VIL HA MULIGHETEN TIL Å LAGE DETTE: Vålerenga er en av klubbene som ikke får hjemmekamp på 16. mai hvert år. Dermed går de glipp av muligheten til å lage den samme tradisjonen rundt kampen som de har i Trondheim og Bergen, mener Kjetil Rekdal, og får støtte av administrerende direktør i Viking, Arne Larsen Økland.
VIL HA MULIGHETEN TIL Å LAGE DETTE: Vålerenga er en av klubbene som ikke får hjemmekamp på 16. mai hvert år. Dermed går de glipp av muligheten til å lage den samme tradisjonen rundt kampen som de har i Trondheim og Bergen, mener Kjetil Rekdal, og får støtte av administrerende direktør i Viking, Arne Larsen Økland. Vis mer

Vil ha 16. mai-kamper fast i storbyene

- Viktig for fotballen, mener Vålerenga og Viking.

Med jevne mellomrom dukker diskusjonen om hvem som får hjemmekamper 16. mai opp, og det er som regel klubbene som ikke har fått dem som roper høyest om urettferdigheten i at både Rosenborg og Brann blir tildelt hjemmekamp på den datoen hvert eneste år.

Slik er det ikke  i år.

Som oftest er 16. mai-kampene de best besøkte kampene gjennom hele året, og sånn sett er verdien av dem nå større enn vanlig i økonomiske nedgangstider i norsk fotball.

Storbyfokus
Rosenborg og Brann har laget 16. mai-fest i Trondheim og Bergen i mer enn tretti år. Den muligheten vil de gjerne ha i Oslo og Stavanger også.

- Det er viktig at de store norske byene er med i toppen av fotball. Det er viktig for interessen rundt fotballen i hele landet, og på dager som 16. mai blir utslaget i tilskuertall mye større i storbyene enn på mindre steder. Jeg syns det er rett at klubber som klarer å mobilisere rundt de store kampene får dem, og vi har ambisjoner om å gjøre dette. I morgen er det for eksempel utsolgt på Viking stadion for første gang siden 2007. Det er positivt både for oss og norsk fotball, sier administrerende direktør i Viking, Arne Larsen Økland, til Dagbladet.

16. mai-kampene trekker opp mot fem tusen ekstra tilskuere i de store byene, mens det på mindre steder naturlig nok er snakk om mange færre. Det, mener Økland, burde tilsi at storbylagene får 16. mai-kamp hvert år.

- Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å få til en 16. mai-tradisjon i Oslo også, med opp mot tjue tusen tilskuere på kamp. Da må man liksom få muligheten til å bygge det opp slik som Brann og Rosenborg har gjort. Dette har sikkert blitt bestemt for lenge siden, men spørsmålet er jo om det skal være slik for alltid. Det er jo en diskusjon som tvinger seg fram i disse økonomiske tider. Det er klart at en 16. mai-kamp hjemme trekker jo endel tilskuere ekstra. Rosenborg og Brann har jo en stor ekstrainntekt på den dagen i forhold til mange andre. Og dette har de hvert år, sier Kjetil Rekdal i Vålerenga.

Det var en utsatt kamp mellom Rosenborg og Fredrikstad i 1981 som ble startskuddet for det som i dag kalles fotballens holmenkolldag.

Ingen endring på gang
Folkefestene Rosenborg og Brann har skapt hjemme 16. mai har gitt dem hevd på å arrangere disse kampene i alle år.

- Det er mange som har kommet med innspill opp gjennom årene uten at det har blitt de store endringer. Det er klubbene som gjennom oss styrer hvordan dette oppsettet blir, og det stemmes over det på et medlemsmøte alle deltar på. Hevden har vært sterk, så per nå er det ingen endringer på gang, sier sportssjef i Norsk toppfotball, Jo Bergsvand.

- Det har blitt sånn at Rosenborg og Brann skal ha hjemmekamp 16. mai, og det har jeg forståelse for siden de har laget det til en tradisjonsrik dag med fulle stadioner. Det er viktig for Tippeligaen også, ikke bare for Rosenborg og Brann, det får opp interessen. Men det er klart at vi skulle også gjerne hatt den samme muligheten til å bygge opp det samme, sier Rekdal.

I Stavanger tar de folkefestargumentet fra Trondheim og Bergen til inntekt for at de får gjenskape årets fest også neste år.

- Ja, siden vi fyller stadion nå, forventer jeg at vi får hjemmekamp 16. mai neste år også, sier Viking-direktør Økland til Dagbladet.