Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre livet surt for Kristoff i VM

Det belgiske landslaget rekognoserte mesterskapsløypene i Bergen.

PÅ BESØK: Representanter for Belgias sykkellandslag var i Bergen for å studere VM-løypen tirsdag (FOTO: procycling.no)
PÅ BESØK: Representanter for Belgias sykkellandslag var i Bergen for å studere VM-løypen tirsdag (FOTO: procycling.no) Vis mer

(procycling.no): Bak politieskortens blinkende lys og skrikende sirener, gjorde en mannsterk belgisk delegasjon seg bemerket gjennom Bergens gater tirsdag. Sportsleder, mekanikere, ryttere og journalister var alle kommet for rekognosere VM-løypene foran mesterskapet i september (16.-24.).

Utøverne som trillet ut fra Festplassen like før klokken tolv var Oliver Naesen (Ag2r), Yves Lampaert (Quick-Step), Jolien d’Hoore (Wiggle-High5) og Ann-Sophie Duyck (Drops). Med lokale ryttere fra kontinentallaget Team FixIT.no som selskap, kjørte de belgiske rytterne gjennom rundløypen for fellesstarten og tempoløypen.

Tre timer senere avsluttet de mannlige rytterne sin besiktelse på toppen av byfjellet Fløyen, der målgang for herrenes eiendommelige elitetempo skal finne sted.

Landslagssjef Kevin De Weerts’ første Norges-besøk levde ikke helt opp til forventingene, blå himmel og strålende sol til tross.

– Vi hadde håpet på en hardere løype (for fellesstarten). Det er synd, men sånn er livet, sier De Weert – som av arrangøren og tidligere besiktigelser ble forespeilt en løypekrysning mellom Flandern rundt og Amstel Gold Race.

– Med tolv klatringer (av Salmon Hill) er det ikke snakk om et (Amstel) Gold Race. Men vi kjørte bare to runder. Spørsmålet er hva som skjer etter 276 kilometer. Hvis været blir dårligere, så tror jeg det kan bli et hardt ritt, sier den belgiske sjefen – som filmet rekognoseringen med et kamera festet på følgebilen.

Den filmen skal han nå vise til Belgias antatte kapteiner: Greg Van Avermaet og Philippe Gilbert. Duoen som denne våren har vunnet seks store klassikere mellom seg, inkludert Paris-Roubaix (Van Avermaet), Flandern rundt (Gilbert) og Amstel Gold Race (Gilbert).

BRYGGEN: Siste del av løypa går over Bryggen, før oppløpet og gull-spurten går ved Festplassen. Her suser de belgiske gjestene over Hansa-bryggen sammen med lokale FixIT-ryttere. FOTO: procycling.no
BRYGGEN: Siste del av løypa går over Bryggen, før oppløpet og gull-spurten går ved Festplassen. Her suser de belgiske gjestene over Hansa-bryggen sammen med lokale FixIT-ryttere. FOTO: procycling.no Vis mer

Tirsdag syklet rytterne den 19.1 kilometer lange rundløypen to ganger. I VM skal den forseres tolv ganger i herrenes ritt og åtte ganger i damenes. To stigninger preger løypen. Den første fra Mindemyren er 800 meter à fem prosent. Den andre, hovedklatringen Salmon Hill, er 1,5 kilometer lang med 6,5 prosent i gjennomsnittlig stigning.

– Bakken skulle være halvannen kilometer. Men 500 meter av den er nesten flate, sier Naesen – åpenbart litt skuffet over ikke å oppdage en tøffere løype.

– I øyene til arrangørene er dette kanskje en tøff løype. For sykkelmosjonister er dette kanskje en tøff bakke. Men ikke for en profesjonell rytter. På en supergod dag tror jeg (spurtere som Mark) Cavendish og (Marcel) Kittel kan overleve, sier Naesen – som sendte SMS til sin treningskompis Van Avermaet etterpå:

– Løypen er ikke tøffere enn at (Alexander) Kristoff kan henge med.

Må skape hardkjør

Belgierne var langt i fra overrasket at løypen kunne passe bra for hjemmenasjonens største rytter. Fra toppen av Salmon Hill følger en rask utforkjøring ned til sentrum. Et parti i løypa der brudd kan kjøres inn og feltet samles til en spurt. Fra Salmon Hill til målstreken er veien elleve kilometer lang - teknisk og svingete ved toppen og i bunn.

Belgiserne vil derfor ha ett hovedmål: Gjøre rittet hardt. Med Naesen, Van Avermaet og Gilbert et al i spissen, vil Belgia være et av lagene til å fyre avgårde i stigningene, for å kvitte seg med raske herremenn à la Alexander Kristoff, John Degenkolb og Peter Sagan.

– Med tanke på denne vårsesongen finnes det ikke noen dårlige løyper for belgierne. Greg og Phil kan vinne det meste. Med en klar plan, og en god taktikk, kan vi gjøre dette til et veldig tøft VM. Det er svingete inne i byen, og rette partier etter hver sving. Dette blir nervøst og ikke enkelt, sier Naesen - nå mer optimistisk.

SALMON HILL: Belgierne fikk prøve den såkalte «Laksebakken» to ganger. FOTO: procycling.no
SALMON HILL: Belgierne fikk prøve den såkalte «Laksebakken» to ganger. FOTO: procycling.no Vis mer

Blant rytterne som er aktuelle til å kjøre VM for Belgia, vil landslagssjef De Weert ha flust angrepsvillige kandidater å velge mellom.

– For Belgia sine ryttere passer denne løypen bra. Ryttere som Gilbert, Van Avermaet, Naesen, (Tiesj) Benoot og (Tim) Wellens tenker jeg på. Her vil Belgia har mange ryttere som kan spille en viktig rolle i rittet, sier Joeri De Knop, journalist i den belgiske avisen Het Laatste Nieuws, som sammen med procycling.no kjørte fellesstartløypen i bil bak rytterne.

– Jeg tror også været blir en viktig faktor. Hvis det regner, blir dette fort et mye tøffere ritt, sier De Knop, som har dekket profesjonell sykling i 25 år.

– Jasper Stuyven vil kunne gå bra i denne løypen også og Naesen vil ha en viktig rolle. Belgia vil gjøre rittet hardt. Så hardt som mulig. De må kjøre offensivt, ikke defensivt. En spurt fra en mindre gruppe vil passe dem godt.

Kapteinstrøbbel?

Forholdet mellom Belgias to kapteiner har tidvis vært betent da de syklet for samme lag, både i BMC og Omega Pharma Lotto. Nå sykler Gilbert for Quick-Step, mens Van Avermaet har blitt værende i BMC. Ute av hverandres skygger, har de begge blomstret for fullt denne vårsesongen.

– Jeg tror ikke det vil bli et problem for Belgia, fordi vi så i Ponferrada (VM i 2014) at de kan samarbeide. Der gjorde Phil et opptrekk for Greg, fordi han ikke følte seg så bra, sier De Knop – som ikke tror Belgia vil oppleve en feide à la Kristoff-Boasson Hagen.

– Nå sykler de på forskjellige lag og har ikke noe vondt forhold. De er like som ryttere, men de er også voksne nok til å snakke sammen i en finale. Dessuten har landslagssjefen (De Weert) et godt forhold til dem begge og derfor klarer han nok å skape solidaritet i laget.

Artikkelen er levert av procycling.no!