Vil ha alle inn i trykkokeren

Høydekammeret som Ådne Søndrål har testet, vil bli godt besøkt. Olympiatoppen vil nemlig sende alle norske vinteridrettsfolk inn i trykkokeren for å sjekke hvilken høyde de trives best i. Målet er OL-medaljer i Salt Lake City.

De neste fire åra skal Olympiatoppen bruke flere millioner kroner på å forberede norske OL-kandidater på den tynne lufta i Salt Lake City.

Sentralt i dette høydeprosjektet er trykkammeret på Norges idrettshøgskole.

Hensikten med kammeret er å finne ut hvilken høyde en utøver bør trene i for å få best utbytte.

Testpilot

- Ådne Søndrål er testpilot i dette prosjektet. Før har vi stort sett skåret alle over en kam når det gjelder høydetrening. Med dette forskningskammeret har vi en unik mulighet til å klassifisere hver enkelt utøver, sier faglig ansvarlig for Olympiatoppens høydeprosjekt, Ørjan Madsen,

- Betyr det at alle de beste vinterutøverne skal inn i dette kammeret i løpet av kort tid?

- Ja, vi håper å kunne tilby en slik kartlegging for alle. Men det er naturligvis opp til den enkelte utøver, de kan si nei til en slik test, sier Madsen.

Til fjells

Det mye omtalte høydehuset i Trysil, og høyderommet på Toppidrettssenteret, vil også bli hyppig brukt. Men først og fremst vil Madsen og Olympiatoppen sende utøverne til fjells. Og aller helst etter at trykkokeren har fortalt dem hvilken høyde som passer for dem.

- Ja, det er det som er tanken, sier Ørjan Madsen.

- Frykter du en ny krangel om høydehus?

- Nei. Jeg tror ikke den debatten kommer igjen.