VINTEREN HAR STARTET: I går ettermiddag lå det et lite dekke med snø på Ullevaal stadion. Det skal etter planen være borte når Lillestrøm møter Sarpsborg søndag.Foto: Hans Arne Vedlog
VINTEREN HAR STARTET: I går ettermiddag lå det et lite dekke med snø på Ullevaal stadion. Det skal etter planen være borte når Lillestrøm møter Sarpsborg søndag. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Rekordsein cupfinale i 2017

Vil gjøre radikale endringer rundt cupfinalen

Samme dag som langrennsløperne konkurrerer på Lillehammer, spilles cupfinalen på Ullevaal. - For seint, mener ekspertene.

  • Lillestrøm - Sarpsborg, søndag kl. 13.15

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen har vært en varm talsperson lenge: Han vil gjøre radikale endringer rundt cupen og cupfinalen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er heller ikke fornøyd med at årets finale mellom Lillestrøm og Sarpsborg spilles søndag 3. desember. Som han sier:

- Det er en dato hvor du risikerer ti minusgrader og full snøstorm.

Tradisjon

Om tre dager er det første søndag i advent. Kanskje er de første julegavene på plass. Da inviterer Norges Fotballforbund til cupfinale på Ullevaal.

DAGBLADET-KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Foto: Bjørn Langsem
DAGBLADET-KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I Norge er det tradisjon for at finalen spilles etter at Eliteserien er over. Et av argumentene for å strekke sesongen i år, var at lagene som deltok i Europa skulle få forberede seg maksimalt. Dermed ble det pause i en periode der gressmattene var på sitt grønneste.

- Jeg har stor respekt for tradisjoner. Men noen ganger er tradisjoner til for å brytes. Jeg synes cupfinalen bør spilles siste helga i mai eller første helga i juni, sier Pedersen.

Kommentatoren mener det er flere argumenter for den radikale endringen:

- Hvis du vinner finalen, kan du gå ut i europacupen samme sommer med et lag som er intakt. Samtidig har du et overgangsvindu som er åpent og som gjør at du kan satse i Europa.

Pedersen fortsetter:

- Hvis du spør supporterne om de vil dra til Oslo i begynnelsen av juni eller begynnelsen av desember, tror jeg svaret er enkelt. Det er hyggeligere å være på Aker Brygge en helg i juni.

Høst og vår

- Når mener du de innledende rundene skal spilles?

- Du kan begynne på høsten. Så kan du ta fjerde runde, kvartfinale og semifinale på våren. Men jeg registrerer frykt på Ullevaal for å røre ved tradisjoner.

Pedersen får støtte av TV 2-Mathisen for at 3. desember er et dårlig tidspunkt:

- Cupen i Norge står høyt i kurs. I de første rundene er det folkefest. Så dør det litt ut, før finalen, som virkelig er et høydepunkt. Men cupfinale i desember er for seint, mener Mathisen.

Bikkjekaldt

- Jeg husker jeg satt på tribunen da Strømsgodset spilte mot Follo 14. november 2010. Det var så bikkjekaldt at jeg hadde lyst til å gå etter 15 minutter. Nå spilles finalen ennå seinere, påpeker han.

- Sannsynligvis er ikke spilleforholdene optimale. Det må være mulig å arrangere finalen før vi er midt i julestria og langrennsløperne er i full gang og stjeler oppmerksomheten. Det spørs om den ikke burde vært satt opp på et annet tidspunkt.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: NTB Scanpix
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Dagbladet sjekket yr.no i går ettermiddag, lå det an til fint vær søndag. Men temperaturer ned mot null grader kan gjøre det utfordrende for tilskuerne å være på Ullevaal i to-tre timer.

Lang sesong

I Norges Fotballforbund har det lenge vært et ønske om å strekke sesongen. Neste år starter Eliteserien 11. mars. Den avsluttes med en cupfinalehelg for damer og herrer henholdsvis 1. og 2. desember.

- Vi er avhengig av å strekke den norske sesongen dersom vi skal nå våre mål i Europa, noe som også samsvarer med innstillingen fra styret i Norsk Toppfotball. Vi får nå en konkurransesesong som nærmer seg i lengde med våre konkurrenters, sier Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i fotballforbundet, i en pressemelding.

Avtale

Til Dagbladet sier Fisketjønn at det har vært vurdert å flytte cupfinalen. Men et flertall på flere nivåer i forbundet ønsker at den nåværende ordningen skal bestå.

- I tillegg er det inngått en samarbeidsavtale mellom fotballforbundet og toppklubbene som sier at NM-finalen skal avslutte sesongen, framholder han.