamen i finansregnskap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ENGASJERT: I løpet av landslagssamlinga har Brede Hangeland rukket både stortingsbesøk sammen med Tom Høgli, omvisning på Akershus festning og eksamen i finansregnskap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det lurer jeg på også. Ambisjonsnivået var nokså lavt, for jeg har jo full jobb. Derfor ble det ikke altfor mye lesing i forkant, men jeg tror det gikk rimelig bra, sier Hangeland, som mener oppgavene var som forventet:

- Det ble mye debet og kredit, sier han og humrer.

Mye fritid Landslagskapteinen synes det er fint med litt åndelig påfyll i en jobbhverdag som ellers består av trening, kosthold og restitusjon.

- Det er ikke til å komme bort ifra at du har en del fritid som fotballspiller. Du har ikke så mange fridager, men en del fritimer i løpet av en dag, spesielt når du er på reisefot, og da synes jeg det er greit å bruke den tida på å lære seg noe fornuftig. Jeg bruker tid på det når jeg har tid. Det blir en del på bortekamper og hoteller og den type ting, men jeg er langt fra noen fulltidsstudent. Det kan jeg slå fast, sier Hangeland til Dagbladet.

Norges forsvarssjef har også fått tid til stortingsbesøk med Tom Høgli og omvisning på Akershus festning med lagkameratene i løpet av inneværende samling.

Tøff test Med eksamen unnagjort, blir det nå bare fokus på fotball fram mot kampen mot Kroatia på lørdag - en motstander bedre enn England, ifølge Hangeland:

- Det er jeg helt sikker på at de er og at det kommer til å bli en tøffere kamp enn sist lørdag. Hvis vi ikke er i nærheten av maksnivå, kan det bli en lang kveld på Ullevaal. Vi har en stor oppgave foran oss, sier han.

FORVENTER TØFFERE MOTSTAND: Brede Hangeland mener i likhet med Drillo at Kroatia er et bedre fotballag enn England, som Norge møtte på Ullevaal forrige lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORVENTER TØFFERE MOTSTAND: Brede Hangeland mener i likhet med Drillo at Kroatia er et bedre fotballag enn England, som Norge møtte på Ullevaal forrige lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Samtidig blir det kanskje et kampbilde som passer dere bedre enn hva tilfelle var mot England hvor dere måtte styre?

- Det tror jeg kanskje du har rett i. De kommer nok til å ha ballen mer enn oss, og vi kommer nok til å måtte forsvare oss en del, men det vil komme kontringsmuligheter, så sånn sett blir det nok en mer typisk norsk landskamp.

- Hvordan tror du det kommer til å spille inn at dere er i ferd med å ta ferie, mens de legger siste finpuss på EM-forberedelsene?

- Det vet vi aldri. De er på vei inn i noe, mens dette er siste hinder før ferie for vår del. Derfor er det vår oppgave at det ikke blir for tydelig på lørdag.