<strong>VINTEREN HAR STARTET:</strong> I går ettermiddag lå det et lite dekke med snø på Ullevaal stadion. Det skal etter planen være borte når Lillestrøm møter Sarpsborg søndag.Foto: Hans Arne Vedlog
VINTEREN HAR STARTET: I går ettermiddag lå det et lite dekke med snø på Ullevaal stadion. Det skal etter planen være borte når Lillestrøm møter Sarpsborg søndag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Rekordsein cupfinale i 2017

Vil gjøre radikale endringer rundt cupfinalen

Samme dag som langrennsløperne konkurrerer på Lillehammer, spilles cupfinalen på Ullevaal. - For seint, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Lillestrøm - Sarpsborg, søndag kl. 13.15

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen har vært en varm talsperson lenge: Han vil gjøre radikale endringer rundt cupen og cupfinalen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er heller ikke fornøyd med at årets finale mellom Lillestrøm og Sarpsborg spilles søndag 3. desember. Som han sier:

- Det er en dato hvor du risikerer ti minusgrader og full snøstorm.

Tradisjon

Om tre dager er det første søndag i advent. Kanskje er de første julegavene på plass. Da inviterer Norges Fotballforbund til cupfinale på Ullevaal.

<strong>DAGBLADET-KOMMENTATOR:</strong> Morten Pedersen. Foto: Bjørn Langsem
DAGBLADET-KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I Norge er det tradisjon for at finalen spilles etter at Eliteserien er over. Et av argumentene for å strekke sesongen i år, var at lagene som deltok i Europa skulle få forberede seg maksimalt. Dermed ble det pause i en periode der gressmattene var på sitt grønneste.

- Jeg har stor respekt for tradisjoner. Men noen ganger er tradisjoner til for å brytes. Jeg synes cupfinalen bør spilles siste helga i mai eller første helga i juni, sier Pedersen.

Kommentatoren mener det er flere argumenter for den radikale endringen:

- Hvis du vinner finalen, kan du gå ut i europacupen samme sommer med et lag som er intakt. Samtidig har du et overgangsvindu som er åpent og som gjør at du kan satse i Europa.

Pedersen fortsetter:

- Hvis du spør supporterne om de vil dra til Oslo i begynnelsen av juni eller begynnelsen av desember, tror jeg svaret er enkelt. Det er hyggeligere å være på Aker Brygge en helg i juni.

Høst og vår

- Når mener du de innledende rundene skal spilles?

- Du kan begynne på høsten. Så kan du ta fjerde runde, kvartfinale og semifinale på våren. Men jeg registrerer frykt på Ullevaal for å røre ved tradisjoner.

Pedersen får støtte av TV 2-Mathisen for at 3. desember er et dårlig tidspunkt:

- Cupen i Norge står høyt i kurs. I de første rundene er det folkefest. Så dør det litt ut, før finalen, som virkelig er et høydepunkt. Men cupfinale i desember er for seint, mener Mathisen.

Bikkjekaldt

- Jeg husker jeg satt på tribunen da Strømsgodset spilte mot Follo 14. november 2010. Det var så bikkjekaldt at jeg hadde lyst til å gå etter 15 minutter. Nå spilles finalen ennå seinere, påpeker han.

- Sannsynligvis er ikke spilleforholdene optimale. Det må være mulig å arrangere finalen før vi er midt i julestria og langrennsløperne er i full gang og stjeler oppmerksomheten. Det spørs om den ikke burde vært satt opp på et annet tidspunkt.

<strong>TV 2-EKSPERT:</strong> Jesper Mathisen. Foto: NTB Scanpix
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Dagbladet sjekket yr.no i går ettermiddag, lå det an til fint vær søndag. Men temperaturer ned mot null grader kan gjøre det utfordrende for tilskuerne å være på Ullevaal i to-tre timer.

Lang sesong

I Norges Fotballforbund har det lenge vært et ønske om å strekke sesongen. Neste år starter Eliteserien 11. mars. Den avsluttes med en cupfinalehelg for damer og herrer henholdsvis 1. og 2. desember.

- Vi er avhengig av å strekke den norske sesongen dersom vi skal nå våre mål i Europa, noe som også samsvarer med innstillingen fra styret i Norsk Toppfotball. Vi får nå en konkurransesesong som nærmer seg i lengde med våre konkurrenters, sier Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i fotballforbundet, i en pressemelding.

Avtale

Til Dagbladet sier Fisketjønn at det har vært vurdert å flytte cupfinalen. Men et flertall på flere nivåer i forbundet ønsker at den nåværende ordningen skal bestå.

- I tillegg er det inngått en samarbeidsavtale mellom fotballforbundet og toppklubbene som sier at NM-finalen skal avslutte sesongen, framholder han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer