- Vil ha 10 000 m ut av VM og EM

Skøytepresident Terje Andersen foreslår å erstatte 10000 m med 3000 m i allroundmesterskap.

Helt i orden, sier Hjallis. Trist og ødeleggende, mener milslukerkollega Kupper'n.

Mandag sendte Norges Skøyteforbund forslaget til det internasjonale skøyteforbundet, ISU.

- Vi prøver nå å tenke nytt. Mer kynisk. Skøytesporten må bli mer eksponert på TV, sier Terje Andersen til Dagbladet.

Presidenten vet forslaget vil skape reaksjoner i en idrettsnasjon der glassfiberski, fristil i langrenn og Boklöv-stil ble betraktet som sportslig blasfemi da de ble introdusert.

- Jeg håper vi kan legge prestisjen til side, og få en åpen debatt nå, sier Andersen.

- Tidene er annerledes nå enn for 20- 30 år siden. Publikum er mer bortskjemte og krever mer underholdning. Og her har skøyting alle muligheter rent TV-messig, mener Andersen, som understreker at forslaget ikke gjelder 10000 m i OL og VM i enkeltdistanser.

Flere i v-cup

Skøytepresidenten mener forslaget ikke er en nedgradering av 10000 m. Tvert imot. For nå ønsker forbundet tre- fire 10000-metere i verdenscupen mot bare en til to i dag.

- 10000 m-eksperter som Bob De Jong, Gianni Romme og våre egne Reidar Borgersen og Øystein Grødum er ikke gode nok til å kvalifisere seg til 10000 m i mesterskap. Dermed blir distansen annenrangs i EM og VM, sier Andersen.

Forslaget skal behandles på ISU-kongressen i juni. Blir det vedtatt, vil EM i Heereenven i februar 2005 bli første mesterskap uten den tradisjonsrike øvelsen.

Støtte fra Hjallis

Legenden Hjalmar «Hjallis» Andersen (16.32,6 i landskamp på Hamar i 1952) vil ikke være med på å bremse utviklingen.

- Så lenge vi beholder 10000-meteren i OL og i VM på enkeltdistanser, er ikke dette noe problem. Jeg bare håper at de som sitter og spekulerer ut slike løsninger også i framtida tar hensyn til de tradisjonelle distansene, sier 80-åringen med tre OL-gull fra Oslo i 1952.

- Når de i dag går 10000-meter med klappskøyter, så ser det jo til og med pent ut, flirer Hjallis til Dagbladet.

- Ødeleggende

En annen legende, Knut «Kupper'n» Johannesen, har ingen forståelse for forslaget.

- Dette er trist, jeg synes det må være som før. Selvfølgelig bør de gå 10000-meter. Hele mesterskapet blir jo ødelagt, sier Kupper'n til Dagbladet. Sjøl vant han OL på mila i 1960.

- Fælt at TV skal bestemme dette. De burde heller legge opp konkurransen slik at de beste på 5000 m går mot hverandre på 10000 m, istedenfor at de beste i sammendraget møtes, mener Kupper'n.

IMOT: Knut Johannesen syns det er ille hvis det lengste løpet forsvinner. - Dette er trist, jeg synes det må være som før, sier Kupper'n.
FOR: Hjalmar Andersen har ikke noe imot at EM og VM går uten 10000-meter. - Så lenge vi beholder 10000-meteren i OL og i VM på enkeltdistanser, er ikke dette noe problem, sier Hjallis.